Όταν η Θρακιώτικη γη μας φωνάζει τι να παράγουμε: Αρωματικό-Χρυσό Ελαιόλαδο Κύκλωπα, τρούφα σε λικέρ από τον Γ. Σεργιανίδη, Αμπελώνας Αβδήρων Βουρβουκέλη

15 Δεκεμβρίου 201401:45

Ποιος είπε πως στη Θράκη η ιδιωτική πρωτοβουλία και η καινοτόμα επιχειρηματικότητα, μάλιστα σε συνδυασμό με την προβολή των τοπικών προϊόντων και δια μέσου της τοπικής ιστορίας, έχει σχέση με το γκρίζο που βιώνουμε σε εποχές πολιτικής και οικονομικής κρίσης; Αντίθετα θα επιχειρήσουμε με τα τρία πετυχημένα παραδείγματα να αντιτείνουμε και να αναδείξουμε τη χρυσή τροχιά που διαγράφουν άνθρωποι με μεράκι και πίστη στον τόπο τους, καλώντας κι άλλους να ακολουθήσουν το όνειρο… που δεν πίστεψαν!

 Νίκη Κελίδου Ιδιοκτήτρια Ελαιοτριβείου Κύκλωπας: Αρωματικά ελαιόλαδα με πορτοκάλι, λεμόνι και βασιλικό!

Kyklopas1

 Από το 1982 μετράει χρόνια λειτουργίας και επιτυχίας, διαδίδοντας την ιδιαιτερότητα, την αξεπέραστη ποιότητα και άρωμα του θρακιώτικου Ελαιόλαδου, έξτρα παρθένου και αγουρέλαιου!

Δώρο της ευλογημένης μάνας γης Θράκης, που ωριμάζει με τον ήλιο και τον αέρα της διαφορετικά τους καρπούς της ελιάς, πρωϊμίζοντας τους από τη μια και αιχμαλωτίζοντας από την άλλη όλα τα αρώματα της ποικιλίας της Μάκρης, της Μαρώνειας! Η ειδοποιός διαφορά στο θρακιώτικο αγουρέλαιο, είναι πως ακόμα και άγουρη η ελιά δεν πικρίζει!!!

Αυτή η ανωτερότητα του θρακιώτικου ελαιολάδου επιβραβεύθηκε με 16 χρυσά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ τα επόμενα μετάλλια τα περιμένουμε τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο του 2015!

Μέσα στη νέα χρονιά, όπως αποκάλυψε η κ. Κελίδου θα τρέξει μια νέα σειρά προϊόντων αρωματικών ελαιόλαδων , όπως ελαιόλαδο με αλεσμένα πορτοκάλια, λεμόνια και …βασιλικό! Γάντι ταιριάζουν τα αρώματα των εσπεριδοειδών με το υγρό χρυσάφι(σ.σ. όπως αποκαλούσε ο Ιπποκράτης το ελαιόλαδο), αναδεικνύοντας το ακόμα περισσότερο, χωρίς να χρειάζονται τα εδέσματα άλλα αρωματικά για περισσότερη γεύση!

Η κ. Κελίδου ήταν κάθετη: Τα νέα αρωματικά ελαιόλαδα θα κυκλοφορήσουν πρώτα στον Έβρο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, και μετά στο εξωτερικό!

Φυσικά και δεν ξεχνάμε το φρέσκο λάδι της φετινής χρονιάς, που είναι πιο λίγο από άλλες χρονιές καθώς ήταν μια πολλή δύσκολη παραγωγική χρονιά για όλες σχεδόν τις καλλιέργειες…Έρχεται σε λίγες μέρες σε διάφορα σημεία της αγοράς σε Θράκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα! Δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε και να δικαιώσετε όλα τα χρυσά βραβεία που πήρε και που θα παίρνει και στο μέλλον!

 

Το διαμάντι της Φύσης η Τρούφα έγινε λικέρ, από το Γ, Σεργιανίδη

liker-troufas-Troufaser

Εδώ και αρκετά χρόνια παλεύει ο Γιώργος Σεργιανίδης ως εκπαιδευτής τρουφόσκυλων και εμπόριο παραγώγων τρούφας!

Το μανιτάρι τρούφα θεωρείται έχει ονομαστεί από πολλούς ως το μαύρο διαμάντι της Φύσης, ή ακόμα…μαύρη θεά, αλλά και λευκή θεά της γεύσης σε ότι αφορά τα αρωματικά των εδεσμάτων!

Πρόσφατα τον είχαμε παρουσιάσει για το δεύτερο βραβείο γευσιγνωσίας από το Αθηνόραμα

Συγκεκριμένα παρασκεύασε Λικέρ από μανιτάρι τρούφα και είναι το νέο προϊόν για το οποίο θα πρέπει να είναι περήφανη η Ροδόπη και να το τιμήσουν οι καταστηματάρχες και οι καταναλωτές, οι μεν στην προβολή τους οι δε στο τραπέζι τους!

Το συγκεκριμένο λικέρ πήρε το δεύτερο βραβείο τον περασμένο Μάρτιο σε μια έκθεση προϊόντων και Γευσιγνωσίας που διοργανώθηκε από το Αθηνόραμα στην Αθήνα, για τα νέα προϊόντα! Εκεί φημισμένοι Αρχιμάγειρες(Σεφ) έχασαν για λίγο τα…μυαλά τους όταν ο ουρανίσκος τους βράχηκε από το λικέρ τρούφας του Γιώργου Σεργιανίδη

Ο Γιώργος Σεργιανίδης, δημιουργός αυτού του πρωτότυπου λικέρ, ασχολείται πάνω από 5 χρόνια με την καλλιέργεια και το κυνήγι αυτού του μανιταριού, που δικαίως για τη γεύση του και για την ωφελιμότητά του στον ανθρώπινο οργανισμό, σε ότι αφορά την χοληστερίνη, τα αρθριτικά κ.α.

Ήδη τα προϊόντα του βρίσκονται σε αρκετά σημεία αγοράς της πόλης και ανοίγει σιγά σιγά και το δρόμο προς τις αγορές του εξωτερικού!

Το παράπονό του είναι πως δεν μπορεί να συσταθεί κάποια ένωση ή κάποιος σύλλογος, καθώς θα είναι πιο εύκολα για το άνοιγμα των αγορών στο εξωτερικό…Δυστυχώς το θέμα όπως μας είπε κολλάει στο…προεδριλίκι,,,το γνωστό πρόβλημα συνεννόησης των Ελλήνων!

 

Οδυσσέας Βουρβουκέλης: το όραμα της αναβίωσης του αμπελώνα των Αβδήρων!

1802201115213

Δύο ήταν οι γνωστοί αμπελώνες από την εποχή του Βυζαντίου και όχι μόνο: Των Αβδήρων και της Μαρώνειας! Η οικογένεια Βουρβουκέλη ξεκίνησαν το 1999, αγοράζοντας πρώτα 20 στρέμματα για χόμπυ! Αργότερα με τις προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή του κρασιού, από το αμπέλι μέχρι το μπουκάλι και να μπορεί κάποιος να βιώσει αυτή τη διαδικασία, σε όλα της τα στάδια συν το καλύτερο τη δοκιμασία των κρασιών, έμοιαζε μαγικό: Άστραψε η ιδέα της αναβίωσης του Αμπελώνα των Αβδήρων(σ.σ. που πήραν το όνομά τους από τον εποικιστή Άβδηρο)

Από το 1999 έως το 2005 φυτεύθηκαν άλλα 100 στρέμματα, έγινε επισκέψιμο το οινοποιείο στα Άβδηρα και μπορεί κάποιος να δει και να απολαύσει όλη τη διαδικασία από το σταφύλι στο στόμα!!!

Πλέον έχουν φτάσει στην παραγωγή των 70 με 80 χιλιάδες φιάλες με πωλήσεις στο εξωτερικό, τη βόρεια Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία!

Όπως τόνισε ο κ. Βουρβουκέλης οι ξένοι επιθυμούν τα μονοποικιλιακά κρασιά, δηλαδή από μια και μόνο ποικιλία!

«Εμείς έχουμε φροντίσει να κρατήσουμε τις Ελληνικές και ντόπιες κυρίως ποικιλίες όπως το παμήδι ή παμήτι, ενώ έχουμε καταφύγει σε ερευνητικά κέντρα της Γαλλίας, μια και δυστυχώς δεν διαθέτει η Ελλάδα, για την γενετική τους ταυτοποίηση   και άλλων ποικιλιών που τείνουν εξαφανισθούν, προκειμένου να μπορέσουμε να τους αναπαράγουμε(σ.σ. το Λημνιό ή Καλαμπάκι)

Τις πρώτες μέρες του 2015 θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε ένα γλυκό κρασί, «Λιαστό», σαν αυτά των νησιών! Ακολουθείται η εξής διαδικασία του τσακίσματος των κοτσανιών, όταν ωριμάσουν τα σταφύλια, για να κρατήσουν και να ανεβάσουν τα σάκχαρά τους! Στη συνέχεια λιάζονται στον άπλετο Ελληνικό ήλιο, όπου και αυτό συντείνει στο να αυξηθούν και πάλι τα σάκχαρα και στην συνέχεια θα ξεκουρασθούν στα δρύϊνα βαρέλια, μέχρι να το απολαύσουν οι αισθήσεις μας!

Αρθρογράφος