Διεκδικώντας το αυτονόητο για τα παιδιά του Κοσμίου

22 Νοεμβρίου 202106:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την 10η Σεπτεμβρίου του 2019, μία ημέρα πριν τον σχολικό Αγιασμό, μετά από επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε στο 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου είχαμε επισημάνει σε σχετικό μας άρθρο στο Komotinipress ότι είναι  απαραίτητες εργασίες όπως ελαιοχρωματισμός εσωτερικών κι εξωτερικών χώρων , περιποίηση του αυλείου χώρου, αντιμετώπιση των προβλημάτων της αποθήκης, τοποθέτηση τάπητα στο γήπεδο μπάσκετ, περιποίηση χώρου αθλοπαιδιών και βόλεϋ, περιποίηση του πρασίνου στο φράκτη, τοποθέτηση εξωτερικού κελύφους ενώ ήταν εμφανή τα ελλείμματα εντός κι εκτός των σχολικών εγκαταστάσεων, Επιβάλλεται ν’αναφερθούν οι κοπιώδεις προσπάθειες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για ευπρεπισμό του χώρου και τα έγγραφα της (τότε) διευθύντριας κ. Θέας Μητροπούλου προς τον την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής και τον (τότε) δήμαρχο κ. Γιώργο Πετρίδη.

Χωρίς εργασίες συντήρησης στο Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου

Την 25η Ιουνίου του 2021 είχαμε εκ νέου επισημάνει ότι το σχολείο είναι σε οριακή κατάσταση για να λειτουργήσει την επόμενη σχολική χρονιά, “καθώς απαιτείται σειρά οικοδομικών εργασιών, καθαίρεση επιχρίσματος, συντήρηση κι αναδιαμόρφωση χώρων εσωτερικών αλλά κι εξωτερικών, τοποθέτηση στεγάστρου ενώ καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για την προσθήκη στο βορειοδυτικό τμήμα του σχολείου μιας προκατασκευασμένης αίθουσας.”

Και στο Κόσμιο υπάρχουν παιδιά…

Την 28η Ιουνίου του 2021, ως αντίδραση στο παραπάνω άρθρο μας, είχαμε τις άμεσες παρεμβάσεις τόσο της πρώην διευθύντριας του δημοτικού σχολείου κ. Θέας Μητροπούλου όσο και της δημοτικής συμβούλου κ. Κρίστας Κουτσογιάννη Κρόκου η οποία με δήλωσή της στο Komotinipres μας ενημέρωσε ότι “είχε καταθέσει προ εξαμήνου πλήρη φάκελο για τις απαραίτητες εργασίες που πρέπει να γίνουν στο σχολείο με τις οποίες είναι σύμφωνος τόσο ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης όσο και ο ο Αντιδήμαρχος Έργων, Προγραμματισμού και Χωροταξικού Σχεδιασμού του Δήμου Κομοτηνής, κ. Δημήτρης Καρασταύρου, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα , αφού όλα δείχνουν ότι ο φάκελος βρίσκεται στα συρτάρια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.”

Τελικά, ποιός θ’αναλάβει την ευθύνη αν συμβεί κάποιο ατύχημα στο Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου;

Το κουδούνι μιας δύσκολης σχολικής χρονιάς , ωστόσο σήμανε τη λήξη της και στο 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου του Δήμου Κομοτηνής συμπλήρωσαν για το εκπαιδευτικό έτος 2020-21 την φοίτησή τους 95 μαθητές εκ των οποίων 19 συνέχισαν γυμνασιακές σπουδές, δίδαξαν 26 εκπαιδευτικοί, αναπτύχθηκαν ιδέες που έλαβαν υπόσταση σε 3 γλώσσες πλέον της ελληνικής, λειτούργησαν τμήματα ΖΕΠ (υποδοχής κι εκπαιδευτικής προτεραιότητας), ενισχυτικής διδασκαλίας και παράλληλης στήριξης  τόσο σε διά ζώσης διδασκαλία όσο και στην τηλεκπαίδευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας!

Οι ελπίδες όλων, μαθητών , γονέων κι εκπαιδευτικών για την έναρξη κάποιων βασικών εργασιών εν’όψει της νέας σχολικής χρονιάς για την υλοποίηση κάποιων έστω βασικών εργασιών συντήρησης. Το περασμένο καλοκαίρι μάλιστα ο πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής του Δήμου κ. Στράτος Τσακιρίδης είχε προτείνει “να δώσει ο δήμος τις μπογιές και να το βάψουν το σχολείο οι γονείς”!!!!

Να σημειωθεί ότι ενώ ο Δήμος Κομοτηνής παραπέμπει το όλο ζήτημα στις καλένδες, η δημοτική παράταξη του Αντώνη Γραβάνη “ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ” κατηγόρησε την δημοτική άρχή ότι από το ….2018 ήταν παράνομη η διαχείριση των χρημάτων των σχολικών μονάδων από τη διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής!

Αντώνης Γραβάνης: Παράνομη η διαχείριση των χρημάτων των σχολικών μονάδων από τη διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής!

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2021 μία εβδομάδα πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς και παρά τις αντίθετες δηλώσεις της δημοτικής αρχής για την προετοιμασία των σχολικών μονάδων ευθύνης της, η πραγματικότητα την διαψεύδει πανηγυρικά.Ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Σύμπραξη Προοπτικής» Αντώνης Γραβάνης επισκέφθηκε ενδεικτικά το πρωί της Δευτέρας, 6 Σεπτεμβρίου δύο σχολικές μονάδες της περιοχής μας με τη Δημοτική Σύμβουλο κ. Κουτσογιαννη Κρίστα και τον Τοπικό Σύμβουλο κ. Κοσουτζή Σταύρο, το Ειδικό Σχολείο Υφαντών και το Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου, η κατάσταση των οποίων χαρακτηρίσθηκε ως τραγική.

Αντώνης Γραβάνης: Παράνομη η διαχείριση των χρημάτων των σχολικών μονάδων από τη διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής!

 

Για όποιον έχει υπομονή και χρόνο ας διαβάσει τα δελτία τύπου της παράταξης του κ. Αντώνη Γραβάνη και τις απαντήσεις του κ. Γιάννη Γκαράνη ο οποίος προσπαθεί να δείξει ότι επιτελείται έργο ουσιαστικό κι όχι μόνον βιτρίνας, ωστόσο οι πρόσφατες πλημμύρες στο ΕΠΑΛ Κομοτηνής θα πρέπει να τον προβληματίσουν.

…..Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε…

Στις 25 Οκτωβρίου 2021 ο πάντα ευγενικός δάσκαλος και γνήσιος ακτιβιστής του προοδευτικού χώρου κ. Ανέστης Στρατιάδης, μετά από παράπονα γονέων που εξέφρασαν τις ανησυχίες για όλα τα παραπάνω, , ήρθε , πραγματοποίησε αυτοψία στις εγκαταστάσεις του σχολείου, συζήτησε με τη νέα διευθύντρια κ. Μαριγούλα Παπανικολάου, άκουσε τις σκέψεις γονέων και αποχώρησε σκεπτικός.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 17ης Νοεμβρίου η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης κ. Ελένη Λαφτσή, έθεσε το θέμα υπ΄όψιν του σώματος ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις, με τον δήμαρχο να απαντά πως οι παρεμβάσεις σταχυολογούνται κι υλοποιούνται από την Τεχνική Υπηρεσία ενώ ο ο αντιδήμαρχος Έργων Δημήτρης Καρασταύρου χαρακτήρισε το θέμα του στεγάστρου ως “γελοίο” (πρόκειται για μία ασταθή κατασκευή που καλύπτει την είσοδο του σχολείου η οποία απλά θέλει αντικατάσταση)θεωρώντας ως υπευθύνους για την κατάστασή του τα “εξωσχολικά παιδιά που ανεβαίνουν και παίζουν μπάλα τις απογευματινές ώρες (κάτι που δεν ισχύει όπως φαίνται και από την επισυναπτόμενη φωτό) “ενώ για την μόνωση σε αίθουσα που κάνει μάθημα η 1η Δημοτικού θα γίνει όταν περάσει ο χειμώνας  ενώ ο  κ.Ανέστης Στρατιάδης έδειξε να μην πείθεται από τα όσα άκουσε.

Επίσης ο κ. Ανέστης Στρατιάδης έθεσε επιτακτικά και το ζήτημα του υπογείου του σχολείου (που παλιά λειτουργούσε ως γυμναστήριο) καθώς πλημμυρίζει κι εκεί βρίσκεται ο καυστήρας του σχολείου με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του σχολείου όσο και για την θέρμανση μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ως ατόπημα εκλαμβάνεται η απόπειρα του “κομματικού στρατού” της “Κοινωνίας Πολιτών” να συκοφαντήσει εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές για απόπειρα δυσφήμησης του σχολείου προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών της η δημοτική αρχή για τα όσα δεν πράττει αλλά και για τα όσα αυτονόητα διεκδικούνται για όλα τα σχολεία του Δήμου . Εξίσου άστοχη κρίνεται και η τοποθέτηση της προέδρου της Κοινότητας Κοσμίου Χρυσούλας Μιχαηλίδου, η οποία αποκρύπτει , ενδεχομένως χάριν της εξάρτησής της με την παράταξη του κ. Γιάννη Γκαράνη, τις διαμαρτυρίες και επισημάνσεις γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Αντί επιλόγου,πρέπει ακόμη μία φορά να τονισθεί ότι ο δραστήριος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΔΣ Κοσμίου προσπαθεί με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτει αλλά και με δράσεις  εθελοντισμού να παρέμβει όσο και όπου μπορεί χωρίς καμία συνδρομή ενώ επιτελείται κι ένα τεράστιο έργο με παιδαγωγικές, πολιτισμικές κι ανθρωπιστικές διαστάσεις.

  • ΥΓ 1. Το ότι επιτελείται αξιοσημείωτο εκπαιδευτικό έργο στο 6θέσιο ΔΣ Κοσμίου το γνωρίζουμε όλοι εμείς που το στηρίζουμε, το αναδεικνύουμε κι εμπιστευόμαστε το εκπαιδευτικό δυναμικό της συγκεκριμένης μονάδας. Οι υπεύθυνοι της πόλης άραγε το γνωρίζουν;
  • ΥΓ2. Οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι ας αρχίσουν τα επιτόπια ρεπορτάζ ανεξάρτητα από το εάν οι εργοδότες τους έχουν συναλλακτικές σχέσεις με την τοπική εξουσία. Το σχολείο του Κοσμίου απέχει 3 χλμ περίπου από το κέντρο της πόλης! Τίτλοι όπως “χαμός” και “καβγάς” για ένα σχολείο δεν αποδίδουν ούτε τον τύπο των διαμειφθέντων αλλά και δεν αντανακλούν την ουσία του προβλήματος!
  • ΥΓ3.The last but no least στον άξονα Μαρώνειας – Κομοτηνής, ανοικτά έμειναν τα σχολεία της Ξυλαγανής και του Κοσμίου, αλλά μόνο το Κόσμιο αν και ανήκει στον Δήμο Κομοτηνής,  (θα) συγκεντρώνει μαθητές κι από οικισμούς του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών

 

Αρθρογράφος