Οι Εθνοφύλακες της Ροδόπης συνδράμουν εθελοντικά στην αποστολή των ΕΔ για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών (video)

13 Αυγούστου 202106:20

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Με απόφαση της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, ήδη από την 6/8/2021, οι Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν σε κάλυψη όλης της επικράτειας για όλη τη διάρκεια του Αυγούστου με ενίσχυση των περιπολιών από εδάφους σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και αέρος με τη χρήση επανδρωμένων και μη οχημάτων και εναερίων μέσων. Διατίθενται, επίσης μηχανήματα Μηχανικού καθώς και ναυτικές μονάδες σε περίπτωση ανάγκης εκκενώσεως πληθυσμού.

Όπως προκύπτει από τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της συνδρομής στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών έχουν διαθέσει προσωπικό, μέσα και υλικά για την πρόληψη και επιτήρηση, την κατάσβεση και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές. Επιπλέον έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εκπεμπόμενων εποχούμενων περιπόλων και πυροφυλακίων σε όλη την Επικράτεια.

Και στο Ν. Ροδόπης, αυτό που διαπιστώνεται από το ρεπορτάζ του Komotinipress, προκύπτει ότι κατόπιν διαταγών του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ και σε συντονισμό από το Δ’ΣΣ και την 29 ΤΑΞ ΠΖ “ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ” το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων συνεπικουρούμενο από εθελοντές Εθνοφύλακες (με έγκριση του ΓΕΕΘΑ) “είναι στο πόδι” για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών στο Νομό μας.

Η συμμετοχή των Εθνοφυλάκων σε μία ακόμη αποστολή που αναλαμβάνουν οι ΕΔ στα πλαίσια δράσεων Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή μας, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. 

Εκτιμάτια ότι συνεχίζεται η αναβάθμιση του ρόλου των ΤΕΘ, καθώς η αποστολή της Εθνοφυλακής συνίσταται αφενός στη συμβολή στην άμυνα της χώρας, στη διατήρηση της αποτρεπτικής ικανότητας του Στρατού Ξηράς και στην ενίσχυση και υποβοήθηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπλήρωση της αποστολής τους και αφετέρου στην παραγωγή εθνικού και κοινωνικού έργου το οποίο επιτελούν οι εθνοφύλακες όλα αυτά τα χρόνια στις τοπικές κοινωνίες.

Να υπενθυμίσουμε ότι η αρχή έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημ. Πέτροβιτς και του αίτημα που διαβίβασε αρχικά στο Δ’ Σώμα Στρατού που συμφώνησε αμέσως δια του Διοικητή του Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, ο οποίος και το προώθησε άμεσα στην ηγεσία των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Όπως επεσήμανε και σε σχετική του ανάρτηση ο κ. Δημ. Πέτροβιτς: “Ευχαριστώ την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαιτέρως τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, για την αποδοχή του αίτηματός μου, ως προέδρου του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Έβρου, για εθελοντική ενίσχυση και με άνδρες της Εθνοφυλακής των μικτών περιπόλων πυρασφάλειας.Η συνεισφορά των Εθνοφυλάκων του Έβρου είναι διαρκής και πολύτιμη, ιδιαίτερα σε κρίσιμες ώρες όπως αυτές που βιώνει η χώρα μας, από τις καταστροφικές πυρκαγιές”.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο θεσμός του Εθνοφύλακα υπάρχει σχεδόν από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Καθιερώθηκε νομοθετικά το μακρινό 1843 αλλά το 1879 καταργήθηκε με την ψήφιση του τότε νόμου «Περί στρατολογίας». Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1944, συγκροτείται Διοίκηση Εθνοφυλακής με το επίπεδό της να είναι αυτό μιας μεραρχίας αποτελούμενης από 40 μονάδες. Το 1948, μεσούντος του Εμφυλίου Πολέμου, αναβιώνει ο θεσμός του εθνοφύλακα και οργανώνονται τα λεγόμενα Τάγματα Εθνοφυλακής Άμυνας (ΤΕΑ) και ακολούθως δημιουργείται ειδική διεύθυνση στο Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Με το Νομοθετικό Διάταγμα 485/1970 ρυθμίζονται τα θέματα της Εθνοφυλακής, το οποίο καταργήθηκε με το νόμο 1295/1982 που διαμόρφωσε το ισχύον νομικό πλαίσιο λειτουργίας της Εθνοφυλακής. Η Εθνοφυλακή, σύμφωνα με τον νόμο 1295/1982, συγκροτείται τον καιρό της ειρήνης ως οργανική ένοπλη δύναμη του Στρατού Ξηράς. Το προσωπικό και το υλικό για την επάνδρωση και τον εξοπλισμό της είναι καθορισμένα στους Πίνακες Οργανώσεως και Υλικού (ΠΟΥ), ενώ οι έφεδροι αξιωματικοί και οπλίτες ονομάζονται «στρατιωτικοί σε ενέργεια». Υπάγονται στους στρατιωτικούς νόμους και κανονισμούς μόνο κατά τον χρόνο που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία. Τώρα όμως το ΓΕΣ συγκροτεί και πάλι Διεύθυνση Εθνοφυλακής, στο πλαίσιο αναβάθμισης του θεσμού.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί ασφαλείας, στις νέες μορφές πολέμου κι ασυμμέτρων απειλών (σε αυτές εντάσσονται και η πανδημία αλλά και οι φυσικές καταστροφές) ο χώρος του πεδίου της μάχης ταυτίζεται με ολόκληρη την εδαφική περιοχή της χώρας, καθιστώντας αναγκαία την έγκαιρη και ενεργή κινητοποίηση του συνόλου του πληθυσμιακού δυναμικού στο πλαίσιο της παλλαϊκής άμυνας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πολέμων σε διάφορα σημεία του πλανήτη, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και τα πιο σύγχρονα μέσα πολέμου δεν είναι ικανά να κάμψουν την αντίσταση του πληθυσμού μιας περιοχής, όταν η αντίσταση αυτή είναι οργανωμένη, καθολική και αποφασιστική”.

Αρθρογράφος