ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης: Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές της Κομοτηνής συζήτησαν για τον αυτισμό

21 Μαΐου 202410:29

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ο αυτιστικός φίλος μας ο Ανδρέας μαζί με την “μαμά” του Μαρία Λευτάκη, από την Καλαμάτα και την ακόμη πιο μακρινή Κορώνη επισκέπτεται τους φίλους του σε όλη την Ελλάδα, κι όπως ήταν φυσικό ήρθε και στην Κομοτηνή για να δει φίλους και ξαδέλφια.

Στην Κομοτηνή τον υποδέχθηκε ο ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης αλλά και τα παιδιά σε σχολεία της Κομοτηνής, το 10ο Δημοτικό Σχολείο και το Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου!

Ο Ανδρέας προσπάθησε , δια της Μαρίας Λευτάκη, να στείλει το μήνυμα προς διδάσκοντες, γονείς και όλους εμάς  της αποδοχής αλλά και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά.

Εμείς, ως πολίτες – γονείς και επαγγελματίες, θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλα τα παιδιά και να φτάσει το μήνυμά τους μέχρι την τελευταία άκρη της Ελλάδας.Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον αγώνα όλων των γονιών και να τον μετατρέψουμε σε ένα διαρκές κίνημα διεκδίκησης μακριά από το φιλανθρωπικό λάιφ-στάιλ και τους πάσης φύσεως καιροσκοπισμούς.

 

Όπως επισημαίνει και η ίδια η συγγραφέας:

Σε ένα ταξίδι ψυχής εξελίχθηκε το διήμερο 17 και 18 Μαΐου, όπου μετά από πρόσκληση του ΔΑΔΑΑ – Σύλλογος για Παιδιά και Ενήλικες με ΔΑΔ, Αυτισμό & Asperger βρέθηκα στη Κομοτηνή συμμετέχοντας σε μια σειρά από πολύ όμορφες δράσεις, με θέμα: “Ο αυτισμός μέσα από τα μάτια των γονέων.”

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 17-05 επισκεφτήκαμε με μέλη του Συλλόγου το 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και το Δημοτικό Σχολείο του Κοσμίου και μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και βιωματικές εμπειρίες είχαμε την ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών και εκπαιδευτικών για το θέμα του αυτισμού.

Ενώ το πρωί του Σαββάτου στις 18-05 πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής όπου η Στέλλα- Περιστέρα- Παλάζη , φιλόλογος, μίλησε με λόγια καρδιάς και μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία και τα συναισθήματά της ως μητέρα αυτιστικού παιδιού.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το βιβλίο μου ” Ο φίλος μου ο Ανδρέας είναι αυτιστικός” , ακολούθησε συζήτηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς των παιδιων στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και οι εκπαιδευτικοί μέσα στις δομές εκπαίδευσης και τέλος ο Σύλλογος χάρισε αντίτυπα του βιβλίου μου στους παρευρισκόμενους!

Σε μια υπέροχη πόλη, όπως είναι η Κομοτηνή, μέσα σε ένα διήμερο, είχα τη χαρά να γνωρίσω από κοντά έναν πολύ ενεργό και δραστήριο Σύλλογο, που μέσα σε αντίξοες συνθήκες προσφέρει σπουδαίο έργο στηρίζοντας και επιμορφώνοντας, ευαισθητοποιώντας την τοπική κοινωνία και διεκδικώντας με θέρμη τα αυτονόητα δικαιώματα για τα παιδιά όλων μας, τα παιδιά μας στο φάσμα του αυτισμού! Σπουδαίους ανθρώπους, ευαίσθητους μαχητές, που παραμένουν όρθιοι και περήφανοι ακόμη και στις μεγαλύτερες δυσκολίες. Θα ήθελα να υπήρχαν λόγια για να μπορούσα να περιγράψω τα συναισθήματα που πήρα μαζί μου φεύγοντας, αλλά όπως πάντα τα λόγια δεν είναι αρκετά… ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, αυτό μονάχα!

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΑΔΑΑ κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος σημειώνει σε ανάρτησή του:

” Όταν η αλήθεια της Στέλλας- Περιστέρας- Παλάζη συναντιέται με την αλήθεια της Μαρίας Λευτάκη τότε η ζωή αποκτά λίγο περισσότερο φως.Ευχαριστουμε από καρδιάς για όλα όσα συζητήθηκαν στην εκδήλωση του ΔΑΔΑΑ – Σύλλογος για Παιδιά και Ενήλικες με ΔΑΔ, Αυτισμό & Asperger σήμερα στο εργατικό κέντρο.Το βιβλίο της Μαρίας μας κάνει όλους να προβληματιστούμε και να δούμε με τον πιο ανθρώπινο τρόπο τον αυτιστικό της διπλανής μας πόρτας.Και να ονειρευόμαστε τη στιγμή που δεν θα χρειάζεται κανένας γονιός να μιλάει και να διεκδικεί τα αυτονόητα δικαιώματα των παιδιών μας .”

 

 

 

Αρθρογράφος