Πώς “συνέβη” η Μόρια;

10 Σεπτεμβρίου 202012:04

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στα τέλη του 2019 είχαμε επιδοθεί στην καταγραφή κάποιων κρίσιμων θεωρήσεων για την υβριδική απειλή της λαθρομετανάστευσης ενώ αρχές του παρελθόντος Ιουλίου είχαμε καταλήξει στην διαπίστωση ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών ζουν το δικό τους χάος, αφού μονίμως πιάνονται αδιάβαστες χωρίς να αξιολογούν -ενδεχομενως- ούτε καν τις “ανοιχτές πηγές”…

Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν έχει αξιολογηθεί μέχρι στιγμής απο ελληνικής πλευράς το σχέδιο Ερντογάν για την προώθηση προσφύγων προς ΕΕ

Ο γράφων βρέθηκε , για προσωπικούς λόγους, στην Μυτιλήνη την κρίσιμη φάση της έναρξης της υγειονομικής κρίσης τόσο στην πόλη της Μυτιλήνης όσο και στο ΚΥΤ Μόριας μέχρι το “τέλος” της Μόριας, 1-9/9/2020.

Από την διπλή επίσκεψή μας τόσο στην περιοχή της δομής της Μόριας όσο και στα χωριά της Μόριας και της Παναγιούδας προέκυψε ήδη από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου ότι “κάτι δεν πάει καλά”.

Αυτό συνοψίζεται στα όσα είπε με μετρημένες εκφράσεις και ο καθ. κ. Γκιόκας Μαγιορκίνης  τονίζοντας πως “Αποτελεί ύψιστης σημασίας σεβασμό στην πολυπολιτισμικότητά τους και θα πρέπει να διατηρήσουμε τα κανάλια επικοινωνίας-εμπιστοσύνης, ώστε να υπάρχει αποτελεσματική ενημέρωσή τους για την υγιεινή, καθώς και για την προστασία των ευάλωτων υποπληθυσμών. Να ενημερώσω ότι τα θετικά κρούσματα έχουν απομονωθεί και δεν έρχονται σε επαφή με την υπόλοιπη δομή.”

Το “Μοντέλο Χαρδαλιά” που προέβλεπε τον αποκλεισμό μιας ΤΕΤΟΙΑΣ ΔΟΜΗΣ για την ύπαρξη 35 προσβληθέντων από κορωνοϊό (επί συνόλου πόσων τεστ;700, 1100 ή 1900; διΐστανται οι πληροφορίες) έδωσε την αφορμή, για να καλλιεργηθεί εκείνο το κλίμα που οδήγησε στο κάψιμο του ΚΥΤ δημιουργώντας μία πολυεπίπεδη κρίση εθνικής ασφαλείας!

Ας μην ξεχνάμε ότι με το “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ” μπορεί να κέρδισαν κάποιοι χρήματα και το κυβερνητικό σύστημα χρόνο πολιτικής διαχείρισης, αλλά δεν δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες υποδομές για την διαφαινόμενη υγειονομική κρίση!

Η Λέσβος μετά τις 3 χαμηλής επικινδυνότητας εστίες μόλυνσης που παρουσίασε σε Πλωμάρι, Καλλονή κι Αγιάσσο ήρθε αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της εστίας υπερμετάδοσης που είναι ο καταυλισμός στην Μόρια.

Η λειτουργία της ανοικτής δομής,  δεν εξασφάλιζε τα εχέγγυα εκείνα ατομικής υγιεινής αλλά και ασφάλειας ούτε για τους χρήστες και όσους συνδιαλέγονταν μαζί τους. Ήταν ζήτημα χρόνου πότε θα έσκαγε η υγειονομική βόμβα στην Λέσβο που σε διάστημα 20 ημερών κατέγραψε 146 κρούσματα προκαλώντας και την άμεση παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου!

Ο ΕΟΔΥ και η ΓΓΠΠ σε όλο το διάστημα της κρίσης λειτούργησαν αθηνοκεντρικά (όπως και στην Θράκη άλλωστε) αγνοώντας τις τοπικές ιδιομορφίες! 

Ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς παραμένει άφαντος στην παρούσα φάση αν και θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τις ενέργειες που ανέλαβε ο ίδιος και η ΓΓΠΠ καθώς και να αξιολογηθεί η εφαρμογή του σχεδίου που είχε παρουσιάσει στην Μυτιλήνη!

Οι αρμόδιοι τοπικοί άρχοντες, τώρα που τέλειωσαν τα πανηγύρια και τα ταξιδάκια τουριστικής προβολής, καλούνται κι αυτοί να παρουσιάσουν το τί έκαναν για ν αμην φθασουμε ως εδω!

Η κοινή γνώμη ωστόσο απαιτεί να ενημερωθεί από την επίσημη Κυβέρνηση και τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το αν τα παραπάνω ερωτήματα είχαν τεθεί υπόψη των υπευθύνων στην Αθήνα..

Για το αν είχε αξιολογηθεί όπως έπρεπε η δράση δικτύων οργανωμένου εγκλήματος, δουλεμπόρων, τζιχαντιστών, ξένων υπηρεσιών, ΜΚΟ και υποομάδων που είχαν ήδη δημιουργησει και νωρίτερα επεισόδια κι εξεγέρσεις στο ΚΥΤ.

Τίθεται εκ νέου επί τάπητος ο συντονισμός των κρατικών οργάνων και υπηρεσιών πληροφοριών στα πλαίσια του επιτελικού κράτους καθώς και ο ρόλος των προϊσταμένων των υπηρεσιών αυτών, τις οποίες διέλυσε το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τα παραπάνω , δεν είναι άσχετα με τα καθ’ημάς  στην Θράκη καθώς το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης βρίσκεται ξανά σε έξαρση με ομάδες λαθρομεταναστών να κυκλοφορούν με επιθετικές διαθέσεις στο εσωτερικό της Χώρας.

 

 

 

Αρθρογράφος