Ποιός αφήνει χωρίς σχολεία και ιατρεία την Ροδόπη;

25 Νοεμβρίου 202105:10

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε ένα πρόσφατο σημείωμά μας που αναφερόταν στην δημογραφική κατάρρευση της Θράκης και με αφορμή την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων είχαμε επισημάνει ότι πρέπει “….(να) γίνουν απλά βήματα για να ενισχυθεί ο παραμένων πληθυσμός και να δοθούν άμεσα κίνητρα παραμονής, διαμονής κι εγκατάστασης ενεργού πληθυσμού που ζει, εργάζεται, φοιτά σε τέτοιο βαθμό ώστε να δημιουργηθούν άμεσα οι προϋποθέσεις για πληθυσμιακή τόνωση της περιοχής.Διαφορετικά, οι Θερμοπύλες θα μείνουν διάπλατα ανοιχτές για όλους τους εισβολείς, εσωτερικούς κι εξωτερικούς”

Πώς θ’αποτραπεί η δημογραφική κατάρρευση της Θράκης;

Πριν προλάβουμε να θρηνήσουμε για τα κλειστά σχολεία κι ενώ οι αντιδράσεις των μικρών και μεγάλων ηγετίσκων της περιοχής ήταν χλιαρές περιοριζόμενες σε κοινοβουλευτικές αναφορές και ερωτήσεις, με την διακοσμητική και σιβυλλική παρέμβαση του κυβερνητικού βουλευτή, ήρθε η απόφαση 44770/27-10-2021 της 4ης ΥΠΕ με την οποία ετέθησαν σε αναστολή λειτουργίας όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία στους νομούς Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης Έβρου αλλά με νεότερη απόφαση της 4ης ΥΠΕ ξαναλειτουργούν ΚΑΝΟΝΙΚΑ τα ιατρεία στον ν. Έβρου χωρίς , βεβαίως, κανείς από την Ροδόπη να ξεσηκωθεί, να διαμαρτυρηθεί, να αντιδράσει… Ούτε ο κυβερνητικός βουλευτής, ούτε ο ΠΑΜΘ , ούτε η ΔΕΕΠ Ν.Ροδόπης!!!

Ανοίγουν ξανά τα Περιφερειακά Ιατρεία στον Έβρο

Στη Ροδόπη επηρεάζονται όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού, εκτός από το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ξυλαγανής και το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Φιλύρας που συνεχίζουν τη λειτουργία τους.
Σύμφωνα με το έγγραφο της 4ης ΥΠΕαναστέλλουν τη λειτουργία τους τα κάτωθι Περιφερειακά Ιατρεία:
-Αμβροσίας, Ν. Καλλίστης, Ν. Σιδηροχωρίου, Πανδρόσου, Πολυάνθου, Ασωμάτων, Παραδημής, Σώστη (που λειτουργούν υπό την «ομπρέλα» του ΚΥ Ιάσμου).
-Γρατινής, Κέχρου, Ν. Σάντας, Οργάνης, Συκορράχης, Αρίσβης, Αρριανών, Θρυλορίου, Μαρώνειας, Παμφόρου, Στρύμης (που λειτουργούν υπό την «ομπρέλα» του ΚΥ Σαπών).Κανονικά συνεχίζουν τη λειτουργία τους μέχρι στιγμής τα Κέντρα Υγείας Σαπών, Κομοτηνής και Ιάσμου.

Όπως ανέφερε και σε σχετική ερώτηση ο κ. Ιλχάν Αχμέτ η παραπάνω απόφαση θίγει σημαντικά και βάζει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των πολιτών του ορεινού όγκου της Ροδόπης, που έχουν καθημερινές ανάγκες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικής ιατρικής και άλλων ιατρικών υπηρεσιών. Απενεργοποιεί, επίσης, και πολλά ακόμα Περιφερειακά Ιατρεία σε δεκάδες απομακρυσμένους οικισμούς που βρίσκονται και στους τέσσερις δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Ειδικότερα, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Φιλλύρας λειτουργεί πλέον αποκλειστικά ως εμβολιαστικό κέντρο και δεν καλύπτει άλλες ιατρικές ανάγκες δημοτών του δήμου Αρριανών.

Ιλχάν Αχμέτ: Απαράδεκτη και αντικοινωνική η αναστολή λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων στον ορεινό όγκο της Ροδόπης

Για τους αμύητους ή αμνήμονες αναγνώστες ας θυμηθούμε τί είχε συμβεί στην Στροφή του Δήμου Αρριανών , ενός Δήμου με 20.000 κατοίκους και 58 οικισμούς, ορισμένοι εκ των οποίων είναι ορεινοί και απομακρυσμένοι μεταξύ τους ο οποίος στην φάση των εμβολιασμών παρέμενε με μία εμβολιαστική γραμμή, την στιγμή που σε όλο το νομό Ροδόπης άρχισαν να λειτουργούν 8 εμβολιαστικές γραμμές στους τρεις υπόλοιπους δήμους της ΠΕ Ροδόπης!

Πώς η Στροφή αιφνιδίασε το υγειονομικό σύστημα (κι όχι μόνον) του Ν. Ροδόπης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απάντηση της αν. Υπουργού Υγείας κ. Μίνας Γκάγκα σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Ιλχάν Αχμέτ όταν εξομοίωσε ούτε λίγο ούτε πολύ τα Κέντρα Υγείας Σαπών και Ιάσμου με Περιφερειακά Ιατρεία(!), υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι μπορούν να ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες των πολιτών του ορεινού όγκου! Σε συνέχεια της προσπάθειας ωραιοποίησης της κατάστασης, η αναπληρωτής υπουργός βρήκε μικρή την απόσταση που χωρίζει την Φιλλύρα από τις Σάπες«και ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος ταλαιπωρίας από το γεγονός ότι το Περιφερειακό Ιατρείο Φιλλύρας λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο»…

Δίνουν εμβολιαστικό κέντρο, αναστέλλουν, όμως, την πρωτοβάθμια περίθαλψη στον δήμο Αρριανών!

Αγνοεί,προφανώς η αναπληρωτής υπουργός, ότι η Οργάνη και ο Κέχρος απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα από την Φιλλύρα και τις Σάπες και ότι η υγεία των πολιτών που επιμένουν να ζουν ακόμα παρά τις αντιξοότητες στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, δεν είναι λιγότερο σημαντική και πολύτιμη από την υγεία των υπολοίπων πολιτών που έχουν αμεσότερη πρόσβαση σε δομές υγείας.

Όλα τα παραπάνω έχουν τεράστιο ενδιαφέρον αυτές τις μέρες που ολοκληρώνονται και οι εργασίες της Διακομματικής και αναμένουμε το πολυπόθητο πόρισμά της για να δούμε εάν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα που είχαμε θέσει πριν από έναν χρόνο σχεδόν για το πώς πρέπει να είναι η μετα – Covid19 Ελληνική Θράκη..

Πόσο και τί κράτος στην μετα – Covid19 Ελληνική Θράκη ; – Τα δισεπίλυτα προβλήματα του 2020 απαιτούν άμεσες λύσεις!

Αρθρογράφος