Χωρίς αντίσταση η τουρκική “απόβαση” στη Θράκη – Πλήρης απουσία των επισήμων Αρχών

25 Ιουλίου 201907:32

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Είχαμε επισημάνει προσφάτως ότι “αυτό που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι ότι η Μακεδονία και η Θράκη δεν είναι μόνον δύο απλές γεωγραφικές περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας…. καθώς για την περίπτωση της Θράκης τίθεται ζήτημα Εθνικής Κυριαρχίας, Εδαφικής Ακεραιότητας και έξωθεν παρεμβατικότητας με την δημιουργία συνθηκών συνδιοίκησης ή “αγαστής συνύπαρξης” ανθελληνικών εξτρεμιστικών κύκλων με την Ελληνική Πολιτεία στην Ελληνική Θράκη.”

Τα όσα διαδραματίσθηκαν χθες στο “παράλληλο σύμπαν” της Θράκης, 900 χλμ μακρία από την Αθήνα και το Προεδρικό Μέγαρο, δικαίωσαν τις αρχικές ανησυχίες του (υπο)γράφοντος αφού οι φιλήσυχοι Θρακιώτες βρέθηκαν αντιμέτωποι και μόνοι απέναντι σε μία καλοσχεδιασμένη υψηλών προδιαγραφών ψυχολογική επιχείρηση εντυπώσεων επί ελληνικου εδάφους χωρίς καμία επίσημη παρουσία του Ελληνικού Κράτους και μάλιστα την ημέρα της αποκατάστασης της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Με μία υψηλού συμβολισμου κίνηση, ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κ. Mustafa Sentop προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης στις 12.15 την 24η Ιουλιόυ 2019 με το προεδρικό αεροσκάφος της χώρας και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τον οποίον και υποδέχθηκαν (παραβιάζοντας κάθε εννοια εθιμοτυπίας και πρωτοκόλλου) η οικογένεια Σαδήκ και ο Πρέσβης της Τουρκίας στην ΑΘήνα, χώρις ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΛΛΗΝΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ. (ή τουλάχιστον αυτό διαπιστώσαμε εμείς, κάθε διάψευση δεκτή).Στη συνέχεια μία πομπή 14 οχημάτων συνοδεία ασθενοφόρου και οχημάτων της αστυνομίας ξεκίνησαν για Ξάνθη και Κομοτηνή βάσει (προαναγγελθέντος) προγράμματος.

Ο κ.Mustafa Şentop συναντήθηκε με τους Ahmet Mete, Ahmet Hraloglu, Mustafa Ridvan Delihüseyin Ibrahim S erif, στελέχη του ΚΙΕΦ κι εκπροσώπους συλλόγων και στη συνέχεια παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέσθηκε στο νεκροταφείο Kahveci στην Κομοτηνή στην οποία παρευρέθη ο ο Ιμάμης από το Τζαμί της Αδριανούπολης Selimiye Mufti Emrullah Üzüm με την συμμετοχή μελών του τουρκικού κοινοβουλίου και αρχηγών πολιτικών κομμάτων όπως η κ. Meral Aksener, o T. Karamollaolu, o Mustafa Detici, i Enign Altay, ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα και ο Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, στελέχη του ΚΙΕΦ και συλλόγων της μειονότητας.

Οι τοποθετήσεις και οι ομιλίες των τούρκων αξιωματούχων κινήθηκαν στα γνωστά πλαίσια, χωρίς λεκτικές ακρότητες , επαναλαμβάνοντας ωστόσο,  την πρόθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να προστατέψουν τα δικαιώματα των “Τούρκων της Δυτικής Θράκης” κάνοντας πάντοτε αναφορά στον ρόλο και το έργο του Αχμέτ Σαδήκ.

Για να συμπληρωθεί η εικόνα της οργανωμένης τουρκικής απόβασης στην Θράκη, διοχετεύθηκε σε κεντρικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης και συνέντευξη που παρεχώρησε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Αναντολού”, με ιδιαίτερη αναφορά στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας

Ο Τούρκος διπλωμάτης εκτιμά ότι αν υπάρξει οικονομική συνεργασία σε διάφορους τομείς, τότε θα είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστούν και τα οστεοποιημένα –όπως τα χαρακτήρισε- πολιτικά και νομικά ‘προβλήματα’ ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Οζουγκεργκίν υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της μια φάση από την οικονομική κρίση, επομένως «τώρα υπάρχει μια τεράστια και δυναμική οικονομία, η οποία είναι έτοιμη για συνεργασίες. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Η Ελλάδα είναι έτοιμη; Θα το δούμε στο άμεσο μέλλον», είπε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί σύντομα πάλι το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Όπως λέει χαρακτηριστικά «ας πιάσουμε δουλειά».

«Υπάρχουν ζητήματα που περιμένουν λύση στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά από τη στιγμή που τοποθετούνται στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, μένουν κολλημένα. Για παράδειγμα, θέλουμε να πραγματοποιήσουμε το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας. Αν περιμένουμε τη λύση ορισμένων πολιτικών και νομικών προβλημάτων, θα χάσουμε ακόμα περισσότερο χρόνο. Δεν υπάρχει λόγος να μην αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις. Ας πιάσουμε δουλειά», σύστησε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, ο οποίος σχολιάζοντας τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη είπε ότι «κάθε καινούρια κυβέρνηση είναι μία νέα ευκαιρία. Το ότι έδωσαν πρώτοι συγχαρητήρια ο πρόεδρός μας και ο υπουργός των Εξωτερικών μας δείχνει τουλάχιστον την πρόθεσή μας να ανοιχτεί μία νέα σελίδα στις σχέσεις μας στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Αναφορικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, είπε ότι η Τουρκία στο θέμα αυτό είναι ειλικρινής από τη δεκαετία του ’80. «Ελπίζουμε ότι η διαδικασία δεν θα επηρεαστεί αρνητικά από την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα».

Το μνημόσυνο στη μνήμη του Αχμέτ Σαδήκ έληξε με την παράθεση γεύματος στα γραφεία του ΚΙΕΦ στην Καρυδιά της Κομοτηνής.

Αρθρογράφος