Η σημειολογία της εκδήλωσης για την 5η επέτειο του πραξικοπήματος στην Τουρκία

16 Ιουλίου 202101:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Οι διπλωματικοί εκπρόσωποι της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα διοργάνωσαν εκδηλώσεις μνήμης για το πραξικόπημα του 2016 που εκτιμάται πως δεν εντάσσονται απλώς σε μία εθιμοτυπική επαναληπτικότητα αλλά αναδεικνύουν την σημειολογία της στρατηγικής για την μεσοπρόθεσμο διάστημα που ακολουθεί.

Την στιγμή που ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, κ. Burak Ozugerin επισκέπτεται την Ρόδο , ο πρόξενος της Κομοτηνής κ. Μουράτ Ομέρογλου προσκαλεί στο αύλειο χώρο του προξενείου μέλη του μειονοτικού παραϊερατείου στέλνοντας τα δικά του μηνύματα σε μία “στημένη” συνέντευξη τύπου όπου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επιστροφή από την Ελλάδα των οκτώ στρατιωτικών που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη και που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημα έκδοσής τους.

Ο πρόξενος Μ. Ομέρογλου τόνισε: “Αν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, οι οκτώ πραξικοπηματίες στρατιωτικοί που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα και είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο, στα πλαίσια της συνεργασίας και αλληλεγγύης στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, είχαν εκδοθεί σύντομα στην Τουρκία και είχε ανοίξει ο δρόμος για την εκδίκαση τους, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι είχαν πάρει διαφορετική κατεύθυνση”…

Στην παρέα του  προξένου βρέθηκαν από κοινού οι παρακρατικοί καταδικασθέντες παράτυποι και παραθεσμικοί λειτουργοί με επιφανείς μειονοτικούς του δημοσίου βίου της περιοχής.

 

Αρθρογράφος