Ο COVID-19 ως απειλή για την Εθνική Ασφάλεια (video)

21 Μαρτίου 202014:22

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Αυτό το κείμενο γράφεται σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης , καθώς ο (υπο)γράφων φοβάται για τους οικείους και ανησυχεί  για τον εαυτό του, αφού η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους παρόντες.

Η μικρή εμπειρία που απεκόμισε ο υποφαινόμενος από την επαγγελματική του ιδιότητα μερικές φορές τον οδηγεί στη διατύπωση απολύτων και θεσφατικών αποτιμήσεων χωρίς την διάθεση διαλεκτικής αμφισβήτησης, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα, η ιστορική γνώση και η ορθή ενημέρωση δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εφησυχασμό!

Την στιγμή , λοιπόν , που απειλείται  η υγεία όλων μας, σε κάθε επίπεδο και μορφή, η παραφιλολογία και η αναποφασιστικότητα δεν έχουν θέση στην πραγματική ζωή.

Ένας νέος ιός  που μεταδίδεται με ανησυχητική ταχύτητα,  ανατρέπει όλα τα οικονομικά δεδομένα και με την λύση του εμβολιασμού να βρίσκεται περίπου 12-18 μήνες μακριά, προκαλεί τεράστια πίεση στις υποδομές της υγειονομικής περίθαλψης της Ελλάδας.

Αμέσως μετά την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ η νέα κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έπρεπε να διαχειρισθεί τις επιπτώσεις από την κακοκαιρία  και τα ακραία καιρικά φαινόμενα και φθάνουμε στις μέρες μας με την «Μάχη του Έβρου» και την εξελισσόμενη πανδημία του κορωνοϊού.

Κοινή παράμετρος των παραπάνω είναι η απουσία  ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πληροφόρησης κι ενημέρωσης στα πλαίσια ενός λειτουργικού συστήματος πολιτικής προστασίας που θα ελέγχεται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλα τα εγχειρίδια των επιστημών ασφαλείας , η αντιμετώπιση (και) μίας πανδημικής νόσου  θεωρείται ως προτεραιότητα εθνικής ασφαλείας  καθώς η χώρα καθίσταται τρωτή κι ευάλωτη. Όπως επισημαίνουν και ειδικοί στις ΗΠΑ  για την Εσωτερική Ασφάλεια και Αντιτρομοκρατία  «πρέπει να κάνουμε την προετοιμασία και την αντίδραση στις πανδημικές νόσους τμήμα του DNA μας για την εθνική ασφάλεια.»

Παρακολουθώντας συγκριτικά σε διεθνές επίπεδο τις εξελίξεις σχετικά με την αντιμετώπιση από διάφορούς  κρατικούς μηχανισμούς  της πανδημικής νόσου του κορονοϊού διαπιστώνεται ότι η αρχική προσέγγιση μέσα από το πρίσμα της δημόσιας υγείας  ήταν εσφαλμένη ενώ στην πορεία όλοι υιοθέτησαν πρακτικές ασφαλείας με την εμπλοκή στρατού και αστυνομίας.

Ενδιαφέρουσα και ενδεικτική είναι η στάση εκείνων των χωρών που έδρασαν άμεσα και τελέσφορα.

Στα καθ’ημάς , την αρχική ολιγωρία των κ. Β. Κικίλια (οι σύμβουλοι του οποίου μάλλον είχαν ως πρότυπο την διοίκηση του Λευκού Οίκου και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ) και Μ. Χρυσοχοΐδη (σε θέματα πολιτικής προστασίας) και παρά τις σχετικές επιφυλάξεις, διαδέχθηκε η ετομότητα ενός επιστημονικού επιτελείου με ορθές εκτιμήσεις και γνώσεις αλλά χωρίς τη δυνατότητα επιβολής λύσεων , με εξαίρεση τον επικουρικό ρόλο της ΕΛ.ΑΣ. ρόλος που δόθηκε στο νέο εργατικό και έμπειρο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά.

Σε αυτό το διάνυσμα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και κυρίως δεν διαφαίνεται η μέχρι στιγμής  εμπλοκή μηχανισμών εθνικής ασφάλειας (ΕΥΠ, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Υπουργός Εθνικής Αμύνης, ΥΠΕΞ) ούτε και έχουμε μέχρι στιγμής μία εκ νέου σύγκληση ΚΥΣΕΑ.

Έχοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με την μεταδοτικότητα του COVID 19 , κανονικά χθες θα έπρεπε να υπάρξει άμεση διακοπή κυκλοφορίας, κλείσιμο διοδίων,  αποτρεπτικές περίπολοι στρατού και αστυνομίας με μηνύματα και εικόνες από την πιθανή εξέλιξη της νόσου κοκ

Στα θέματα ασφαλείας εμπίπτουν και ζητήματα όπως η τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας, η λειτουργία λαϊκών αγορών, η διαχείριση των επαναπατριζομένων, η διαχείριση των λαθρομεταναστών που έσπασαν -ενδεχομένως- την γραμμή άμυνας και κατευθύνονταν προς την ενδοχώρα ή κατευθύνονταν προς τα νησιά χωρίς να τους αντιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και να τους θέσουν σε καραντίνα αντί να τους μεταφέρουν ανεξέλεγκτα σε κατοικημένες περιοχές.

Εμείς στην Ελληνική Θράκη έχουμε ταυτοχρόνως και άλλες υβριδικές απειλές ασφαλείας με πιο έντονη αυτή  στον  Έβρο αλλά και στην διαχείριση του (λαθρο)μεταναστευτικού / προσφυγικού , την διαρκή απειλή από έναν βιο-τρομοκράτη γείτονα,  τις οποίες πρέπει να δούμε και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για τον ρόλο της Θράκης στην Εσωτερική Ασφάλεια της ΕΕ.

Να επισημανθεί , πως ό,τι κέρδισε η τοπική κοινωνία της Ελληνικής Θράκης με την ενεργοποίηση του μηχανισμού επίγνωσης που διαθέτει μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο κεφάλαιο για ανάλογες (απευκταίες) καταστάσεις στο μέλλον!

Τέλος να επισημάνουμε ότι παρά την απρόβλεπτη εξέλιξη της πανδημικής νόσου του ορονοϊού  COVID-19,   προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ ,δεν σκέφτεται να ματαιώσει την άσκηση Defender Europe 20, (το  σενάριο της  οποίας  προβλέπει  την αντιμετώπιση της “ρωσικής απειλής”) που είναι προγραμματισμένη να γίνει τον Απρίλιο και Μάϊο, παρά τις περικοπές που υπήρξαν,μετά από την κρίση με τον COVID-19.

Το «κονβόϋ του θανάτου» από το Πέργκαμο, κάτι θέλει να μας πει πάντως….

Αρθρογράφος