Ίασμος: Σεβασμός στην ΚΥΑ, κατανομή ρόλων και στο βάθος proxy war

18 Ιουλίου 202100:07

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν στα πλαίσια έκτακτης συνέντευξης τύπου  ενημέρωσε την κοινή γνώμη  για τα όσα προβλέπει η υπ’ αριθμόν 44779/16-07-2021 ΚΥΑ βάσει της οποίας αναστέλλονται σε όλη την επικράτεια έως και τις 26 Ιουλίου οι εκδηλώσεις των πολιτιστικών και ψυχαγωγικών ενώσεων.

Κι ενώ στο βάθος παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα που είχαμε θέσει προσφάτως από το Komotinipress (βλ.Ίασμος: “Σύγκρουση Πολιτισμών”, “συμφερόντων” ή “αντίσταση σε αφομοιωτικά σχέδια”; ) ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν επεσήμανε ότι :

Παρά τις γνωστές πολιτικές διαφωνίες μας πρόθεση μου ήταν να παραστώ στο τετραήμερο εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου για να τιμήσω τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή των συνδημοτών μου και την ιστορία του αρχαιότερου πολιτιστικού συλλόγου του Δήμου μας.

Οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου πρέπει υποχρεωτικά να ανασταλούν. Ενημέρωσα θεσμικά και εγγράφως και τον Σύλλογο και τις αρμόδιες Αρχές.

Δηλώνω ότι η Δημοτική Αρχή έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές για την πιστή τήρηση του νόμου»,  σπεύδοντας ωστόσο να επισημάνει σε όσους υπαινίσσονται ότι επιθυμεί την αναστολη των εκδηλώσεων ότι “είναι μεγάλο ψέμα  αυτά που διαδίδονται πως θα ήθελα με οποιοδήποτε τρόπο να μπλοκάρω πολιτιστικές εκδηλώσεις, πολύ περισσότερο όταν αυτές αφορούν τον θρησκευτικό χαρακτήρα της περιοχής».

Στην συνέχεια, τα μέλη του ΔΣ Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου, παρουσία του νομικού συμβούλου του Συλλόγου του κ. Χρ. Χατζηπέμου παρεχώρησαν συνέντευξη τύπου δηλώνοντας πώς θα εφαρμοσθεί η νέα ΚΥΑ, όπως είναι φυσικό και θα λειτουργήσουν στα πλαίσια του νόμου χωρίς να κινδυνεύσει η δημόσια υγεία.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Ηλίας Μπούκας αναφέρθηκε στον ρόλο του Συλλόγου, ο κ. Χρ. Χατζηπέμου έκανε αναφορά τόσο στην φύση της διαμάχης Συλλόγου- Δημάρχου αλλά και στάθηκε στις αμφισημίες της ΚΥΑ και ειδικά ως προς τον σκοπό που εξυπηρετεί η ΚΥΑ αλλά δήλωσε ότι θα εφαρμοσθεί η ΚΥΑ στο βαθμό που επιτρέπεται.

Ο κ. Ηλίας Μπούκας αναφέρθηκε σε εμμονή του κ. Οντέρ Μουμίν ενώ σε παρέμβασή του ο κ. Παν. Σπορίκης τόνισε με παρέμβασή του ότι η σημερινή διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου εξελέγη από ένα σώμα 120 μελών και τα οργανωτικά ζητήματα αφορούν τα 300 μέλη αλλά οι δράσεις του όλο τον κόσμο!

Στη συνέχεια με ανάρτησή  και σχετικό δελτίο τύπου από τον Δήμο Ιάσμου διαβάζουμε ότι  “Ο Δήμαρχος Ιάσμου χαιρετίζει την απόφαση αναπροσαρμογής των εκδηλώσεων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου. Δημοσίως δε προτείνει, από αύριο, με το ίδιο πρόγραμμα, να τεθούν υπό την αποκλειστική αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ιάσμου και να πραγματοποιηθούν με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα στην κεντρική πλατεία Ιάσμου. Οι εορτές του Προφήτη Ηλία και το Κουρμπάν Μπαϊράμ, επιβάλλουν την ενότητα, ομοψυχία και την αρμονική συμβίωση σε κάθε επίπεδο. Ο Πολιτισμός είναι πάνω από πρόσωπα και πρέπει να επιβιώσει”

Εκ των ανωτέρω είναι εμφανές ότι βρισκόμαστε σε έναν ιδιότυπο proxy war  τοπικής εμβέλειας (προς το παρόν) με σύγκρουση διά αντιπροσώπων όπου όμως τα μεγέθη είναι προς το παρόν δυσανάλογα εκτός κι αν προσδιορίζουν το πλαίσιο μιας μελλοντικής σύγκρουσης με σημείο αναφοράς τον Δήμο Ιάσμου.

Από την μια ο εκλεγείς με 5578 ψήφους Δήμαρχος Ιάσμου επιθυμεί να παράξει πολιτισμό και  διατείνεται ότι με τις ενέργειές του διαφυλάττει το κύρος του θεσμού και τη δημοτική περιουσία και υπαινίσσεται περιπτώσεις κατάχρησης πόρων από μέλη του ΔΣ του Συλλόγου ενώ δεν παραλείπει ν’αναφέρεται στις σχέσεις τινών εξ αυτών με στελέχη του ακροδεξιού χώρου , συνασπιζόμενος ο ίδιος με τους κ. Ιλχάν Αχμέτ και Χ. Ζευμπέκ.

Από την άλλη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου των 300+ μελών και ο εκλεγείς με 120 ψήφους κ. Ηλίας Μπούκας προσπαθούν με έναν κλειστοφοβικό τρόπο και περιορισμένη κινητικότητα να παράξουν πολιτική και ν’αναφερθούν στο “mega-project” υπεράσπισης και προώθησης του πολιτισμού της Θράκης αλλά και της στήριξης του Χριστιανικού στοιχείου της περιοχής. Να υπενθυμίσουμε και την στήριξη που έλαβε ο Σύλλογος από 43 σωματεία και συλλόγους  (στο Ν. Ροδόπης έχουν καταγραφεί περίπου 500 σύλλογοι χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι και πόσοιείναι ενεργοί)  της Ροδόπης όχι όπως από τους 16 του Ιάσμου

Το σίγουρο είναι πως σε αυτή την φάση υπερισχύει το Αντι-Covid19 μοντέλο του Δήμου Ιάσμου και ο Δήμαρχος Ιάσμου διατηρεί τον έλεγχο των κινήσεων ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τον ρόλο του αλλά και την δυναμική που πρέπει ν’αναπτύξει στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Η προσωρινή ανακωχή ελέω ΚΥΑ θα ωφελήσει προς το παρόν την διεξαγωγή των εκδηλώσεων στον Ίασμο υπό την αιγίδα του Δήμου, μακριά από διαξιφισμούς, μικροπολιτικές και μικροπρέπειες του “ιασμιώτικου μαχαλά”  και ίσως να μας οδηγήσει “σε ένα εκπληκτικό σενάριο συνεργασίας Δήμου και Συλλόγου…”

 

 

Αρθρογράφος