Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τον επίορκο βουλευτή του κ. Χουσεΐν Ζεϋμπέκ;

26 Σεπτεμβρίου 202219:33

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το Σύνταγμα της Ελλάδας αναφέρει ρητώς ότι οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος συνολικά [άρθρο 51 (2) του Συντάγματος] και δεν δύνανται να δρουν συντεχνιακά ως εκπρόσωποι ειδικών συμφερόντων μιας συγκεκριμένης κοινωνικής, επαγγελματικής ή εθνοτικής ομάδας.Οι βουλευτές αποφασίζουν κατά συνείδηση τι υπηρετεί καλύτερα το έθνος και έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου (άρθρο 60 παρ. 1 του Συντάγματος).

Οι Έλληνες βουλευτές πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους δίνουν στο Bουλευτήριο και σε δημόσια συνεδρίαση ορκίζονται “να είναι πιστοί στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούν στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνουν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους” [άρθρο 59 του Συντάγματος]

FEK 211-A-24-12-2019 NEO SYNTAGMA

Η ελευθερία αυτή δεν σημαίνει, βέβαια, ότι ο βουλευτής δεν εκτίθεται σε έλεγχο για τη γνώμη και την ψήφο του. Ο βουλευτής ζητά την ψήφο των εκλογέων παρουσιάζοντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, τόσο προσωπικά, με το δικό του προγραμματικό λόγο, όσο και μέσω της ένταξής του σε ένα ορισμένο κόμμα που εκπροσωπεί συγκεκριμένες θέσεις και αρχές.

Υπέρβαση του πλαισίου αυτού μπορεί να μην επισύρει, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, την απώλεια της βουλευτικής έδρας, αλλά δεν αποκλείει πολιτικές συνέπειες. Και μην ξεχνάμε ότι στην πολιτική αντιπροσώπευση, η κρίση για το δημόσιο συμφέρον διαμορφώνεται βασικά κατά τη διαβούλευση και διαπραγμάτευση στη δημόσια σφαίρα και στη Βουλή.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω αναρωτιέται κανείς για τον ρόλο του Βουλευτή Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϋμπέκ ο οποίος προσφάτως περιόδευσε σε όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατηγορώντας για ακόμη μία φορά την Χώρα στην οποία εκλέγεται ( Canlı yayında Türk milletvekiline ölüm tehdidi! Yunanistan’da ölümle tehdit edilen Hüseyin Zeybek A Haber’de) και όπως φαίνεται και από το ρεπορτάζ της κ.Μαρίας Ζαχαράκη από την Κωνσταντινούπολη αμφισβητεί ευθέως τις δημοκρατικές λειτουργίες στην Ελλάδα ενώ δεν διστάζει να επαναλάβει ότι απειλείται η ζωή του διαρκώς. (βλ.«Έχουν γίνει μέρος της ζωής μας, δεν μάς πτοούν» – Tι λέει ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ για τις απειλές που δέχεται).

Μέχρι αυτή την στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τον κ.Χουσεΐν Ζεϋμπέκ και προσπερνάει όλα τα ατοπήματά του με μία μικρή επίπληξη αδιαφορώντας για την ζημιά που προκαλεί τόσο στην λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος της Χώρας όσο και στην λειτουργία του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Βεβαίως ο υπότροπος κ. Χουσεΐν Ζεϋμπέκ έδειξε ή ότι αδιαφορεί για τις επιπλήξεις που δέχθηκε (αν τις δέχθηκε) ή αισθάνεται ότι δεν τον προστατεύουν μόνον “οι σωματοφύλακες που του διέθεσε η Ελληνική Βουλή” αλλά και η ίδια η Πολιτεία αφού μέχρι σήμερα δεν έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την συμμετοχή του στην αποστολή του κ. Μουσταφά Σεντόπ στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, ως προέκταση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Αντί επιλόγου, ας ξαναδιαβάσουμε την άποψη του έγκριτου Ξανθιώτη νομικού κ. Στέργιου Γιαλάογλου

Στέργιος Γιαλάογλου: Η Βουλή να ελέγξει την παραβατική στάση των Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και Μπαράν Μπουρχάν

Αρθρογράφος