Η ΕΕ θα έρθει αντιμέτωπη με νέο κύμα λαθρομετανάστευσης;

8 Σεπτεμβρίου 202009:41

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Τουρκία , διαπιστώνουμε ότι πλέον οι Σύροι πρόσφυγες (υπολογίζονται στα 4 εκ. περίπου) αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα όχι μόνον όσον αφορά στις συνθήκες παραμονής και διαβίωσης , αλλά και ως προς την προοπτική απόκτησης τουρκικής υπηκοότητας.

Η τουρκική κυιβέρνηση έχει απορρίψει χιλιάδες αιτήσεων από Σύρους πρόσφυγες γεγονός που δημιουργεί συνθήκες για την εμφάνιση ενός δεύτερου (μεγάλου) κύματος μετακίνησης προσφύγων από την Τουρκία προς τρίτες χώρες με την Ελλάδα να είναι πρώτη στην λίστα!

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα χρηστών που αναζητούν τρόπους και δομές για την μετακίνησή τους από την Τουρκία προς χώρες της ΕΕ  με τους λαθροδιακινητές να αναδιοργανώνονται έχοντας την υποστήριξη και των δομών του τουρκικού παρακράτους.

Όσο διαρκεί η κρίση στο (στάσιμο) Συριακό Μέτωπο με αρκετούς πρόσφυγες να μην αποφασίζουν να επιστρέψουν στην χώρα τους , αυξάνεται η επιθυμία μεγάλης μάζας Σύρων να κατευθυνθούν προς τρίτες χώρες προκειμένου να εξασφαλίσουν άσυλο και ξένη υπηκοότητα.

Οι τουρκικές αρχές που διαχειρίζονται θέματα ασύλου και μετανάστευσης έχουν θέσει πιο αυστηρούς όρους για την χορήγηση ασύλου ήδη από τον περασμένο Ιούλιο , ζητώντας υψηλά χρηματικά παράβολα αλλά και πιστοποίηση στοιχείων από τις συριακές προξενικές αρχές.. Μέχρι σήμερα 92.280 Σύροι πρόσφυγες έχουν αποκτήσει μέτα από διετή αναμονή την τουρκική υπηκοότητα.

Τα παραπάνω αποτελούν ίσως  μία ένδειξη για το πώς σκέφτεται ο τουρκικός παράγοντας να απαντήσει στις πιέσεις που δέχεται για την στάση του στην Αν. Μεσόγειο εργαλειοποιώντας για μία ακόμη φορά την λεγόμενη προσφυγική κρίση πιέζοντας και την Ελλάδα στα πλαίσια του υβριδικού πολέμου που έχει εξαπολύσει εναντίον της Χώρας μας!

 

 

Αρθρογράφος