Οι Εθνοφύλακες Ν. Ροδόπης “επί της υποδοχής” στον επίσημο εορτασμό του Προστάτη του Στρατού Ξηράς Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου

1 Μαΐου 202210:30

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Με μία λιτή, λόγω μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά με την λαμπρότητα και επισημότητα που αρμόζει στον εορτασμό, εκδήλωση, τιμήθηκε την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022 ο προστάτης του Πεζικού του Ελληνικού Στρατού, ΆΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, στον αύλειο χώρο του Στρατοπέδου “Λγού (ΠΖ) Βίκτωρος Παράσχου” που βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας στην πόλη της Κομοτηνής.

Στην Ελλάδα, καθιερώθηκε ως προστάτης του Στρατού Ξηράς, πλην Πυροβολικού, με βασιλικό διάταγμα του 1968. Στο ίδιο διάταγμα, για το Πυροβολικό ανακηρύχθηκε προστάτιδα η Αγία Βαρβάρα. Έκτοτε παρατηρείται σταθερή τιμή, σεβασμός και πίστη όλων των Στρατιωτικών στο πρόσωπο του Αγίου Γεωργίου.

«Άγιος Γεώργιος: Ο Του Χριστού Οπλίτης και Προστάτης του ένδοξου Στρατού μας»

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων προέστη της Επισήμου Δοξολογίας επί τη Εορτή του Αγίου Μεγαλο­μάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου παρουσία του Ανωτάτου Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής και Διοικητού της 21ης Τ.Θ. Ταξιαρχίας “ΠΙΝΔΟΣ”, Ταξιάρχου κ. Γεωργίου Μπογδάνου, του Διοικητή τηςτης 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού “ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ” Ταξιάρχου κ. Παναγιώτη Λιόντου, αξιωματικών, υπαξιωματικών, οπλιτών και του Προέδρου της ΕΑΑΣ Ν. Ροδόπης κ. Κων/νου Βουζουκίδη.

Παρόντες επίσης ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Ροδόπης κ. Νικόλαος Τσαλικίδης, ο βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ. Ν. Ροδόπης και μέλος στην Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής κ. Ιλχάν Αχμέτ,ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής δημοτικός σύμβουλος Θέμης Τζενετίδης.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η παρουσία του Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής Σοφολογιωτάτου κ. Τζιχάτ Χαλήλ στέλνοντας το μήνυμα της αδιάρρηκτης και πολυεπίπεδης αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Θράκη προς πάσα κατεύθυνση.

Μετά το πέρας της τελετής, ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων επικαλέστηκε την ευλογία του Αναστάντος Κυρίου σε όλους, ευχόμενος ο Άγιος Γεώργιος να προστατεύει και να φρουρεί τον Ελληνικό Στρατό κι ακολούθησε, ως είθισται, το τελετουργικό της εκδήλωσης, ενώ υπήρξε ενημέρωση και επίδειξη των νέων οπλικών συστημάτων από στελέχη του Στρατού Ξηράς.

Ιδιαίτερη θέση στον χθεσινό εορτασμό του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, Προστάτη του Στρατού Ξηράς, είχαν τα Τάγματα Εθνοφυλακής Ν. Ροδόπης , συμμετέχοντας με αντιπροσωπεία τους στην επίξειξη οπλικών συστημάτων.

Όπως κάθε χρόνο, με εξαίρεση την διετή περίοδο των περιορισμών της πανδημίας, επίλεκτη αντιπροσωπεία των Ταγμάτων Εθνοφυλακής υποδέχθηκαν πρώτοι στην σειρα τους υψηλούς προσκεκλημένους, αναδεικνύοντας τον ρόλο τους ως αναπόσπαστο τμήμα της τοπικής κοινωνίας, τόσο μέσα από τις δράσεις κοινωνικής προσφοράς όσο και μέσα από την εκπαίδευσή τους για την αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων.

Οι Εθνοφύλακές μας, παρά τις πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις που έχουν σε επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο, ανταποκρίνονται σε κάθε περίσταση με υπευθυνότητα, πειθαρχία και ενθουσιασμό στα στρατιωτικά τους καθήκοντα.

Είναι αξιοσημείωτη η ετοιμότητα του συνόλου των εκπαιδευομένων Εθνοφυλάκων να ανταποκριθούν τελέσφορα σε δύσκολα αντικείμενα ενώ είναι αξιοθαύμαστες και οι επιδόσεις τους που συναγωνίζονται , ακόμη, κι αυτές των εν ενεργεία στελεχών. Αυτό οφείλεται στην διαρκή εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσής τους!

Αποστολή της Εθνοφυλακής είναι:

  • α. Η συμβολή στην Άμυνα της χώρας και η ενίσχυση και υποβοήθηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπλήρωση της αποστολής τους.
  • β. Η συμβολή στην παθητική άμυνα και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (πυρκαϊές, θεομηνίες, σεισμοί κ.λπ.).
  • γ. Η υποβοήθηση του έργου του Στρατού σε περίπτωση μερικής ή γενικής επιστρατεύσεως.

Η παρουσία τους είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο γιατί αναβαθμίζουν την μαχητική ικανότητα του Στρατού Ξηράς, αλλά γιατί αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές, επαυξάνοντας τους άρρηκτους δεσμούς του λαού με τα στρατευμένα μας νιάτα και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Να επισημανθεί ταυτόχρονα και η σημασία της προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο, στην ανύψωση του φρονήματος του τοπικού πληθυσμού αλλά και στην διατήρηση των παραδόσεων και των πολιτισμικών στοιχείων που εγγυώνται την συνέχιση του Ελληνισμού και την αρμονική συνύπαρξη στην Ελληνική Θράκη.

Αρθρογράφος