Ποιός ήθελε να ¨ακυρώσει” την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Θράκη;

11 Δεκεμβρίου 202109:48

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Νίκου Δένδια στην Θράκη δεν ξέρουμε αν σηματοδοτεί μία νέα προσέγγιση στα θέματα της Θράκης αλλά σίγουρα εκπέμπει τα σωστά μηνύματα της Ελληνικής Διπλωματίας που προσπαθεί να δώσει απαντήσεις για εκείνα τα σημεία που μάλλον το Πόρισμα της Διακομματικής απέτυχε να φωτίσει.

Επίσκεψη του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στον Τεκέ της Ρούσσας

Διαβάζοντας και τις τέσσερις εκθέσεις για την Θράκη (ΝΔ πλειοφηψία διακομματικής, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) διαπιστώνει κανείς ότι πέρα από μία ημιτελή καταγραφή της σημερινής κατάστασης και την διατύπωση ευχολογίων, απουσιάζουν οι προτάσεις εκείνες που θα οδηγήσουν στην ενσωμάτωση της μουσουλμανικής μειονότητας σε κάθε κοινωνική, πολιτική, οικονομική δραστηριότητα και δεν υπάρχουν προβλέψεις για την ομαλή συμβίωση όλων, Ρομά, Πομάκων, τουρκογενών και χριστιανών αλλά ούτε και άμεση αναφορά στον ρόλο των παρακρατικών μηχανισμών του μειονοτικού παραϊερατείου και της τουρκικής προπαγάνδας.

Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει σαφής σχεδιασμός για την δημογραφική θωράκιση της περιοχής ενώ διαβάζουμε για επιδοτήσεις επενδύσεων στην περιοχή, την ίδια στιγμή που οι ΒΙ.ΠΕ. της Θράκης είναι γεμάτες από βιομηχανικά εργοστασιακά μνημεία ενώ οι διάφοροι σωτήρες της Θράκης έχουν γεμάτους λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Ποιός αφήνει χωρίς σχολεία και ιατρεία την Ροδόπη;

Οι ίδιες εκθέσεις και το πόρισμα της πλειοψηφίας αποφεύγουν την κριτική σε εκπροσώπους και φορείς μιας πολυπλόκαμης εξουσίας που χρησιμοποιεί την Θράκη για ικανοποίηση επιμέρους στόχων, με ιδιοτέλεια και καιροσκοπισμό.

Είναι αδιανόητο να μιλάμε για “ίδρυση μειονοτικών σχολείων σε όλο τον ορεινό όγκο αλλά και στα αστικά κέντρα, όπου θα διδάσκεται ως πρώτη ξένη γλώσσα η τουρκική, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στην προσπάθεια να απεγκλωβισθεί η νέα γενιά της μειονότητας από την αναχρονιστική μειονοτική εκπαίδευση” όταν αφήνουμε στα σχολεία που επιτελείται έργο συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και ένταξης στον αστικό ιστό ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΟΒΑΔΕΣ και ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΓΙΑ ΚΛΕΙΔΑΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ.

Διεκδικώντας το αυτονόητο για τα παιδιά του Κοσμίου

Είναι επίσης οξύμωρο να μιλάμε για την διαδικασία ανάδειξης των μουφτήδων, με σχετική πρόβλεψη για το εκλεκτορικό σώμα, χωρίς συγχρόνως να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, ώστε να συμμετέχουν σε αυτήν τη διαδικασία όλο και περισσότεροι μουσουλμάνοι πολίτες και να συνεχισθεί η προσπάθεια αναβάθμισης των μουφτειών.

Η φανερή (πλέον) ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για την Θράκη

Τα παραπάνω αποτελούν αντικείμενο μελέτης στρατηγικών συμβούλων, διπλωματικών αναλυτών, εμπειρογνωμόνων και πολιτικών παρατηρητών ενώ εκπρόσωποι της Πολιτικής και Πολιτειακής Ηγεσίας γίνονται καθημερινά κοινωνοί με τον προβληματισμό σχετικά με τα τεκταινόμενα στην Θράκη.

Η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Νίκου Δένδια ήρθε με εικόνα και ήχο να δείξει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πέρα από πορίσματα και εκθέσεις έχει σχέδιο, προοπτική και γνωρίζει τί πρέπει να κάνει!

Η επιλογή της Αλεξανδρούπολης και οι αναφορές στην Μάχη του Έβρου και τις υβριδικές απειλές έχουν την δική τους σημασία.

Πώς οι Θρακιώτες νίκησαν στην «Μάχη του Έβρου»

Δυστυχώς, κάποιοι κύκλοι στην Αθήνα και ίσως και στην Θράκη στενοχωρήθηκαν με την δυναμική παρουσία Ν. Δένδια στην περιοχή ο οποίος μετέφερε τα πολλαπλά μηνύματα του Κυρ. Μητσοτάκη στην Θράκη, και προσπάθησαν ενδεχομένως  με ένα περίεργο δημοσίευμα να δημιουργήσουν μία ένταση στο εσωτερικό της μειονότητας αλλά και να διαταράξουν το κλίμα ενότητας και συνύπαρξης που καλλιέργησε ο ίδιος ο Έλληνας Υπουργός.

Σε δημοσίευμα του “εγκύρου” ΒΗΜΑΤΟΣ που το υπογράφει έμπειρος διπλωματικός συντάκτης, δημιουργείται η εικόνα ενός ταραγμένου τοπικού σκηνικού που θα δυναμιτισθεί -σύμφωνα με τον αρθρογράφο- από την κλονισμένη υγεία ενός εκ των πρωτεργατών του μειονοτικού παραϊερατείου ενώ ο ίδιος , επικαλούμενος πηγές, μιλάει για “Χομεϊνί στην καρδιά της Ευρώπης” με έδρα την Θράκη!

Την στιγμή που οι Θρακιώτες δέχθηκαν με θλίψη, συμπάθεια και κατανόηση την είδηση για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει κεντρικό πολιτικό πρόσωπο που πάσχει από «πολλαπλό μυέλωμα σε πολύ αρχικό στάδιο δημοσιογράφοι των Αθηνών χρησιμοποίησαν την βεβαρυμένη υγεία ενός εξίσου πρωταγωνιστή στην τοπική πολιτική σκηνή ως πρόσχημα για να τον εξοντώσουν πολιτικά. Το προσωπικό δράμα εκάστου ενός εκ των συνανθρώπων μας, ακόμη και των αντιπάλων μας, δεν μπορεί ν’αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Το δημοσίευμα ως κατασκευή είδησης κι ως αφήγημα είναι αντίθετο με την δημοσιογραφική δεοντολογία και μπορεί να χαρακτηρισθεί τουλάχιστον ως “αισχρό” ενώ τίθεται ζήτημα για το πώς ο έμπειρος συνάδελφος χρησιμοποίησε μία “κατευθυνόμενη διαρροή” έχοντας άγνοια των τοπικών ιδιομορφιών και ισορροπιών που διαμορφώνονται.

Ο ίδιος, επίσης, εν αγνοία του μάλλον λειτούργησε ως “πλυντήριο” για το ξέπλυμα όλων εκείνων των αρμοδίων που κρύβουν την ανεπάρκειά τους δημιουργώντας ομιχλώδες τοπίο, σηκώνοντας κονιορτό δήθεν αποκαλύψεων αγνοώντας την υφιστάμενη κατάσταση.

Επίσης, δημιούργησε μεγάλο ζήτημα ως προς την εικόνα της Ελληνικής Διπλωματίας αφού δημιουργεί έναν νοητό άξονα του διπλωματικού συντάκτη με το ΥΠΕΞ και την επίσημη παρουσία του κ. Νίκου Δένδια στην Θράκη συνδέοντας την συγκεκριμένη “διαρροή αρμοδίων πηγών” με ένα ευρύτερο πλέγμα προβληματισμών που δημιουργεί περίεργους συνειρμούς αλλά και αφήνει ερωτηματικά για την σκοπιμότητά του δημοσιεύματος..

Ο γράφων στις αναλύσεις και τον σχολιασμό του ακολουθεί την λογική της σχολής του Ντέηβιντ Όουεν για τους “Ασθενείς στην εξουσία” (David Owen,In Sickness and in Power: Illness in heads of government during the last 100 years, εκδ. Methuen Publishing Ltd., Λονδίνο 2008) αλλά ταυτόχρονα δεν ξεχνάει ότι “με την βούληση του Θεού γεννιόμαστε και με την βούληση του Θεού΄πεθαίνουμε”.

Και κάτι για τους δοκησίσοφους συναδέλφους στην Αθήνα: Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται το Ισλάμ αλλά στις δομές του πολιτικού ισλάμ που υποστηρίζονται, καλλιεργούνται και ευδοκιμούν με την στήριξη του τουρκικού παρακράτους!

Το τουρκικό κράτος στηρίζει τις δομές του πολιτικού ισλάμ στην Θράκη

Yalanci Mufti 3: “Ο Αχμέτ Μετέ αποκαλύπτει το μυστικό σχέδιο της Τουρκίας για την Θράκη” (κι ακόμη δεν αντιδρά κανείς)

Αρθρογράφος