Συνορεύει η Ελληνική Θράκη (και η Ευρώπη) με ένα κράτος-βιοτρομοκράτη;

15 Μαρτίου 202017:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Αναβάθμιση των συνοριακών ελέγχων για ανάσχεση του μεταναστευτικού είχε ανακοινώσει κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην έναρξη συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας, μεθοδεύοντας με αυτό τον τρόπο τα αυστηρότερα μέτρα αποτροπής προσφύγων και μεταναστών.

Επιπλέον ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε πως η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας. Πράγμα που πρακτικά σημαίνει αναβάθμιση στο ανώτερο επίπεδο του ελέγχου των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση του κορωνοϊού.

Με σχετική ανακοίνωσή του ο ο ΠΙΣ εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για την επιμονή της Τουρκίας να μην ανακοινώνει κρούσματα. Δεδομένου ότι στα ανατολικά σύνορά της, ειδικά με το Ιράν, μαίνεται εδώ και εβδομάδες επιδημία του Covid-19 με εκατοντάδες νεκρούς, ο ΠΙΣ θεωρεί απίθανο να μην υπάρχουν κρούσματα στη γείτονα.Συστήνει ως εκ τούτου σε ιατρικό προσωπικό και πολίτες να θεωρούν την Τουρκία χώρα προέλευσης υψηλού κινδύνου, όπως αυτήν την στιγμή είναι δυστυχώς και η δοκιμαζόμενη Ιταλία, και να αντιμετωπίζουν ανάλογα κάθε ταξιδιώτη ή διερχόμενο από αυτήν (την Τουρκία).

Αρκετοί ειδικοί στην Τουρκία εκτιμούν ότι η χώρα δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη πρόκληση, όπως η πανδημία του κοροναϊού.

Η Οσλέμ Αζάπ από την Ένωση Τούρκων Ιατρών (TTB) θεωρεί ότι οι μάσκες χειρουργείου σε ιατρικά κέντρα και πανεπιστημιακές κλινικές δεν αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες. Μιλώντας στην DW η τουρκάλα γιατρός, η οποία είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, δηλώνει ότι τα 2.000 τεστ για κοροναϊό που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Τουρκία είναι υπερβολικά λίγα αν αναλογιστούμε ότι στη Νότια Κορέα έχουν γίνει περίπου 140.000 αντίστοιχα τεστ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι στην Τουρκία που εκφράζουν φόβους για μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Υποπτεύονται μάλιστα ότι οι αρχές δεν ανακοινώνουν τα πραγματικά στοιχεία για να μην καλλιεργηθεί κλίμα ανησυχίας, την ώρα που ο τουρκικός στρατός επιχειρεί στη βόρεια Συρία και το προσφυγικό ζήτημα στα ελληνοτουρκικά σύνορα μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Την περασμένη εβδομάδα η τουρκική αστυνομία απάντησε στις κατηγορίες που διατυπώθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για απόκρυψη στοιχείων γύρω από την πανδημία ανακοινώνοντας, πρώτον ότι ελέγχει σχολιαστικά όσα επιρρίπτονται στις αρχές και δεύτερον ότι είναι αδύνατον να αποσιωπηθεί ένα κρούσμα κοροναϊού. Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Υγείας συνέστησε ωστόσο ψυχραιμία στον πληθυσμό διότι, όπως είπε, ένας περιορισμός της εξάπλωσης είναι εφικτός με τη βοήθεια όλων.

Η Τουρκία μετατρέπεται εκτός από κράτος-συμμορία και σε ένα κράτος-βιοτρομοκράτη που (δια)χειριζεται μία βιολογική βόμβα τεραστίων μεγατόνων χωρίς να συνεργάζεται με την διεθνή κοινότητα και τον ΠΟΥ στην “αντιϊκή συμμαχία” που έχει συμπηχθεί, ενώ λαμβάνει αργοπορημένα ημίμετρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ιδιαίτερη ανησυχία παρατηρείται στην κοινωνία της Θράκης και ιδιαίτερα στην κοινή γνώμη Ξάνθης και Ροδόπης καθώς επιστρέφουν κυρίως σπουδαστές και φοιτητές που φοιτούν στη γειτονική χώρα (μόνον στη Αδριανούπολη φοιτούν 2.000 άτομα) με πληροφορίες να αναφέρουν ότι κορυφώθηκε το τρέχον διήμερο η επιστροφή τους, με ιδιωτικά τουριστικά λεωφορεία αλλά και λεωφορεία των τουρκικών γραμμών.

Από μία πρόχειρη έρευνά μας δεν προκύπτει ότι διενεργήθησαν έλεγχοι τόσο στο Τελωνείο των Κήπων όσο και σε πρακτορεία ΚΤΕΛ ή σε στάσεις ενδιαμέσων προορισμών των αφιχθέντων επιβατών.
Ειδικά για το τελωνείο των Κήπων, είχαν υπάρξει παράπονα τις προηγούμενες μέρες για μη επαρκείς ελέγχους κάτι που επιβεβαιώσαμε και από Έλληνες υπαλλήλους στο Τελωνείο των Κήπων.

Η ανησυχία είναι απολύτως κατανοητή εάν εκτιμηθεί ότι οι πιθανοί νεοαφιχθέντες/είσες από Τουρία που ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικοί φορείς μπορούν να δημιουργήσουν ιδιαίτερο πρόβλημα με πιθανή διασπορά του ιού και μάλιστα σε απομακρυσμένες περιοχές της Θράκης.

Το ζήτημα των λαθρομεταναστευτικών ροών επιβαρύνει επιπροσθέτως το επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής. Ειδικά το προηγούμενο τριήμερο αναφέρονται ομάδες λαθρομεταναστών στην Εγνατία

ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Η ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ,ΕΧΕΙΣ ΔΥΟ (ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΟΝΤΩΣ)…

Gepostet von Vassilis Mavridis am Sonntag, 15. März 2020

Να σημειωθεί πως με ανάρτησή του, ο δήμαρχος Ορεστιάδας  και Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ Βασίλης Μαυρίδης τάσσεται υπέρ του προσωρινού λουκέτου στο τελωνείο των Κήπων, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Να υπενθυμίσουμε ότι από Δευτέρα έχει σχεδιασθεί από την ΠΕ Ροδόπης μία δέσμη υγειονομικών ελέγχων με εξειδικευμενο εξοπλισμό και προσωπικό σε σημεία άφιξης όπωςτο ΚΤΕΛ Ροδόπης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τις περιόδους αιχμής οι αφιχθέντες στην περιοχή, αγγίζουν τα 600 άτομα ημερησίως.Αντίστοιχα προτείνεται η χρήση θερμόμετρων υπέρυθρων στα στρατόπεδα της περιοχής και τον συνοριακό σταθμό διέλευσης Νυμφαίας-Μακάζα.Στο τελευταίο σημείο κρίνεται αναγκαία η πραγματοποίηση απολύμανσης για λόγους βιο-ασφάλειας ενώ δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας ότι το συγκεκριμένο σημείο επιβαρύνεται και λόγω των έντονων φαινομένων διασυνοριακού καταναλωτισμού, ειδικά τώρα που οι Κομοτηναίοι σπεύδουν για ανεφοδιασμό στη γείτονα χωρα.

Το ερώτημα του τίτλου παραμένει, αναμένεται σχετική ενημέρωση.

Αρθρογράφος