Λέσβος: 31 αλλοδαπούς “διέσωσε” το ΛΣ, 650 οι ΜΚΟ σε μία (μόνον) ημέρα…

30 Αυγούστου 201910:10

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το ερώτημα που είχαμε διατυπώσει ακριβώς 4 χρόνια πριν εξακολουθεί να αιωρείται αναζητώντας απαντήσεις, τις οποίες όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς δεν θέλει να τις διατυπώσει ξεκάθαρα!

Τέσσερα χρόνια μετά η κατάσταση στο νησί είναι πλέον δεδομένη και οι πολίτες της Λέσβου αναμένουν από τη νέα κυβέρνηση όχι μόνον να διαχειρισθεί τις ροές ή να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαμονής/παραμονής για τους μετανάστες/πρόσφυγες, αλλά και να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφαλείας στο νησί.

Η πλήρης διακοπή των μετακινήσεων στο εσωτερικό της Ελλάδας ισοδυναμεί με τη μετατροπή της Λέσβου σε ανοικτή φυλακή ενώ δεν φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει άμεσα λύση αποσυμφόρησης αφού όπως όλα δείχνουν ουδείς ασχολείται με την προοπτική άμεσης λύσης στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει διαμορφωθεί. 

Κατά τ’άλλα, η  29/8/2019 ήταν μία “συνηθισμένη” μέρα για την περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς, όπου εκπρόσωποι/υπάλληλοι ΜΚΟ υποδέχθηκαν 13 βάρκες με 547 επιβαίνοντες εκ των οποίων οι 193 μεταφέρθηκαν στη Μορια ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν στον πρόχειρο καταυλισμό που είχε στηθεί στη Σκάλα Συκαμιάς στο λεγόμενο stage 2 και αναμένεται να μεταφερθούν στο Κ.Υ.Τ. το πρωί της Παρασκευής. Την όλη επιχείρηση συντόνιζε η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ενώ στο σημείο έσπευσε και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.

Κάτοικος της Συκαμνιάς μιλάει στη κάμερα του "Ν" για το χθεσινό περιστατικό

Κάτοικος της Συκαμιάς μιλάει στη κάμερα του "Ν" για το χθεσινό περιστατικό.Αναλυτικά το ρεπορτάζ: https://www.stonisi.gr/post/3816/meres-toy-2015-sth-skala-sykamias-updated

Gepostet von Στο Νησί am Donnerstag, 29. August 2019

+++BREAKING+++ Thirteen dinghies carrying 548 people have just been guided safely to shore by MoChara. After being…

Gepostet von Refugee Rescue / 'Mo Chara' am Donnerstag, 29. August 2019

Επιπροσθέτως, οι πληροφορίες στο νησί μιλούν για άλλες τρεις λέμβους και 104 άτομα που αφίχθησαν σε Θερμή και Σκάλα Μιστεγνών ενώ σ’αυτές τις πληροφορίες να προσθέσουμε και την επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα που αναφέρεται “στον εντοπισμό και τη διάσωση τριάντα ενός (31) αλλοδαπών προέβη, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ”ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2019”.Συγκεκριμένα, ανωτέρω πλωτό εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή “ΛΑΜΝΑΣ” ν. Λέσβου, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πλήρωμα ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα “ΣΚ. ΣΥΚΑΜΙΝΕΑΣ” ν. Λέσβου, ενώ συνελήφθη ένας αλλοδαπός εξ αυτών, ως χειριστής της λέμβου . Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Μήθυμνας.”

Το γεγονός ότι το Λιμενικό Σώμα “δεν διέσωσε”τους υπόλοιπους 650 αλλοδαπούς αλλά μόνον 31 εγείρει πολλαπλά ερωτήματα!

Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι, τουλάχιστον, εκρηκτική στον καταυλισμό αιτούντων άσυλο στη Μόρια όπου διαμένουν -σύμφωνα με επίσημα στοιχεία– 8.216 άτομα, ενώ συνολικά σε δομές στην περιοχή της Μυτιλήνης – Μόριας, Καρά Τεπέ και διαμερίσματα – βρίσκονται 10.469 άτομα.

Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες από επιχειρηματίες του χώρου εστίασης μιλούν για την παρασκευή 15.000 γευμάτων τύπου catering ενώ οι γνωρίζοντες τις τοπικές συνθήκες αναφέρουν ότι στο νησί ο αριθμός των αλλοδαπών μεταναστών/προσφύγων κυμαίνεται μεταξύ 20-25.000 άτομα.

Η υφιστάμενη κατάσταση περιγράφεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στην επιστολή διαμαρτυρία που συνέταξαν οι εργαζόμενοι του ΚΥΤ Μόριας οι οποίοι ζητούν αποσυμφόρηση, αύξηση αστυνομική δύναμης, ενίσχυση γιατρών για να μπορούν να εργαστούν στοιχειωδώς:

Οι εργαζόμενοι/ες στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου στη Μόρια γνωστοποιούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΚΥΤ Λέσβου και να εκφράσουν την ανησυχία τους τόσο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται όσο και για τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι νεοεισερχόμενοι Υπήκοοι Τρίτων Χωρών:

«Η διόγκωση του αριθμού των φιλοξενουμένων, κατόπιν των ιδιαίτερα αυξημένων ροών τους τελευταίους μήνες, έχει διαμορφώσει μια ασφυκτική κατάσταση στους χώρους διαμονής του ΚΥΤ Λέσβου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τους δύο τελευταίους μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο 2019 οι νέες αφίξεις άγγιξαν τους 6.000 Υπηκόους Τρίτων Χωρών, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός διαμενόντων στο χωρητικότητας 3.000 ατόμων ΚΥΤ Λέσβου να εκτοξευθεί στα 10.000 περίπου άτομα γεγονός το οποίο δύναται να οδηγήσει σε κατάρρευση τις υποδομές του.

Το Ιατρικό κλιμάκιο λειτουργεί αποδυναμωμένο χωρίς να μπορεί να εξυπηρετήσει την ιατρική καταγραφή των νεοεισερχόμενων Υπηκόων Τρίτων Χωρών. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο τόσο για τους ίδιους τους ωφελούμενους όσο και για τους εργαζόμενους. Τουλάχιστον 6.000 άτομα δεν έχουν περάσει από ιατρική καταγραφή, ενώ οι δύο ιατροί που διαθέτει το ιατρικό κλιμάκιο ( ένας το πρωί και ένας το απόγευμα) μπορούν και εξετάζουν μόνο επείγοντα περιστατικά και μάλιστα χωρίς την συνδρομή νοσηλευτικού προσωπικού. Μέχρι τώρα δε, δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για το πότε θα ενισχυθεί το κλιμάκιο με νοσηλευτικό και ψυχοκοινωνικό προσωπικό και κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνει την κατάσταση.

Η αστυνομική δύναμη είναι αριθμητικά η ίδια με την εποχή που το ΚΥΤ Λέσβου φιλοξενούσε μόνο 2.500 και δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των Υπηκόων Τρίτων Χωρών. Ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός των φιλοξενουμένων κάνει επιτακτική την ανάγκη της αποσυμφόρησης αφενός του ΚΥΤ και της ενίσχυσης της αστυνομικής δύναμης αφετέρου.

Το ΚΥΤ Λέσβου έχει παραμείνει για πολύ μεγάλο διάστημα χωρίς σταθερή συνεργασία με διερμηνείς. Ευκόλως αντιληπτό γίνεται ότι αυτό ως γεγονός δυσχεραίνει την εργασία των υπαλλήλων και μειώνει σε πολλές των περιπτώσεων την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η κατάσταση αυτή επισύρει ένα πλήθος επιβαρυντικών συνεπειών:

Οι εργαζόμενοι εργάζονται κάτω από συνθήκες διαρκούς και έντονης ψυχικής πίεσης σε ένα ανασφαλές και ανθυγιεινό εργασιακό περιβάλλον.
Οι συνθήκες ζωής των πλεοναζόντων φιλοξενουμένων είναι τουλάχιστον προσβλητικές για μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η δική μας.
Οι φιλοξενούμενοι όντας άτομα με οδυνηρές εμπειρίες πολέμου, απώλειας προσφιλών τους προσώπων και αντιμετωπίζοντας επιπλέον αυτές τις συνθήκες φιλοξενίας στο Camp γίνονται αναπόφευκτα επιρρεπείς σε ψυχικά νοσήματα και παραβατικές συμπεριφορές.
Η αστυνομική δύναμη που διαθέτει το ΚΥΤ Λέσβου παρά τις φιλότιμες προσπάθειες δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα ασφάλειας των εργαζομένων και των φιλοξενούμενων τώρα που ο αριθμός των φιλοξενουμένων έχει ξεπεράσει κατά πολύ κάθε διαχειρίσιμο όριο και οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές.
Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην επικοινωνία των υπάλληλων με τους ωφελούμενους εξαιτίας της παντελούς έλλειψης διερμηνείας, γεγονός που επηρεάζει και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι/ες του ΚΥΤ Λέσβου γνωστοποιούμε και μεταφέρουμε τους προβληματισμούς προς άπαντες καθότι:

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε τέτοιες συνθήκες εξοντωτικής πίεσης και ανασφάλειας, αλλά και κατάρρευσης των υποδομών φιλοξενίας.
Η κατάσταση είναι οριακή και εγκυμονεί κινδύνους για ξέσπασμα επιδημιών, θανάτων σε περίπτωση πολύ αντίξοων καιρικών συνθηκών, αυτοκτονιών, εξεγέρσεων ή και ανεξέλεγκτων παραβατικών συμπεριφορών από την πλευρά των φιλοξενουμένων καθώς οι υπεράριθμοι διαβιούν σε άθλιες συνθήκες.
Η άμεση αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Λέσβου αποτελεί επιτακτική ανάγκη για να γυρίσουμε σε συνθήκες κανονικότητας ενώ δική μας εκτίμηση είναι ότι το ΚΥΤ Λέσβου θα πρέπει να λειτουργεί ως χώρος υποδοχής και ταυτοποίησης και όχι ως χώρος μακροχρόνιας φιλοξενίας και μάλιστα αριθμού πολλαπλάσιου από αυτόν που προβλέπουν οι προδιαγραφές του.
Η ευθύνη μας τόσο απέναντι στους φιλοξενούμενους του ΚΥΤ Λέσβου όσο και απέναντι στο Δημόσιο σε συνάρτηση με την εργασιακή και κοινωνική μας ευαισθησία, δεν μας επιτρέπουν ούτε να σιωπούμε ούτε να ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Εργαζομένων του ΚΥΤ Λέσβου κάλεσε τα μέλη του συλλόγου σε συνέλευση σήμερα Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019 με θέμα τις αυξημένες ροές Υπηκόων Τρίτων Χωρών στο ΚΥΤ Λέσβου και την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή δελτίου τύπου στα ΜΜΕ με σαφή αναφορά στις διεκδικήσεις και την πρόθεση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Διεκδικούμε:

Την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Λέσβου
Την αύξηση της αστυνομικής δύναμης για την επιτήρηση των χώρων του ΚΥΤ Λέσβου και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των Υπηκόων Τρίτων Χωρών
Την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας
Τη μέριμνα για την ενίσχυση του ιατρικού και ψυχοκοινωνικού κλιμακίου
Τη μέριμνα για συνεργασία της υπηρεσίας με διερμηνείς που θα συνδράμουν στο έργο μας»

Αρθρογράφος