“Αντι-Covid19 Μοντέλο Ιάσμου” για τους Δήμους της Ροδόπης πριν να είναι αργά;

4 Ιανουαρίου 202111:43

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Είχαμε επισημάνει ήδη από την αρχή της πανδημίας και την κατάσταση που επικρατούσε στον Δήμο Μύκης στο Ν. Ξάνθης ότι “μεγάλη ανησυχία προκαλεί στον επιστημονικό κόσμο της περιοχής όσο και στην Ελληνική Πολιτεία η απουσία εντατικοποιημένου μηχανισμού ενημέρωσης και πληροφόρησης σε ευρέα τμήματα του μειονοτικού πληθυσμου της Χώρας ειδικά τώρα με τον επαναπατρισμό οικονομικών μεταναστών, σπουδαστών και φοιτητών από χώρες υψηλού κινδύνου.”

Σήμερα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στο Ν. Ροδόπης παρά το γεγονός της ελλιπούς έως ανύπαρκτης ενημέρωσης.

Με εξαίρεση την ενημέρωση που κάνει ο Δήμαρχος Ιάσμου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι υπόλοιποι Δήμαρχοι απέχουν συνειδητά ακόμη και …..από την δική τους πληροφόρηση. Εξακολουθεί να παραμένει ανύπαρκτο και αόρατο το σύστημα της Περιφέρειας ενώ ο ΠΑΜΘ Χρ. Μέτιος αναζητείται…

Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή τη φάση κι εν όψει του επικείμενου ανοίγματος των σχολείων….

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον Δήμο Αρριανών δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά του ιού με ποσοστό θετικότητας που αγγίζει μέχρι και 10% επί των ελεγχθέντων δειγμάτων ενώ φαίνεται ότι υπάρχει σχεδιασμός για την επέκταση των δειγματοληπτικών ελέγχων και σε άλλους οικισμούς πέραν της Στροφής. Ήδη έχουμε έναν νεκρό συντοπίτη μας και 3 διασωληνωμένους από τη συγκεκριμένη συρροή κρουσμάτω.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επίσης σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται και στον Δήμο Κομοτηνής στην περιοχή της Φιλιππουπόλεως αλλά και στους οικισμούς Κάλχα, Στυλάριο, Μικρό και Μεγάλο Δουκάτο, Καλαμόκαστρο.

Συνεκτιμώντας την κατάσταση με πληροφορίες από υγειονομικούς που γνωρίζουν τις συμπεριφορές κατοίκων της περιοχής, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί η διασπορά να φθάνει μέχρι και σε ποσοστά 20-30% λόγω της αυξημένης κινητικότητας κατοίκων των οικισμών χωρίς την λήψη κάποιων μέτρων πρόληψης ή ανάσχεσης μετάδοσης του ιού.

Η τρέχουσα εμπειρία με τα Αρριανά δείχνει ότι όλοι “πιάσθηκαν στον ύπνο” με τις υπηρεσίες του Δήμου Αρριανών να ενεργούν σπασμωδικά και κατόπιν εορτής και τον συντονιστή ΠΠ της ΠΑΜΘ να “συσκέπτονται” στο πόδι και στο ύπαιθρο.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην κινητικότητα των λαθρομεταναστών σε περιοχές του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών αλλά και Αρριανών.

Κάτι ανάλογο φαίνεται ότι επικρατεί και στον Δήμο Κομοτηνής που περιορίζεται στην διενέργεια ελέγχων τύπου rapid χωρίς όμως αυτοί να είναι στοχευμένοι.

Για τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών εξαρχής δεν είχαμε ιδιαίτερες πληροφορίες ενώ ο Δήμαρχος Κ. Χαριτόπουλος προσπέρασε το όλο ζήτημα ακόμη και όταν ο Δήμος του είχε καταγράψει τα πρώτα κρούσματα στην περιοχή ενώ έχει και πρόσφατα καταγεγραμμένες απώλειες, με τον πρώτο νεκρό να προέρχεται από τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών. Ακολουθεί κι αυτός την τακτική του να μεταθέτει το πρόβλημα στον ΕΟΔΥ και στους περιστασιακούς ελέγχους που διενεργούνται περιοδικά.

Η δουλειά κλιμακίων του ΕΟΔΥ που καταφθάνουν στην περιοχή μας για περαιτέρω ιχνηλάτηση θεωρητικά είναι πιο εύκολη τώρα, σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση που επικρατούσε στο Δήμο Μύκης, καθώς υπάρχει η “τεχνογνωσία” που ανέπτυξε ο Δήμος Ιάσμου όταν απέτρεψε τόσο την εμφάνιση μαζικού κρούσματος λόγω επαναπατρισμου παλιννοστούντων όσο και με την ανακοπή νέου κύματος στο Αγίασμα.

Να θυμίσουμε ότι ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν από την αρχή της πρώτης καραντίνας έθεσε τις βάσεις για την άμεση λήψη δραστικών μέτρων που θα περιόριζαν την πιθανή εξάπλωση ιού εφαρμόζοντας μεθόδους αθόρυβης, συστηματικής κι “αθόρυβης” ιχνηλάτησης, επιβλέποντας αργότερα ο ίδιος την μεταφορά και τον κατ’οίκον περιορισμό 23 συνδημοτών του. Τελέσφορος ήταν και ο χειρισμός στην περίπτωση των περιστατικών στο Αγίασμα.

Ιδιαίτερης αποτελεσματικότητας ήταν και η δίγλωσση ενημέρωση που “επέβαλε” ο Δήμαρχος Ιάσμου από την αρχή του πρώτου κύματος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ειδικά τότε που αναρωτιόμασταν για το ποιός θα ενημερώσει τις μουσουλμανικές μειονότητες του Νομού για τον κορονοϊό.

Δυστυχώς κάτι αντίστοιχο δεν παρατηρείται τώρα και καλό θα ήταν να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι μηχανισμοί προς αυτή την κατεύθυνση.

Αρθρογράφος