Ο κορωνοϊός πλήττει την Τουρκία

17 Μαρτίου 202000:10

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σειρά έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε η Άγκυρα, που κλείνει προληπτικά καταστήματα και επιχειρήσεις.  Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η Τουρκία κλείνει από σήμερα όλες τις καφετέριες, τους χώρους δεξιώσεων και γάμων, τα θέατρα και τους κινηματογράφους.Παράλληλα, αναστέλλονται οι συναντήσεις και τα συνέδρια όλων των ΜΚΟ με υψηλή συμμετοχή.Νωρίτερα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται οι μαζικές προσευχές στα τζαμιά, τα οποία θα διατηρήσει ανοιχτά για μεμονωμένες προσευχές.

Η Τουρκία επίσημα έχει ανακοινώσει 18 κρούσματα κορωνοϊού, ωστόσο πολλοί αμφισβητούν τα στοιχεία καθώς οι γειτονικές με την Τουρκία χώρες ( Ιράν, Ιράκ, Λίβανος, Ελλάδα, Ρουμανία, Ουκρανία, Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία) παρουσιάζουν αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων με τις κυβερνήσεις τους να λαμβάνουν εκτάκτως περιοριστικά μέτρα ευρείας κλίμακας με το Ιράν να μετράει ήδη 429 νεκρούς ενώ περισσότεροι από 10.000 Ιρανοί έχουν νοσήσει.

Σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις φήμες για τον κορωνοϊό στην Τουρκία η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας της χώρας ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για διάδοση ψευδών πληροφοριών ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, ορισμένα ΜΜΕ υπαινίχθηκαν ότι στη Νιγηρία, τη Σιγκαπούρη, το Ισραήλ και την Εσθονία εντοπίστηκαν κρούσματα του κορωνοϊού που έφθασαν με αεροσκάφη της Turkish Airlines. Επιπλέον και η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε τις πτήσεις από την Τουρκία αν και δεν υπάρχει επίσημα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Κάτι ανάλογο προέκυψε με μία είδηση που μεταδίδεται από τοπικά ΜΜΕ στις ΗΠΑ , σύμφωνα με την οποία 86χρονη γυναίκα που ταξίδεψε από την Τουρκία στο Μέριλαντ βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό και δεν είχε έρθει σε επαφή με κανένα από τα κρούσματα σε αμερικανικό έδαφος. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Μέριλαντ, Λάρι Χόγκαν αυτή είναι και η πρώτη περίπτωση κρούσματος που συνδέεται απευθείας με την Τουρκία. Ακόμη δεν υπάρχει επίσημη δήλωση από τις τουρκικές αρχές για το περιστατικό.

Οι νεώτερες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά 21.000 άνθρωποι που έχουν εκτελέσει το ισλαμικό τελετουργικό Umrah θα επιστρέψουν μέχρι την Δευτέρα στην Τουρκία και θα μπουν όλοι σε καραντίνα.

Οι πιστοί που επισκέφθηκαν τη Μέκκα το προηγούμενο διάστημα, αναμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους, καθώς στην ιερή περιοχή των μουσουλμάνων εντοπίστηκαν κρούσματα του νέου κορωνοϊού.Οι πιστοί (θα) νοσηλεύονται σε φοιτητικούς κοιτώνες στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα και την κεντρική επαρχία Κόνια,  σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Τουρκίας την Κυριακή 15/3.

Υπάρχουν ενδείξεις πως τα κρούσματα στην Τουρκία ενδέχεται να είναι πολύ περισσότερα και αυτό ενισχύεται από το γεγονός πως πολλοί φορείς που διαγνώστηκαν με κορωνοϊο είχαν ταξιδέψει προηγουμένως στην Τουρκία. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Γκάνας. Το Σάββατο 14/3 ανακοίνωσε την ύπαρξη των δύο πρώτων κρουσμάτων από τον κορωνοϊο. Ο ένας είναι Νορβηγός πολίτης που ταξίδεψε από την πατρίδα του και ο δεύτερος πολίτης της Γκάνα που τις προηγούμενες ημέρες ήταν στην Τουρκία και δεν γνώριζε τίποτα για τον κορωνοϊό.

Έχοντας επισημάνει και σε προηγούμενο κείμενό μας ότι η Τουρκία εξελίσσεται σε έναν επικίνδυνο για τα ελληνικά συμφέροντα βιοτρομοκράτη αντιλαμβανόμαστε τί θα συμβεί εάν -σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις τούρκων ειδικών- νοσήσει έστω το 15% του πληθυσμού (82 εκ. που ζουν σε 81 επαρχίες) στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα 4 εκ. προσφύγων που ζουν σε άθλιες συνθήκες, στους οποίους αναμένεται να προστεθούν κι άλλες 900.000 από την Ιντλίμπ , όπου οι τουρκικές δυνάμεις έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα.

Σε μία αναλυτική θεώρηση της κατάστασης , λαμβάνοντας υπόψη και τις διεθνείς εκτιμήσεις σχετικά με την οικονομία της Τουρκίας σε σχέση με τις προβλέψεις για τις συνέπειες που θα επιφέρει μία επερχόμενη επιδημία κορονοϊού, δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να επιχειρήσει μία “επίθεση εκτόνωσης” εναντίον της Ελλάδας με απώτερο σκοπό την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω , εκτιμάται ότι επιβάλλεται η λήψη εκείνων των μέτρων αποτροπής που θα εμποδίσουν την Τουρκία να απειλήσει τα ζωτικά συμφέροντα της Χώρας μας.

Η αρχή έγινε στον Έβρο…

Αρθρογράφος