Μικρές θεωρήσεις για την “μεικτή απειλή” της λαθρομετανάστευσης

8 Δεκεμβρίου 201901:26

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε πρόσφατα άρθρα μας είχαμε επισημάνει την δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι των νομών Έβρου και Ροδόπης που βιώνουν τις συνέπειες από τις αυξημένες ροές των παρανόμως εισελθέντων προσώπων, τονίζοντας ότι “η Ελληνική Αστυνομία επιβάλλεται να αναπροσαρμόσει το δόγμα της ως προς την αντιμετώπιση της αντικανονικής μετανάστευσης στοχεύοντας στην απώθηση από τη μεθοριακή γραμμή , την διάλυση των εγκληματικών δικτύων της λαθροδιακίνησης και στην απομάκρυνση από τα αστικά κέντρα και τις πόλεις παράνομων μεταναστών, ενώ τα σχέδια της Πολιτικής Ηγεσίας δεν θα τελεσφορήσουν εάν δεν αναθεωρηθεί σε επιπεδο κεντρικης εξουσίας το δόγμα ασφαλείας και δεν αναχθεί σε μείζονα απειλή ασφαλείας η λαθρομετανάστευση.”

Η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε, πράγματι, μία ήδη εκρηκτική κατάσταση που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την ανοχή και την ιδεοληψία που χαρακτήριζε την πλειονότητα των στελεχών της, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την “γραφειοκρατική” αντιμετώπιση της εμφανούς “επέλασης” και “εισδοχής” λαθρομεταναστών από ξηρας και θαλάσσης!

Τα νησιά του Αιγαίου και η Θράκη αντί να μετατραπουν σε κυματοθραύστη των λαθρομεταναστευτικών ροών εξελίσσονται σε “γέφυρα (μετ)επιβίβασης” προς την ενδοχώρα χιλιάδων λαθρομεταναστών. Η Ελληνική Πολιτεία μέχρι στιγμής δεν έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει και για αυτό φαινεται ότι κωφεύει στις εκκλήσεις απελπισίας, που μετ’επιτάσεως της απευθύνουν κάτοικοι και πολίτες της Χώρας οι οποίοι ζουν όσα απλώς καταγράφονται ως αριθμοί ή φαινόμενα.

Ως προς τις άμεσες συνέπειες αρκεί να καταγραφεί, ότι οι τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν φαινόμενα ελλιπούς προστασίας των περιουσιών των κατοίκων τους με καθημερινά περιστατικά τη λεηλασία και την καταστροφή εγκαταστάσεων, οικιών, καταστημάτων, οχημάτων κοκ αλλά ενώ δημιουργείται και ένα γενικότερο κενό ασφαλείας τόσο λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς μεταναστών προς άλλους (αλλόφυλους) μετανάστες όσο και σε βάρος Ελλήνων πολιτών.

Μία πρόσθετη απειλή εντοπίζεται στην δραστηριότητα των λαθροδιακινητών που επεκτείνεται πλέον και στον αστικό ιστό της περιοχής. Είναι συχνές οι περιπτώσεις με καταστροφές λ.χ.στα Πομακοχώρια του Έβρου (Σιδηρώ, Ρούσσα, ορεινός όγκος Σουφλίου κοκ) με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο, και μάλιστα σε τέτοια βαθμό ώστε οι κάτοικοι, Έλληνες μουσουλμάνοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία να ανησυχούν έντονα από τα συνεχή κρούσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γράφοντος, έχει καταγραφεί η απόπειρα επικράτησης ομάδας λαθρομεταναστών σε άλλους με επίκληση στον “Ισλαμικό Νόμο” ή στην “ιεραρχία ISIS”. Κάτι αντίστοιχο αναφέρεται και από πηγες από νησιά του Β.Α. Αιγαίου με την επισήμανση ότι δεν αποκλείεται να πρόκειται για μέθοδο εκφοβισμού και μέσο επικυριαρχίας στις ομάδες που συγκροτούνταί ad hoc ή και στις δομές φιλοξενίας προκειμένου να προβούν σε άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Στις μεσοπρόθεσμες απειλές ασφαλείας, αναφέρεται η κατά τόπους δημιουργία θυλάκων λαθρομεταναστών που λειτουργούν ως διασυνδετήριοι κρίκοι των νεοεισελθέντων με τα οργανώμένα δίκτυα που ενδεχομένως δρουν στην Χώρα μας και αναλαμβάνουν την διαχείρισή τους στην ενδοχώρα. Το ζήτημα που δημιουργείται αφορά κατ’αρχάς τις επιπτώσεις που υπάρχουν στην αύξηση των δεικτών του “μικρού εγκλήματος” που αποτελεί και τον προάγγελο του “οργανωμένου εγκλήματος”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, στη Βουλή, το πρώτο εννιάμηνο του 2019 (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος) καταγράφηκαν στη χώρα συνολικά 81.492 εισελθόντες παράνομα.(Απάντηση στην από 07-11-2019 με αριθμό 1774/63 ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων του Βουλευτή κ. Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ)

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ενημέρωσε τους βουλευτές με τα ακριβή (ΕΠΙΣΗΜΑ, διότι τα ανεπίσημα κατά περιοχές είναι και δεκαπλάσια) στοιχεία σε πανελλαδική κλίμακα, ήτοι: οι αστυνομικές και λιμενικές υπηρεσίες προχώρησαν έως τις 31 Σεπτεμβρίου στη σύλληψη 81.492 ατόμων για παράνομη είσοδο/ παραμονή στην χώρα, καθώς και 1.031 ατόμων (881 αλλοδαπών και 150 ημεδαπών) ως διακινητών παράνομων μεταναστών.

Βάσει των στοιχείων, που τηρούνται στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, το 10μηνο (Ιανουάριος-Οκτώβριος 2019) πραγματοποιήθηκαν 62.883 συλλήψεις, εκ των οποίων, οι 33.729 αφορούσαν σε ημεδαπούς και 29.154 σε αλλοδαπούς.

Πιο συγκεκριμένα:

62.883 συλλήψεις για ποινικά αδικήματα 33.729 ημεδαποί – 29.154 αλλοδαποί
92 συλλήψεις για βιασμό 37 ημεδαποί – 55 αλλοδαποί
9.019 συλλήψεις για κλοπή – διάρρηξη 5.407 ημεδαποί – 3.612 αλλοδαποί
814 συλλήψεις για κλοπή τροχοφόρων 639 ημεδαποί – 175 αλλοδαποί
1.077 συλλήψεις για ληστεία 656 ημεδαποί – 421 αλλοδαποί
137 συλλήψεις για ανθρωποκτονίες 80 ημεδαποί – 57 αλλοδαποί
106 συλλήψεις για εκβίαση 67 ημεδαποί – 39 αλλοδαποί
290 συλλήψεις για απάτη 185 ημεδαποί – 105 αλλοδαποί
13.012 συλλήψεις για ναρκωτικά 8.602 ημεδαποί – 4410 αλλοδαποί
1.298 συλλήψεις για παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα 325 ημεδαποί – 973 αλλοδαποί

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στους βιασμούς, όπου οι αλλοδαποί που συνελήφθησαν είναι περισσότεροι από τους Ελληνες (55 αλλοδαποί – 37 ημεδαποί). Οι συλληφθέντες για ανθρωποκτονία ανήλθαν σε 106 (67 ημεδαποί – 39 αλλοδαποί).

Κατά το διάστημα αυτό, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε 9.019 συλλήψεις (5.407 ημεδαποί – 3.612 αλλοδαποί) για κλοπές-διαρρήξεις και σε 1.077 συλλήψεις (656 ημεδαποί – 421 αλλοδαποί) για ληστείες. Οι συλλήψεις για κλοπές τροχοφόρων ήταν 814 (639 ημεδαποί – 175 αλλοδαποί), για το αδίκημα της εκβίασης (80 ημεδαποί – 57 αλλοδαποί) και 290 (185 ημεδαποί – 105 αλλοδαποί) για το αδίκημα της απάτης. Αναφορικά με παραβάσεις του νόμου περί Ναρκωτικών, συνελήφθησαν 13.012 άτομα (8.602 ημεδαποί – 4.410 αλλοδαποί) και 1.298 (325ημεδαποί – 973 αλλοδαποί) για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα.

Στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο εθνικό σύστημα ασφαλείας καταγράφεται εκτός από την γκετοποίηση και την κατά τόπους αλλοίωση της πληθυσμιακής σύστασης , η συγκεκαλυμμένη ενδεχόμενη δραστηριότητα στελεχών τρομοκρατικών οργανώσεών, ριζοσπαστικών ομάδων θρησκευτικού ή πολιτικόυ φανατισμού, δικτύων οργανώμενου εγκλήματος και ξένων υπηρεσιών ασφαλείας, στα πλαισια του υβριδικού πολέμου που διεξάγεται από υπερεθνικές δομές σε βάρος των εθνικών κρατών.

Από το 2008 ειδικοί αναλυτές κι εμπειρογνώμονες είχαν προβλέψει στα πλαίσια μελετών έγκαιρης προειδοποίησης την εξελιξη αυτή και τώρα επαληθέυονται οι εκτιμήσεις αυτές καθώς έρχονται στη δημοσιότητα στοιχεία για τον επαναπατρισμό σε χώρες της Βαλκανικής μεγάλου αριθμού τζιχαντιστών αλλα και για την ΑΣΦΑΛΗ ΕΙΣΟΔΟ ΚΑΙ ΔΙΕΛΕΥΣΗ μαχητών του ISIS με πιθανή εγκατάστασή τους στην Ελλάδα!Ο Υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. ανέφερε ότι έχουν συλληφθεί 7 μέλη του ISIS αλλά μάλλον πρόκειται για πολλά περισσότερα.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση στην ελληνική επικράτεια από το 2015 δημιούργησε μία νέα πραγματικότητα στο χώρο της λαθρομετανάστευσης τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργώντας γκρίζες και μάυρες ζώνες στον χάρτης των ροών αυτών.

Παραμένει , ωστόσο, “μυστήριο” για κάποιους αναλυτές η ασφαλής κι εξασφαλισμένη είσοδος σε ευρωπαϊκό έδαφος “διακεκριμένων” λαθρομεταναστών που δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη συνδρομή και την λογιστική υποστήριξη διεφθαρμενων αξιωματούχων και κρατικών λειτουργών.

Η επισήμανση αυτή δεν αφορά μόνον στις δομές των 700+ ΜΚΟ που ασχολούνται με την λαθρομετανάστευση και τη διαχείριση τεράστιων κονδυλίων για την “ενταξη” των μεταναστών στην κοινωνία, αλλά και την δημιουργία μιας υπόγειας δομής που διαχέεται σε όλο τον κορμό της ελληνικής κοινωνίας κι απολαμβάνει της στήριξης μιας συγκεκριμένης “ελίτ” που πλουτίζει από προγράμματα τύπου golden visa , ανθρωπιστικής συνδρομής και στήριξης αντικαθεστωτικών στοιχείων με το αζημίωτο φυσικά….

Ειδικοί σε θέματα αντεγκληματικής πολιτικής προτείνουν μέτρα όπως είναι τα ακόλουθα: Εμφανής φύλαξη συνόρων με κάθε μέσο, Ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας, ουσιαστική επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα αλλά με ολιγάριθμους κρατούμενους, ενεργοποίηση κάθε συμφωνίας επανεισδοχής για απελάσεις, διπλωματική «επίθεση» για αλλαγή του Δουβλίνου, αύξηση πόρων και ενίσχυση της frontex , πίεση ή νέα συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να δεχθεί ελέγχους στο έδαφός της (π.χ. αξιωματικούς συνδέσμους της Ε.Ε. στα διεθνή της αεροδρόμια για την αποτροπή εισόδου στο έδαφός της μεταναστών από άλλες χώρες που έχουν σκοπό να περάσουν την Ευρώπη) κοκ..

Εμείς, τέλος, θα επιμείνουμε στην λήψη κι εφαρμογή μέτρων δημογραφικής ενίσχυσης της Χώρας με ταυτόχρονη εφαρμογή μέτρων αποτροπής περαιτέρω εισβολής και αλλαγής του δόγματος της μεταναστευτικής πολιτικής της Χώρας με γνώμονα το Εθνικό Συμφέρον!

Αρθρογράφος