Περιοδεία Μ. Σεντόπ στα Βαλκάνια- Προαναγγελία σκηνικού κρίσης

23 Σεπτεμβρίου 202210:33

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Με πρώτο σταθμό την Κομοτηνή, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κ. Μουσταφά Σεντόπ συνοδευόμενος από βουλευτές και διπλωμάτες, ξεκίνησε την περιοδεία του στις βαλκανικές χώρες.

Θεωρώντας δεδομένη την -λανθασμένη- τακτική να χαρακτηρίζει η Αθήνα τέτοιους είδους επισκέψεις ως “ιδιωτικές” θα ήταν χρήσιμο να διατυπώσουμε ορισμένες επιμέρους σημειολογικές παρατηρήσεις.

Χωρίς αντίσταση η τουρκική “απόβαση” στη Θράκη – Πλήρης απουσία των επισήμων Αρχών

 

Πιο συγκεκριμένα:

  • 1. Στο γενικό πλαίσιο, η περιοδεία του κ.Μ. Σεντόπ σχετίζεται με τα σχέδια Ερντογάν για την ενίσχυση της θρησκευτικής, γλωσσικής,εκπαιδευτικής, πολιτιστικής,οικονομικής και πολιτικής εκπροσώπησης ομοεθνών κι ομογενών σε τοπικό κι εθνικό επίπεδο. Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον της Τουρκίας αυτή την περίοδο για την Β. Μακεδονία/Σκόπια, Αλβανία, Σερβία (περιοχή Σαντζακίου) όπου και προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της. Ιδιαίτερα στην Β. Μακεδονία η Τουρκία ενθαρρύνει την δημιουργία ενός άτυπου οργάνου για τους Τούρκους της Β. Μακεδονίας τους οποίους και υπολογίζει σε 6% επί του συνολικού πληθυσμού, ενώ η επίσημη απογραφή δείχνει το 3,8%.
  • 2.Οι επισκέψεις του κ. Μουσταφά Σεντόπ στην Θράκη (Κομοτηνή, Ξάνθη) κινήθηκαν σε αυτό το μοντέλο, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, και θύμιζαν κυρίως τακτικής επιθεώρησης δυνάμεων και επιβράβευσης/στήριξης/νομιμοποίησης “ηγετικών” στελεχών που εντάσσονται στις παρακρατικές δομές της Άγκυρας στην Θράκη. (σ.σ. στις επίσημες συναντήσεις του κ. Μ. Σεντόπ παρίσταντο 8 εκ των 17 διωκτών του Komotinipress κι εμού του ιδίου)
  • 3. Η παρουσία του κ. Μ. Σεντόπ ήταν σύντονη με την παραχθείσα και δημοσιευθείσα εν Ελλάδι τουρκική προπαγάνδα αλλά και τις ιδιαίτερες αναφορές του Ρ. Τ. Ερντογάν για την Μειονότητα στην Θράκη.
  • 4. Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που έχουν ψυχρανθεί οι σχέσεις Μητσοτάκη- Ερντογάν, ο κ. Μ. Σεντόπ με την συνοδεία του παρελαύνουν ανενόχλητοι ξαφνιάζοντας τον τοπικό πληθυσμό και δημιουργώντας αρνητικά συναισθήματα στην τοπική κοινή γνώμη.
  • 5.Η επίσκεψη Σεντόπ είναι “ιδιωτική” για την Ελλάδα και “επίσημη” για τους “παράγοντες” της Μειονότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τον αντίστοιχο με την Ελλάδα Πρόεδρο Βουλής, κι ως ΄τόσο υψηλός πολιτειακός παράγων θα έπρεπε να υπόκειται σε συγκεκριμένο εθιμοτυπικό πρωτόκολλο. Αν ίσχυε αυτός όμως δεν θα ήταν δυνατή η διαιώνιση της “δυαρχίας” στην Θράκη που “κάποιους” βολεύει.
  • 6. Η συγκεκριμένη επίσκεψη δημιουργεί τεράστια ζητήματα στον ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσία του βουλευτή Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϋμπέκ ο οποίος και είναι πολλαπλώς υπότροπος με την εκεί παρουσία του ως αιρετός, ενώ εξίσου αντιθεσμική είναι και η στάση των Δημάρχων Μύκης και Αρριανών. Σε έναν δεύτερο κύκλο επαφών ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση των κκ Τζεμίλ Καμπζά και Ερντέν Χουσεΐν
  • 7. Το περιεχόμενο των ομιλιών του κ. Μ. Σεντόπ σε πρώην ΤΕΝΚ, ΤΕΞ οριοθετεί ένα σκηνικό κρίσης που θα το “επωμισθούν” οι σημερινοί εγκάθετοι του Προξενείου και οι εγκάθετοι της Άγκυρας στην Θράκη. Άλλωστε για αυτό τον λόγο παραμένουν μέχρι στιγμης ο Πρέσβης στην Αθήνα και ο Πρόξενος στην Κομοτηνή παρά το γεγόνος ότι έχουν ανακοινωθεί οι αντικαταστάτες τους ήδη από την Άνοιξη.
  • 8. Η σημερινή παρουσία του κ. Μ. Σεντόπ είχε κι ως στόχο να ενθαρρύνει τον ήδη αμήχανο και προβληματισμένο παραμουφτή Μουσταφά Τράμπα που δεν νοιώθει καλά με τα αποτελέσματα των εκλογών, το φιάσκο που ακολούθησε και την διαρκή πίεση που δέχεται για να υπερασπισθεί τον “τουρκισμό” και τον “ισλαμισμό” της Μειονότητας.
  • 9. Η επίσκεψη Μ. Σεντόπ ήταν επιλεκτικά ανακοινώσιμη στους εμπίστους του Μουράτ Ομέρογλου αλλά και στους προσωπικούς του φίλους, (κάποιοι εκ των οποίων είναι εκτός κάδρου για προφανείς λόγους) οι οποίοι και προετοίμαζαν από μέρες το σκηνικό υποδοχής. Αυτό και μόνον ανατρέπει τον “ιδιωτικό χαρακτήρα της επίσκεψης” και θέτει ζητήματα όπως αυτό της απουσίας του Έλληνα Διπλωμάτης της Διεύθυνσης του ΥΠΕΞ στην Ξάνθη.
  • 10. Η παρουσία του Μ. Σεντόπ στην Θράκη αποτελεί προεγγραφή μελλοντικού σκηνικού κρίσης.

Μοίρασε ασουρέ στην πρώην ΤΕΝΚ ο Πρόξενος, έτρωγαν κουφέτα σε γάμο οι “υπάλληλοί” του

Θα πρέπει ν’αναμένουμε την ολοκλήρωση της περιοδείας προκειμένου ν’αξιολογήσουμε συνολικά τα γεγονότα.

Αρθρογράφος