Οι Εθνοφύλακες Ροδόπης στην Ι.Μ. Παναγίας Βαθυρρύακος (Φατήριακα)

23 Απριλίου 202213:01

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στην Ι.Μ. Παναγίας Βαθυρρύακος (Παναγία Φανερωμένη) παρέστησαν ως τιμητική φρουρά του Επιταφίου οι Εθνοφύλακες Ροδόπης.

Την Μ. Παρασκευή 23 Απριλίου 2022, όπως η παράδοση επιβάλλει, η περιφορά του στην Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος (Φατήριακα) τελέστηκε με την παρουσία τμήματος Εθνοφυλακής Ροδόπης ως Φρουρά του Επιταφίου το οποίο επωμίσθηκε την Περιφορά Του, με την τήρηση όλων των συνιστωμένων μέτρων κατά της πανδημίας.

Στον Ιερό Ναό της ανακαινισμένης και πλήρως λειτουργικής Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος με την πάνδημη συμμετοχή πιστών η πομπή του Επιταφίου κινήθηκε ως είθισται, πέριξ του Ναού.

Και αυτή τη χρονιά η πρωτοβουλία των Εθνοφυλάκων εγκρίθηκε και υποστηρίχθηκε με κάθε τρόπο από την Στρατιωτική ηγεσία της περιοχής, ενώ έγινε αποδεκτή με μεγάλη έκπληξη και ενθουσιασμό, από το σύνολο των εκκλησιαζόμενων πιστών.

Ο βαθύς συμβολισμός της συμμετοχής αντιπροσωπευτικού τμήματος του Τάγματος Εθνοφυλακής στην Περιφορά του Επιταφίου στην Ιερά Μονή έχει ιδιαίτερη σημασία σε εποχές που εντείνονται οι προσπάθειες υπονόμευσης του ηθικού των Ελλήνων ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη απόπειρες διάβρωσης της γλωσσικής, εθνολογικής, θρησκευτικής και κοινωνικής συνοχής της Χώρας καταδεικνύοντας, ταυτοχρόνως, τη φυσική συνέχεια ενός πνευματικού δεσμού που πατροπαράδοτα υπάρχει μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και της προστάτιδας τους Παναγίας.

Η Παναγία Βαθυρρύακος, αέναη σκέπη της Ροδόπης και της Εθνοφυλακής

Ποιοι είναι όμως  οι Eθνοφύλακες ;

Δεν είναι μόνιμα στελέχη του Ε.Σ., είναι απλοί συμπολίτες μας. Μπορεί να είναι ο γείτονάς μας, ο πατέρας ή ο θείος … Είναι όλοι τους κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, κι όλοι τους εθελοντές. Είναι πολίτες με ‘διπλή’ ζωή, στα πρότυπα των αρχαίων Ελλήνων Οπλιτών – Πολιτών, που ξέρουν ότι όταν θα υπάρξει ανάγκη, η Πατρίδα θα τους καλέσει να κάνουν το χρέος τους προς αυτή, χωρίς καμία υλική αμοιβή.

Το χρέος αυτό έχει την μορφή της συμβολής στην άμυνα της χώρας και ενίσχυσης των Ε.Δ., σε περίοδο πολέμου, ως ένοπλη δύναμη του Στρατού Ξηράς, πάντα υπό τις διαταγές της φυσικής και πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ακόμα όμως και σε περίοδο ειρήνης η Εθνοφυλακή έχει ως αποστολή να συμβάλει στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από φυσικές καταστροφές (θεομηνίες, πυρκαγιές, σεισμούς κλπ) αλλά και με δράσεις κοινωνικής προσφοράς στα πλαίσια της κοινωνικής αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων και του Δ’ΣΣ.

Έτσι όχι μόνο η καταγωγή αλλά και η αποστολή των Εθνοφυλάκων τους καθιστά ένα σημαντικό παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας με ευρεία αποδοχή και άγνωστο πολλαπλασιαστή ισχύος για κάθε επίδοξο εχθρό.

Ευχή όλων το μήνυμα που στέλνουν οι Εθνοφύλακες με το ηθικό τους παράστημα, να ληφθεί και ν’ αξιοποιηθούν κατάλληλα αν ποτέ παραστεί ανάγκη.

Καλή Ανάσταση!

 

 

Αρθρογράφος