Βομβαρδισμοί ΝΑΤΟ: Βράβευση Έλληνα αξιωματικού του ΠΝ για την άρνησή του να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας το 1999

24 Μαρτίου 201909:05

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου του 1999 και κράτησαν 78 ημέρες. Αφορμή για την έναρξη των βομβαρδισμών ήταν η άρνηση του Μιλόσεβιτς να αποδεχθεί την ξένη στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο, υπό τους όρους που έθεσε η διεθνής κοινότητα, στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας.

Ο Μαρίνος Ριτσούδης, πρώην ανθυποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, είχε αρνηθεί το 1999 να επιβιβαστεί στο Αντιτορπιλικό Θεμιστοκλής που ετοιμάζονταν να αναχωρήσει για την Αδριατική για να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας.

Όπως διαβάζουμε σε παλαιότερο άρθρο του news247.gr, δύο 24ώρα πριν από τον απόπλου του “Θεμιστοκλής” για την Αδριατική, το 1999, ο ανθυποπλοίαρχος θα συναντηθεί με τον τότε αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο καθώς και με τον Πατέρα Γεώργιο Μεταλληνό, ο οποίος και κάθισε στο πλάι του στην αίθουσα του ναυτοδικείου, στις 21 Απριλίου του 1999.

Σύμφωνα με την κατάθεση του Ριτσούδη “ Είχα δύο δρόμους να διαλέξω. Επέλεξα αυτόν που έχετε πάνω από εσάς” δείχνονταν την εικόνα του Χριστού πάνω από το Προεδρείο “τον οποίο και εγώ βάζω πάνω από όλα, γιατί ο νόμος του Θεού είναι πάνω από όλους. Είναι η συνείδηση του κάθενος”.

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο χρόνων και έξι μηνών με τριετή αναστολή, απόφαση η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι έξω από το Ναυτοδικείο είχαν συσπειρωθεί υπέρ του Ριτσούδη, οι λιμενεργάτες του ΠΑΜΕ και μέλη θρησκευτικών οργανώσεων. Το επόμενο διάστημα η διοίκηση του Ναυτικού προχώρησε στην απόταξη του Ριτσούδη. Ο τελευταίος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χωρίς όμως να καταφέρει να δικαιωθεί.

Το 2018 η πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα τον είχε αναζητήσει πριν μερικούς μήνες για να διαπιστώσει εάν θα δεχόταν να παρασημοφορηθεί και να ανταμειφθεί για την πράξη του. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Blic, ο Ριτσούδης αρνήθηκε. Συγκεκριμένα ανέφερε “Τους ενημέρωσα ότι δεν θέλω τίποτα και όλα τα χρήματα να πάνε στους γενναίους ανθρώπους (σ.σ. της Σερβίας) που πολέμησαν εναντίον όλων και χωρίς τύχη”.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2018 διαβάσαμε ότι με το παράσημο του Μεγάλου Κωνσταντίνου τίμησε σήμερα σε ειδική εκδήλωση το Πατριαρχείο Σερβίας, τον πρώην αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού Μαρίνο Ριτσούδη.

Λόγω αυτής της ενέργειας ο Πατριάρχης Ειρηναίος, απένειμε στον Έλληνα πρώην αξιωματικό το παράσημο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, μια τιμητική διάκριση την οποία το Πατριαρχείο Σερβίας απονέμει σε στρατιωτικούς και σε εκείνους που θυσιάστηκαν υπέρ της αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Ο κ. Ειρηναίος είπε για την ηρωική πράξη του Μαρίνου Ριτσούδη πως «Έκανε αυτό που κάνουν οι μεγάλες ψυχές και οι μεγάλες προσωπικότητες. Δεν έχουμε λόγια για να τον ευχαριστήσουμε γι ‘αυτή την ενέργεια και γι’ αυτό αποφασίσαμε να του απονείμουμε αυτή την διάκριση».

Ο Μαρίνος Ριτσούδης από την πλευρά του δήλωσε βαθιά συγκινημένος και πως δεν περίμενε ότι μετά από 18 χρόνια άρνησης να συμμετάσχει σε έναν άδικο πόλεμο εναντίον αυτού του λαού, θα βίωνε την τιμή και την ευγνωμοσύνη των αδελφών Ορθοδόξων Σέρβων.

«Οι άνθρωποι, οι παραδόσεις, ο πολιτισμός, είναι η πιο σημαντική έμπνευση για μένα και νιώθω ευγνώμων σε όλους σας».

 

Αρθρογράφος