Η Θράκη σε κατάσταση διαρκούς πολεμικής προπαρασκευής

12 Ιουνίου 202009:44

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Από τι αρχές του 2020 είχε επισημανθεί ότι η αντιπαράθεση Ελλάδας – Τουρκίας έχει από καιρό εισέλθει σε κατάσταση η οποία στην θεωρία της αποτροπής ονομάζεται «ενδοπολεμική αποτροπή» (“intrawar deterrence”) με πεδία αναφοράς το Αιγαίο, την Θράκη και την Κύπρο που συμπεριλαμβάνει τις “γκρίζες ζώνες”, την κατάληψη απομακρυσμένων ελληνικών εδαφών, τον έλεγχο ελληνικού κυριαρχικού χώρου και κατάληψη μέρους της μη κατεχόμενης Κύπρου ή και όλης της Κύπρου.

Οι εξελίξεις στον Έβρο κατέδειξαν ότι δοκιμάζονται πρωτόγνωρες τεχνικές απώθησης κι απόκρουσης διεξάγονται ταυτόχρονα «επιχειρήσεις πληροφοριών και προπαγάνδας» από οργανωμένα κέντρα και με στόχο “ανοργάνωτες” ομάδες ανθρώπων που προσπαθούν (έστω και αργά) να υπερασπισθούν πατρογονικές εστίες, πάτρια εδάφη και πατρώα γη, ενώ κατέστη εμφανές ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και κυρίως ο Ελληνας Πρωθυπουργός τόσο στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου όσο και στην Θράκη δεν είχε πλήρη πληροφοριακή κάλυψη και αντίληψη τόσο για την κατάσταση στο πεδίο όσο και για τις εκτιμώμενες εξελίξεις.

Από το Komotinipress είχαμε επίσης αναδείξει τον σχεδιασμό των μηχανισμών του τουρκικού προξενείου κατά την διάρκεια της πανδημικής κρίσης που εκμεταλλεύθηκε το κενό της λειτουργίας ΕΥΠ,ΥΠΥ, ΕΛ.ΑΣ.και ΕΣ στον σχεδιασμό κι ενημέρωση της Αθήνας για τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην Θράκη με τους κλειστούς πληθυσμούς και την χωροταξική διάρθρωση οικισμών κι εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με τα ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ που εξέπεμπαν τοπικοί παραθεσμικοί και παρακρατικοί θύλακες της Τουρκίας στην περιοχή.

Δεν είναι καθόλου τυχάιο ότι στη Θράκη μετά τη λήξη της καραντίνας, οι θεωρούμενοι “θύλακες” που φέρονται να επηρεάζονται από το Προξενείο, άρχισαν να κινούνται. Η πρώτη επίσκεψη του δημάρχου Μύκης μετά την καραντίνα ήταν στον Τούρκο πρόξενο!

Πρέπει, επίσης να τονισθεί ότι οι ίδιοι αυτοί θύλακες ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ενώ κάποιοι εξ αυτών δημιούργησαν ΔΙΕΣΠΕΙΡΑΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΜΗ “ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ” ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

Εκ του παραλλήλου η Τουρκία μεθοδευμένα ετοιμάζει ήσσονος και μείζονος έντασης επεισόδια σε Αιγαίο και Έβρο ενώ ήδη προσφεύγει στην Χάγη για να αμβισβητήσει ελληνικό έδαφος ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα εντοπίζονται ομάδες λαθρομεταναστών καθ’ολο το μήκος της ελληνικής μεθορίου με κομβικά σημεία τις Καστανίες, το Πέταλο, το Σοφικό, το Τυχερό και άλλα μικρότερα περάσματα.

Στον ‘Εβρο, με την ΕΛ.ΑΣ. και τις ΕΔ να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν μία ακόμη αναβαθμισμένη υβριδική απειλή που έχει εξαπολύσει η Τουρκία σε βάρος της χώρας μας, διακινδυνεύοντας την σωματική τους υγεία κι ακεραιότητα αφού πρέπει να αντιμετωπίσουν μία νέα γενιά πιο σκληρών κι οπλισμένων λαθροδιακινητών κι όλα αυτά σε περιβάλλον Covid19.

Στο παραπάνω σκηνικό προστέθηκε και η υπερβολική δημοσιότητα, με ύποπτα κίνητρα που δόθηκε στην κατάσταση που δημιουργήθηκε στην περιοχή «Μελισσοκομείο» του Έβρου, όπου ελληνικό συνεργείο διεξήγε στις13 Μαΐου προκαταρκτικές εργασίες (πασσαλώσεις) για την επέκταση του συνοριακού φράχτη κατά 26 χλμ, ενώ δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής είχαν εμφανιστεί σε μικρή απόσταση, επί τουρκικού εδάφους (κόκκινος κύκλος στο χάρτη).

Η Τουρκία είχε στείλει ρηματική διακοίνωση με την οποία ζήτησε να της γνωστοποιηθούν οι συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη, που απαντήθηκε με ρηματική διακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας της Άγκυρας, ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά επί ελληνικού εδάφους. Ακολούθως εμφανίστηκαν Τούρκοι στρατοχωροφύλακες και παρενοχλούσαν τους τεχνίτες που κατασκεύαζαν τις πασσαλώσεις, και για το λόγο αυτό εστάλη από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεύτερη διακοίνωση στην πρεσβεία της Τουρκίας σχετικά με την παρουσία τους.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από 3 κατευθυνόμενα ανακριβή αγγλόφωνα δημοσιεύματα που αναπαρήγαγαν αρχικό “δοσμένο” κείμενο απο τουρκικές πηγές, (ahvalnews, the sun, express, dailymail) ότι δήθεν καταλήφθηκαν 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους (μπλε κύκλος στο χάρτη) από τουρκικές δυνάμεις, το οποίο αναπαρήχθη ανεύθυνα από την αντιπολίτευση αλλά κι από ορισμένες ιστοσελίδες, ενώ ήταν κι αντικειμενικά ατυχείς οι δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ στην προσπάθειά του να κερδίσει χρόνο στην διαχείριση της κρίσης που κινούνται προς την κατεύθυνση του κατευνασμού και της εξισορρόπησης του κινδύνου, η οποία φαίνεται ότι είναι και η εμφανής στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η τουρκική πλευρά για μία ακόμη φορά, έδειξε ότι είναι σε θέση να αναπτύσσει νέα σχέδια στον εν εξελίξει ελληνοτουρκικό πόλεμο με την ελληνική πλευρά να εμμένει στην επέκταση του φράχτη, που αποσκοπεί στη «σφράγιση» μιας πιθανής διόδου λαθρομεταναστών μετά την εμπειρία της υβριδικής απόπειρας εισβολής του Μαρτίου παρά τους αντιπερισπασμούς και τις εξωτερικές ή εσωτερικές αντιδράσεις.

Στο μέλλον, υπάρχει το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουμε ομάδες ανταρτών που θα μπορούσαν να γίνουν πιο θανατηφόροι, καθώς ένας μικρός τρομοκρατικός πυρήνας στο μέγεθος μιας διμοιρίας θα μπορούσε να αποκτήσει μεγαλύτερη φονική ικανότητα από έναν ολόκληρο στρατό ενός συντεταγμένου κράτους με την συνδρομή πάντοτε ενός ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑ. Όσο κι αν αυτή είναι μια απογοητευτική σκέψη, ας έχουμε υπόψη μας ότι, χαμηλής έντασης συγκρούσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα για ηγετικές δυνάμεις του κόσμου από ό, τι στο παρελθόν.

Αντί επιλόγου, να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας, ότι μέχρι και την Κυριακή 8 Ιουνίου 2020 στην περιοχή του Μελισσοκομείου, σύμφωνα και με τις μαρτυρίες ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ που συνοδεύονται και με βιντεάκια που διακινούνται στο διαδίκτυο, “έκαναν κάμπινγκ τούρκοι πολίτες που έριχναν αβολίδωτα προς την ελληνική πλευρά”.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι όλη η Θράκη βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς πολεμικής προπαρασκευής ενώ μπροστά στον κίνδυνο που ελλοχεύει ενεργοποίηθηκαν όλες οι εφεδρείες (ακόμη και οι “παροπλισμένες”) στέλνοντας το γνωστό μήνυμα στην απέναντι πλευρά: ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Αρθρογράφος