kakh_symperifora

«Παγίδα» στην αναζήτηση εργασίας η κακή συμπεριφορά

14 Μαΐου 201100:00

kakh_symperiforaΦανταστείτε ότι είστε διευθυντής προσλήψεων σε μία εταιρία και έρχεται στα χέρια σας μια συνοδευτική επιστολή από έναν υποψήφιο που αναζητά εργασία, η οποία ξεκινάει ως εξής, «Έχω κουραστεί να γράφω cover letters».

Ποια θα είναι η αντίδρασή σας; Μάλλον, θα απορρίψετε το συγκεκριμένο υποψήφιο και θα περάσετε στον επόμενο. Ίδια θα ήταν η αντίδραση και στην περίπτωση που η επιστολή έγραφε «Η ζωή δεν είναι δίκαιη. Θα έπρεπε να πληρώνομαι όταν ψάχνω για δουλειά» ή «Έχω
στείλει πολλά βιογραφικά και έχω λάβει μηδενικές απαντήσεις».

Σίγουρα έχετε ξαφνιαστεί με όλα τα παραπάνω, αλλά πιστέψτε με πρόκειται για αληθινά παραδείγματα. Αρκετοί υποψήφιοι στέλνουν γράμματα στους μελλοντικούς τους εργοδότες και βγάζουν την κούραση και το θυμό τους από την αναζήτηση εργασίας.Η αλήθεια είναι ότι, όλοι μπορούν να καταλάβουν την απογοήτευση μιας παρατεταμένης αναζήτησης εργασίας, είναι όμως μεγάλο λάθος να αφήσετε να εμφανιστούν τα αρνητικά σας συναισθήματα.

Οι εργοδότες θέλουν να προσλάβουν άτομα που έχουν πάθος για τη δουλειά τους, που δημιουργούν καλές σχέσεις με τους συναδέλφους τους και δεν το βάζουν εύκολα κάτω με τα σκαμπανεβάσματα που συμβαίνουν στο εργασιακό περιβάλλον.Για να μην κάνετε και σεις τα ίδια λάθη ακολουθήστε με προσοχή τις συμβουλές του
kariera.gr:

Όταν έχετε αμφιβολίες εγκαταλείψτε την προσπάθεια
Αν δεν είσαστε σίγουροι ότι σας ταιριάζει η συγκεκριμένη δουλειά, καλό είναι να το ξανασκεφτείτε πριν καταθέσετε την αίτηση σας. Διαφορετικά, θα είναι μία λάθος επιλογή τόσο για σας όσο και για την επιχείρηση. Ενώ αν θέλετε πραγματικά να εργαστείτε στη συγκεκριμένη εταιρία προσπαθήστε μέσω του βιογραφικού και της συνοδευτικής επιστολής να επικεντρωθείτε στα προσόντα και στις δεξιότητές σας που μπορούν να βοηθήσουν την επιχείρηση.

Γίνετε παίκτης της ομάδας
Πολλοί υποψήφιοι δεν θέλουν αν αλλάξουν τις συνήθειές τους. Ορισμένοι, για παράδειγμα, αρνούνται να ακολουθήσουν τους κανόνες που έχουν να κάνουν με το ντύσιμό και γράφουν στα cover letters «Θα είναι δύσκολο για μένα αν χρειαστεί να φορέσω ένα επίσημο πουκάμισο με μία γραβάτα στην εργασία μου». Τόση ειλικρίνεια, παιδιά, δεν χρειάζεται, γιατί αυτόματα δημιουργεί αντιδράσεις στο εργασιακό περιβάλλον και χωρίζει τους εργαζομένους σε δύο μέτωπα. Η αλήθεια, πάντως,είναι ότι οι εργοδότες θέλουν να προσλαμβάνουν άτομα με χαμηλό προφίλ. Γι΄ αυτό φροντίστε να μη δείχνετε περίπλοκοι στις συνεντεύξεις που κάνετε με
τους διευθυντές προσωπικού.

Δείξτε ενθουσιασμό για τη θέση
Καλό είναι να είσαστε αυθόρμητοι και να δείχνετε τον ενθουσιασμό σας για μία θέση, αλλά θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο και ότι οι εταιρίες προτιμούν να προσλάβουν επαγγελματίες και όχι άτομα που υπερβάλλουν με τον ενθουσιασμό τους. Το να δείξετε το πάθος σας από την αρχή, όταν υποβάλλετε το βιογραφικό σας πριν ακόμη κάνετε τη συνέντευξη δεν θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα. Ενώ, για παράδειγμα, αν έχετε μάθει ότι η εταιρία ανοίγει ένα νέο γραφείο στη γειτονιά σας και κρίνεται ότι η εμπειρία σας θα συμβάλλει στην επιτυχή έναρξη των εργασιών του γραφείου, τότε έχετε κάθε λόγο να δείξετε τον ενθουσιασμό σας.

Εντυπωσιάστε στη συνέντευξη
Αν σας έχουν καλέσει για συνέντευξη θυμηθείτε να δείξετε τον ενθουσιασμό σας. Τα βήματά σας πρέπει να είναι απλά και μελετημένα. Η σταθερή χειραψία, το χαμόγελο και η οπτική επαφή με τον αξιολογητή σας, θα βοηθήσουν να κάνετε καλή εντύπωση. Προσοχή στη γλώσσα του σώματος. Το χτύπημα των ποδιών με ανυπομονησία ή ένας αναστεναγμός μπορούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειές σας.

Μοιραστείτε το πρόβλημα
Εάν αναζητάτε εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει καμία θετική ανταπόκριση ζητήστε βοήθεια από κάποιον που εμπιστεύεστε να επανεξετάσει το βιογραφικό σας και τη συνοδευτική επιστολή, που θα υποβάλετε στους διευθυντές προσωπικού. Μπορεί να υπάρχει κάποιο στοιχείο που να επιδρά αρνητικά και εσείς να μην είστε σε θέση να το δείτε.

Η αναζήτηση εργασίας μπορεί να αποτελέσει πρόκληση ακόμα και σε καλές περιόδους. Εάν αισθάνεστε απογοητευμένοι μοιραστείτε τα αρνητικά σας συναισθήματα με τους στενούς σας φίλους και την οικογένεια. Σίγουρα θα σας δώσουν πολύτιμες συμβουλές για να διατηρήσετε ψηλά το ηθικό σας.

Μίνας Μπαγιώτα

http://www.kariera.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr