Μίνι λουκουμάδες

19 Ιουλίου 201316:00

Tα μίνι ντόνατς γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’40, όμως δεν έγιναν δημοφιλή πριν από τη δεκαετία του ’50. Σε κάθε χαρμόσυνη γιορτή στην Αμερική τα ντόνατς ήταν εκεί βουτηγμένα σε τόνους ζάχαρης και κανέλας πριν μοιραστούν για σνακ.

Στις μέρες μας τα ντόνατς είναι απόλυτα συνδυασμένα με το καλοκαίρι και την παραλία. Αυτή η συνταγή είναι αν θελετε να σερβίρετε κάτι ξεχωριστό σε ένα παρτι, αφού μια δόση από τα παρακάτω συστατικα αρκεί για περίπου 12 λουκουμαδάκια.

Συστατικά

1 φακελάκι ξηρή μαγια
2 κ.σ. ζεστό νερό
3 και 1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο έξτρα για το εξωτερικό αλεύρωμα
1 φλ. γάλα (θερμοκρασία δωματίου)
2-4 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη (μαλακωμένο)
1 μεγάλο αβγό
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλεύρι
1 κ.σ. αλάτι
Λάδι για τηγάνι
ζάχαρη-κανέλα για το «κύλισμα»

Τρόπος παρασκευής συνταγής

Σε μια μεγάλη λεκάνη ή μπολ, ανακατεύουμε τη μαγιά με το ζεστό νερό και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά, μέχρι να κάνει λίγο αφρό.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το γάλα, το βούτυρο, το αβγό, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και σκεπάζουμε το μπολ ή τη λεκάνη μας με μια πετσέτα για περίπου μια ώρα.
Αλευρώνουμε τα χέρια μας και σε μια αλευρωμένη επιφανεια πατικώνουμε τη ζύμη να γίνει περίπου 1,3 εκ.
Κόβουμε κύκλους στη ζύμη με το ανάποδο ενός ποτηριού και κάνουμε μια τρύπα σε κάθε κέντρο τους με το δάχτυλό μας (τη ξεχειλώνουμε και λίγο για να μην κλείσει καθώς ο λουκουμάς μας θα φουσκώσει). Αν θέλουμε καλύπτουμε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε για 20-30 λεπτά ακόμα χωρίς όμως αυτό να είναι κάτι απαραίτητο -απλά θα τα κάνει ελαφρύτερα.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρολα ζεσταίνουμε το λάδι χωρίς να το αφήσουμε να κάψει. Δοκιμάστε να ρίξτε ένα κομματάκι ψωμί και θα καταλάβεται πως το λάδι είναι στη σωστή θερμοκρασία όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει.
Τους τηγανιζουμε δυο-δυο αναποδογυρίζοντάς τους με μια κουτάλα τρυπητή μέχρι να φουσκώσουν και να χρυσίσουν, περίπου δυο λεπτά από την κάθε πλευρά.
Τους μεταφέρουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και μετά τους κυλάμε στη ζάχαρη και την κανέλα όσο είναι ακόμα ζεστοί.

Πηγή : lovecooking.gr

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr