“Bye-Bye Moria”…

9 Σεπτεμβρίου 202023:06

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ένα διπλό πύρινο μέτρωπο εντός εικοσιτετραώρου στην (πρώην) δομή της Μόριας κατέστρεψε ό,τι είχε απομείνει από την προηγούμενη πυρκαγιά, καίγοντας σκηνές και απομεινάρια εγκαταστάσεων.

Η νέα εστία φωτιάς ξέσπασε λίγο μετά τις επτά το απόγευμα της Τετάρτης ενώ η κατάσταση από τους καπνούς και το καμένο πλαστικό είναι αποπνικτική. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ προς το παρόν παραμένει άγνωστη η αιτία της φωτιάς.

Λίγη ώρα μετά το ξέσπασμα των δύο νέων πυρκαγιών στις σκηνές του ΚΥΤ Μόριας, που αποτελειώνουν ότι δεν κάηκε χθες, περίπου χίλιοι μετανάστες επιτέθηκαν με πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις. Τα επεισόδια σημειώθηκαν στην Παναγιούδα, στην περιοχή Καρά-Τεπέ στο ύψος του Φυτωρίου. Οι άνδρες της ΕΛΑΣ απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.Οι μετανάστες έχουν ανάψει φωτιές και παραμένουν στο σημείο.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη σε παλιό στρατόπεδο στην περιοχή της Λάρσου ένα κομβόϊ στρατιωτικών οχημάτων μετέφερε στις 4 το απόγευμα- σκηνές που έφθασαν το μεσημέρι με πτήση C -130 προκειμένου να στηθεί πρόχειρος καταυλισμός, μετά την καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας. Εκεί κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν και τα οχήματα αποχώρησαν. Κάτι ανάλογο έγινε και στο παλιό στρατόπεδο “Λεμονού”. Εξετάζονται μια σειρά από παλιά στρατόπεδα για τη δημιουργία πρόχειρων καταυλισμών.

Μηνύματα στο twitter δείχνουν αλλοδαπούς να πανηγυρίζουν στη θέα της φλεγόμενης Μόριας γεγονός που δημιουργεί πολλές υποψίες για το πλαίσιο και αυτής της τραγωδίας που βιώνει το Νησί.

Υπάρχει κάποιος που ακόμα αμφιβάλλει αν ήταν εμπρησμός;

Gepostet von Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων am Mittwoch, 9. September 2020

Αναζητώντας ακόμη και τώρα τις αιτίες ή τις αφορμές που οδήγησαν σε αυτήν την νέα ανθρωπιστική καταστροφή που γνωρίζει η Λέσβος στεκόμαστε στην ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιέ,ς οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήραν διαστάσεις.»
Η φωτιά ξεκίνησε διότι δεν ήθελαν κάποιοι να μπουν σε απομόνωση…
Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα θεώρησαν την απομόνωση «φυλακή υπό συνθήκες κόλασης» και μάλιστα διέδωσαν την άποψή τους με δημόσιο δελτίο τύπου στις 4/9/2020 λέγοντας «Δεν υπάρχει καμία αιτιολογία για αυτή την αναγκαστική μαζική καραντίνα και το χειρότερο είναι ότι γνωρίζουμε πως αυτά τα μέτρα θα επιδεινώσουν την ήδη επιβαρυμένη ψυχική υγεία των ασθενών μας.»
Το ίδιο πιθανώς έκαναν και άλλες ΜΚΟ, οι οποίες έχουν άμεση επαφή με τους αιτούντες άσυλο, ξεσηκώνοντας αρκετούς θερμόαιμους, μη λαμβάνοντας υπόψιν τα πραγματικά δεδομένα. Η κατάσταση στη Μόρια είναι δύσκολη για όλους, όχι μόνο για τους διαμένοντες στον καταυλισμό.
Όλα αυτά, και άλλα πολλά, ας κριθούν άμεσα από τη Δικαιοσύνη…

Χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση των κατοίκων της περιοχής
Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων

Μόρια, 9 Σεπτεμβρίου 2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η φωτιά της Μόριας είχε πολλά μέτωπα και πήρε διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν ότι ήταν οργανωμένος εμπρησμός (και όχι ατύχημα). Υπάρχουν επίσημες μαρτυρίες σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς που αναφέρονται σε συγκρούσεις που προκάλεσαν άτομα που κρίθηκαν ότι έπρεπε να μπουν σε απομόνωση.
Επίσης, κάποιες ΜΚΟ δε δέχτηκαν την απόφαση για μαζικό lockdown και αυτό ενίσχυσε την καλλιέργεια αντίστοιχου κλίματος που οδήγησε, ακόμη μια φορά, σε εξέγερση. Όλα αυτά ας κριθούν από τη Δικαιοσύνη. Ας κριθούν τόσο οι φυσικοί όσο και οι ηθικοί αυτουργοί.
Το χτεσινό περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τα υπάρχοντά τους και έθεσε σε άμεσο και, αυτή τη φορά, σε τεράστιο κίνδυνο τα χωριά και τις ζωές μας! Εμείς που σηκώνουμε το βάρος όλης της Λέσβου αρνούμαστε να το ξαναπεράσουμε αυτό! Το ΚΥΤ της Μόριας και ο παράνομος καταυλισμός έχουν καταστραφεί. Όσοι προωθούν την πρόταση να μπουν ξανά σκηνές στο χώρο του καταυλισμού εγκληματούν σε βάρος μας και σε βάρος του τόπου μας. Δυστυχώς μαθαίνουμε ότι ανάμεσά τους υπάρχουν κάποιοι αυτοδιοικητικοί και πολιτευτές. Θα αντιμετωπισθούν από εμάς ως «ανεπιθύμητοι» και ως «εχθροί του τόπου».
Διαμηνύουμε προς άπαντες το εξής:
Δεν θα δεχτούμε ξανά οποιαδήποτε λειτουργία καταυλισμού μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Μόριας εντός των οικισμών μας. Επαληθευτήκαμε σε όλα όσα λέγαμε και αποδείχτηκαν (για ακόμη μια φορά) και οι λόγοι που τα λέγαμε.
Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε σε επαγρύπνηση όλο τον κόσμο της Λέσβου! Απευθύνουμε διαρκές κάλεσμα σε κινητοποίηση εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια τοποθέτησης κοντέινερ ή σκηνών στην περιοχή μας και νέα εγκατάσταση ανθρώπων.Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αποδείξει περίτρανα ότι στην υπόθεση κρύβονται τεράστιες σκοπιμότητες και συμφέροντα, οικονομικά και πολιτικά .
Καλούμε τον Περιφερειάρχη, το Δήμαρχο Μυτιλήνης ,το Δήμο Δυτικής Λέσβου και τους αιρετούς εκπροσώπους μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστούν τα δίκαια αιτήματά μας… να υπερασπιστούν τον τόπο μας.
Ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μόριας
Ο Πεζοπορικός Σύλλογος Μόριας “ Η Διχάλα “
Ο Ιππικός-Φυσιολατρικός Σύλλογος Μόριας

Ενημέρωση Κουμουτσάκου για την κατάσταση στη Μόρια

Ο Αν. Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γ. Κουμουτσάκος ενημέρωσε το μεσημέρι Έλληνες δημοσιογράφους και των ανταποκριτές ξένου τύπου για τα γεγονότα στη Μόρια.
Αναλυτικά στην εισαγωγική ομιλία του τόνισε τα εξής:
“Χθες το βράδυ είχαμε δραματικά γεγονότα στη Μόρια που οδήγησαν σε μεγάλη πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Τη στιγμή αυτή το ΚΥΤ έχει ολοσχερώς καταστραφεί.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν χιλιάδες άνθρωποι άστεγοι.

Αντιλαμβάνεστε ότι ο συνδυασμός μετανάστευσης και πανδημίας σε αυτές τις συνθήκες διαμορφώνει μία κατάσταση εξαιρετικά απαιτητική στη διαχείρισή της.

Ο κυβερνητικός μηχανισμός ήδη από χθες το βράδυ ενεργοποιήθηκε άμεσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες: οι υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Αστυνομία και Πυροσβεστική δραστηριοποιούνται επί τόπου.

Η Λέσβος έχει κηρυχθεί από το πρωί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Λογοθέτης έχει μεταβεί στη Λέσβο από τα ξημερώματα.

Ο Πρωθυπουργός είναι σε συνεχή ενημέρωση. Νωρίς το πρωί συνεκλήθη ευρεία διυπουργική σύσκεψη για αποτίμηση της κατάστασης και προκειμένου στο στάδιο αυτό να ληφθούν αποφάσεις.

Σε συνέχεια οδηγιών του Πρωθυπουργού, κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους Υπουργούς κ. Θεοδωρικάκο και κ. Μηταράκη και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέα, έχει μεταβεί ήδη στο νησί, ενώ στις 18:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μετά την αυτοψία της κατάστασης λεπτομερής ενημέρωση.

1. Βάσει όλων των πληροφοριών από το πεδίο δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής

2. Όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα είναι προστατευμένα και βρίσκονται είτε σε ασφαλείς περιοχές είτε σε ξενοδοχεία.

Χάρη στην αποσυμφόρηση που είχε επιτευχθεί λόγω και του προγράμματος εθελοντικής μετεγκατάστασης, στη Μόρια βρίσκονται αυτή τη στιγμή 408 ασυνόδευτα ανήλικα από τα 900 περίπου που ήταν στην αρχή του χρόνου.

3. Η άλλη ομάδα στην οποία αποδίδεται προτεραιότητα είναι οι ευάλωτοι, οι οποίοι επίσης θα μεταφερθούν σε ασφαλείς περιοχές

4. Πρώτη προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή είναι η κατάσβεση των τελευταίων εστιών ώστε να είναι δυνατή η πλήρης κατόπτευση της περιοχής.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η εγκατάσταση των ανθρώπων σε νέους προσωρινούς χώρους διαμονής, κατά προτίμηση όχι κοντά στην περιοχή της Μόριας και -κατ’ ανάγκην- προφανώς όχι όλοι μαζί.

Όπως όλα δείχνουν, οι πυρκαγιές ξεκίνησαν ως αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας μερικών φιλοξενούμενων του ΚΥΤ της Μόριας λόγω της επιβαλλόμενης απομόνωσης καθώς σε συνέχεια 1.900 ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, εντοπίστηκαν 36 κρούσματα.

Οι φωτιές ξεκίνησαν σε χώρους περιμετρικά του Κέντρου και στη συνέχεια εντοπίστηκαν νέες εστίες εντός του Κέντρου.

Παράλληλα με την διαχείριση της κρίσης, προβαίνουμε σε διεθνή ενημέρωση για την κατάσταση.

Έχει υπάρξει άμεση επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία προσφέρει την αμέριστη συμπαράστασή της.

Κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

 

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, για λόγους δημόσιας υγείας.

Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από σήμερα 09-09-2020 και για τέσσερις (4) μήνες.

Kραυγή αγωνίας από τον Ιατρικό Σύλλογο Λέσβου

Με ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου παρεμβαίνει στα γεγονότα που εξελίσσονται από χθες στη Μόρια προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου έχει ως εξής:

«Μετά τα χθεσινά γεγονότα και την καταστροφή του ΚΥΤ της Μοριας το νησί μας βρίσκεται μπροστά σε μια νέα ζοφερή πραγματικότητα.Κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μια υγειονομική βόμβα που έσκασε και πρέπει επειγόντως να αντιμετωπιστεί.

Παρολου που και στη σημερινή ύψιστη ανάγκη ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου και πάλι δεν κλήθηκε σε καμιά σύσκεψη για να διατυπώσει τις προτάσεις του, εντούτοις σε σημερινό έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει τα έξης:

1) Άμεσα να φύγουν τα ασυνόδευτα παιδία – προσφυγόπουλα (περίπου 400) , όπως και οι ευάλωτες ομάδες (περίπου 400-500 ) ώστε να μην καταρρεύσουν οι δημόσιες δομές.

2) Άμεσα να εντοπιστούν τα 35 θετικά κρούσματα και να ανευρεθεί χώρος απομόνωσης τους.

3) Να γίνει ιχνηλατηση για τα ύποπτα περιστατικά και τις στενές επαφές των κρουσμάτων.

4) Να τεθούν σε καραντίνα όλοι οι εργαζόμενοι, που ήρθαν σε επαφή στο ΚΥΤ.

5) Να πραγματοποιηθούν μαζικά τεστ σε όλους τους μετανάστες – πρόσφυγες και εργαζόμενους.

6) Να τεθεί άμεσα σε λειτουργιά η υγειονομική δομή χορηγία της Ολλανδικής κυβέρνησης ,να επιδιορθωθεί το triage και να στελεχωθεί με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

7) Να ενταθούν οι συστάσεις για την αυστηρή και συνεχή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ( εφαρμογή μάσκας, αποστάσεις, υγιεινή χεριών ) από όλους και σε όλους τους χώρους.

8) Απευθύνει έκκληση στα μέλη του ώστε όσοι θέλουν και μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους – εάν χρειαστεί- και στην υγειονομική αντιμετώπιση των προβλημάτων που πρόεκυψαν.

9) Τέλος επανέρχεται στην προηγούμενη τοποθέτηση του για την δημιουργία μικρού ευέλικτου συντονιστικού οργάνου όπως και για την έλευση στο νησί έμπειρου και εξειδικευμένου λοιμωξιολογου.

Επομένως χρειάζεται εγρήγορση , ετοιμότητα , ευαισθητοποίηση και λήψη άμεσων μέτρων ώστε να μην αναγκαστούμε να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις , όπως ο Σύλλογος μας επανειλημμένα και εγκαίρως είχε επισημάνει»

Αρθρογράφος