Δήμος Ιάσμου: Ο κ. Ιμάμ Τζανέρ και οι συνεργάτες του έχουν άποψη για θέματα πολιτικής προστασίας;

4 Οκτωβρίου 202320:14

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το Komotinipress μέσω του υπογράφοντος παρακολούθησε από πολύ κοντά τις κρίσιμες στιγμές της εξάπλωσης του πύρινου μετώπου (και) στον Δήμο Ιάσμου.

Καταγράψαμε με χρονική ακρίβεια , με ήχο και εικόνα. εικόνες καταστροφής αλλά και τις συνέπειες από την απουσία προετοιμασίας , το έλλειμμα συντονισμού και το -χειρότερο- την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων καθώς κάποιοι επένδυαν το πολιτικό τους μέλλον στα αποκαΐδια της περιοχής.

Ήδη από το επιτόπιο ρεπορτάζ είχαν προκύψει πολλα ερωτήματα τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν απαντηθεί από τους πρωταγωνιστές εκείνων των ημερών.

Στην συλλογική μνήμη, όμως, των κατοίκων του Ιάσμου και κυρίως των πληγεισών περιοχών στην Δημοτική Ενότητα Σώστου όπου κάηκαν σχεδόν 25.000 στρέμματα, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον, το δάσος, αγροτικές καλλιέργειες ενώ βλέπουμε και σήμερα δεκάδες αποτεφρωμένες κατοικίες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, κυρίως σε παρυφές οικισμών με άμεση γειτνίαση με το δάσος, όπως συνέβη στον Σώστη, στον Λινό και τον Πολύανθο.

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, ΔΕΝ μάθαμε:

Εκ των ανωτέρω προκύπτει κι ένα επιπλέον ερώτημα που συνδέεται με το μέλλον του Ιάσμου αλλά και με την πολιτική προσωπικότητα του υποψηφίου τοπικού άρχοντα κ. Ιμάμ Τζανέρ σχετικά και τις ικανότητές του με ιδιαίτερη έμφαση στην “κοινοτική αστυνόμευση” και την “ετοιμότητα πολιτικής προστασίας” με ολοκληρωμένα σχέδια αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την προστασία των κατοίκων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Η επισήμανση αναγκαία και προκύπτει εκ της μελέτης του παρελθόντος αυτοδιοικητικού βίου του κ. Ιμάμ Τζανέρ και την στάση του σε ανάλογα ζητήματα!

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Μάιο του 2020 ο τότε δήμαρχος Ιασμου Οντερ Μουμιν πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο να επιχορηγηθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσια Ιασμου με το ποσο των 2500€ για κάλυψη έκτακτων αναγκών που αφορούσε αναλώσιμα, συντηρήσεις ακόμη και προμήθεια καυσίμων.

Πρέπει να επισημανθεί ότι το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ιάσμου επιχειρεί σε ένα από τα δύσκολα σημεία στην Θράκη,καθώς βρίσκεται ακριβώς επάνω στην Εγνατία Οδό, σε ένα κρίσιμο σημείο μεταξύ Ξάνθης – Κομοτηνής , που σημαίνει ότι είναι το μόνο και το πλέον αποτελεσματικό που θα σπεύσει στο οποιοδήποτε τροχαίο δυστύχημα που μπορεί να απαιτεί και τον απεγκλωβισμό ανθρώπων. Επίσης , έχουν αποβεί σωτήριες για το οικοσύστημα της περιοχής οι παρεμβάσεις των Ανδρών του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ιάσμου σε περιπτώσεις πυρκαγιών αλλά και πλημμυρικών φαινομένων.Να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές του 2021 το δυναμικό του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ιάσμου σε άμεσο συντονισμό επεχείρησε στον Ίασμο, αντιμετωπίζοντας τελέσφορα τις πλημμύρες στην κοινότητα του Ιάσμου και στον κεντρικό άξονα προς την Πελεκητή.

Στελέχη του τότε ΠΥ Κλιμακίου Ιάσμου μας είπαν ότι ο τότε Δήμαρχος βοηθούσε οικονομικά, με υλοποίηση διαφόρων εργασιών και με κάθε τρόπο το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο.

Τότε , όμως, ο ΝΥΝ υποψήφιος δήμαρχος Ιμάμ Τζανέρ απείχε της ψηφοφορίας μαζί με άλλους εξι συμβούλους και (ξανα)διαβάζοντας τα πρακτικά της συνεδρίασης της εποχής εκείνης θα ήταν χρήσιμο να μας εξηγήσει ο κ. Ιμάμ Τζανέρ:

  • α) την αποχή του από ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η ενίσχυση της Πυροσβεστικης υπηρεσίας Ιάσμου.
  • β)Με δεδομένο τις πυρκαγιές που αντιμετώπισε ο Δήμος, γνωρίζει ποσο εγκληματική φαντάζει μια τέτοια στάση; Τελικά ποσα σοβαρά πράγματα θυσιάζονται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες! ;
  • γ)Αν δεν στήριξε μια τέτοια πρωτοβουλία του τότε δημάρχου άραγε πως περιμένει να συμπεριφερθούν οι αντίπαλοι του σε μια ανάλογη δίκη του πρωτοβουλία;
  • δ) Αν δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν στο αυτονόητο που ειναη η ενίσχυση μιας υπηρεσίας τόσο σημαντικής για την περιοχή και τον Δήμο, πως θα συνεννοηθούν στο μέλλον;
  • ε)Πως εξηγείται άραγε και η απουσία των υπολοίπων συμβούλων που σε αυτές τις εκλογές στηρίζουν τον Ιμαμ Τζανερ;

(βλ.και τα πρακτικά εδώ)

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ-1

Ποσο μικρός απέναντι ακόμη και στον Μουμιν Οντερ αποδείχθηκε με μια τέτοια στάση ο ΝΥΝ υποψήφιος Δήμαρχος!

Αρθρογράφος