Το πόρισμα του ΚΚΕ για την Θράκη: Ο λαός της περιοχής να μην περιμένει λύσεις από τα πάνω

1 Δεκεμβρίου 202106:00

Ο Γιάννης Δελής μεταξύ άλλων τόνισε πως η Περιφέρεια της ΑΜΘ καλείται να παίξει το επόμενο διάστημα έναν αυξημένο ρόλο στο σχεδιασμό της αστικής τάξης, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης.

«Ο διακηρυγμένος στόχος για μετατροπή της Θράκης σε στρατιωτικό, ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο», είπε, «ακριβώς αυτόν το ρόλο υπηρετεί κι εδώ βρίσκεται όλη η ουσία του αστικού σχεδιασμού για την περιοχή της Θράκης».

Σημείωσε πως ένα μέρος του αστικού σχεδιασμού για την περιοχή που αφορά την Ενέργεια έχει ήδη υλοποιηθεί και μπορούν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα: «Ενώ από τη Θράκη περνάνε δύο αγωγοί φυσικού αερίου, αυτή παραμένει πρωταθλήτρια στην ενεργειακή φτώχεια», είπε και πρόσθεσε πως ο λαός της περιοχής δεν έχει ακόμα πρόσβαση στο φυσικό αέριο, ενώ το κόστος σύνδεσης θα είναι απαγορευτικό για χαμηλόμισθους και ανέργους.

Από την άλλη, οι σχεδιασμοί αυτοί εναρμονίζονται με τους στόχους αύξησης της κερδοφορίας ντόπιων και ξένων κολοσσών, αλλά και με τις στρατηγικές επιδιώξεις ΗΠΑ και ΕΕ για σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ανάλογους στόχους, συνέχισε, υπηρετούν τα επενδυτικά σχέδια για κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, όπως στην Κομοτηνή, που δημοσιεύματα τη χαρακτηρίζουν ως το «νέο Ενεργειακό Κέντρο» μετά την ολοκλήρωση της απολιγνιτοποίησης στη Δυτ. Μακεδονία αλλά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που λειτουργούν ήδη και αυτά που σχεδιάζονται και που «δεν έχουν στόχο την κάλυψη των αναγκών του λαού σε φτηνό ρεύμα, αλλά προκρίνεται η διασύνδεση με τη Βουλγαρία και άλλες χώρες για εξαγωγή ρεύματος. (…) Με λίγα λόγια, όλα τα σχέδια της αστικής τάξης για τον κλάδο της Ενέργειας στην περιοχή δεν αφορούν τελικά τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία».

Αναγνωρίζουν την ανάγκη έργων υποδομών, μόνο αν το επιτάσσει η λογική κόστους – οφέλους

Όσον αφορά την για την ανάγκη να βελτιωθεί το οδικό, σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή, για την ανάγκη να κατασκευαστούν σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, παιδικοί σταθμοί, για αντιπλημμυρικά έργα κλπ., όπως τόνισε ο Γ. Δελής, μιλάνε όλα τα κόμματα στα πορίσματά τους και συμφωνούν. Όμως, πρόσθεσε πως η βασική διαφορά του ΚΚΕ από όλους του υπόλοιπους βρίσκεται για παράδειγμα στο ότι κανείς τους δεν μιλάει για την κατάργηση των διοδίων, κανείς από τα άλλα κόμματα δεν μιλάει για το ποιος πληρώνει όλα αυτά τα έργα μία και δύο και τρεις φορές, γιατί δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα μιας και αποτελούν βασικές ανάγκες του λαού της Περιφέρειας. «Και αυτό», πρόσθεσε, «γιατί όποιο έργο γίνεται πρέπει να συμφωνεί με τη λογική κόστους – οφέλους. Καθώς και από το στόχο να εξυπηρετεί το όποιο έργο την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων».

Ιδιαίτερα επίσης στάθηκε στην ανάγκη της διαχείρισης των υδάτινων πόρων που έχει επείγοντα χαρακτήρα για την περιοχή, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση πλημμυρών.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ταχύτατη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης και γενικότερα της Θράκης σε μεγάλο στρατιωτικό κόμβο και σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, που όπως είπε καθορίζει πλέον σε μεγάλο βαθμό την περιοχή, η οποία πραγματοποιείται γιατί αυτό επιτάσσουν οι επιδιώξεις και οι φιλοδοξίες της ελληνικής αστικής τάξης και όχι η ασφάλεια του λαού και της περιοχής, που μετατρέπεται σε στόχο των αντιπάλων των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

porisma_k.o._toy_k.k.e._gia_ti_thraki_noemvrios_2021

Αρθρογράφος