vareopoulos

Τέλος εποχής στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας! Του Φώτη Βαρελόπουλου

12 Μαΐου 201206:34

vareopoulosΦυσικό και αναμενόμενο επακόλουθο των 2 τελευταίων εργατικών νόμων (Ν.4024 & Ν.4046) αποτελούν οι σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις επίκεντρο την σχεδόν καθολική επαναδιαπραγμάτευση των όρων κάθε συλλογικής σύμβασης που ήταν σε ισχύ εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2011 η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κυμάνθηκε στο 25% ενώ για το 2012 το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει το 30%.

Σωρεία Επιχειρησιακών Συμβάσεων

Ήδη από πέρσι τον Νοέμβριο όπου ψηφίστηκε ο Ν.4024 που διευκόλυνε την υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων, έχουν υπογραφεί πάνω από 250 ενώ παρουσιάζονται ισχυρές αυξητικές τάσεις. Βέβαια όπως αναφέραμε από καιρό, η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων ίσως να αποτελεί και την πλέον βελούδινη περικοπή μισθών καθώς η μείωση σε αυτές κυμαίνεται από 15% έως 20% καθώς αποτελεί προϊόν συμφωνίας εργοδότη και εργαζομένων.

Η κατά κόρον υπογραφή ατομικών συμβάσεων το μεγάλο όμως αγκάθι για τους εργαζόμενους αποτελεί η συνεχής πίεση των εργοδοτών για υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας. Ήδη για το 2μηνο Μάρτιος – Απρίλιος έχουν καταγγελθεί πάνω από 25 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις ενώ μετά τις 14 Μαΐου καταργούνται περίπου άλλες τόσες. Αν συνυπολογίσουμε σε αυτό ότι ακόμη 40 περίπου συμβάσεις έχουν λήξει πριν την ψήφιση του νόμου τότε αντιλαμβανόμαστε ότι σε σχεδόν από τις μισές συμβάσεις παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη για σύναψη ατομικών συμβάσεων με τον εργαζόμενο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και για τις συμβάσεις που συνεχίζουν να ισχύουν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα καταγγελίας τους από την εργοδοτική πλευρά ενώ ακόμη κι ανανεωθούν θα προβλέπουν μειώσεις επί των βασικών μισθών καθώς και κατάργηση επιδομάτων. Σύμφωνα, τέλος, με πληροφορίες της Epsilon Net μέσα στο τελευταίο 2μηνο, έχουν υπογραφεί πάνω από 35.000 ατομικές συμβάσεις σε περίπου 8.000 επιχειρήσεις με μειώσεις που κυμαίνονται από 25% έως 30%. Η «καυτή πατάτα» της σύμβασης των Εμπορικών Επιχειρήσεων Πάνω από 700.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τη σύμβαση των Εμπορικών Επιχειρήσεων είναι πολύ πιθανό να βρεθούν ξεκρέμαστοι αν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή μια νέας κλαδικής δεν ευοδωθούν. Και παρότι οι συνομιλίες των 2 μερών συνεχίζονται, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), προχώρησε στην καταγγελία της συλλογικής σύμβασης εργασίας του Εμπορίου, η οποία είχε υπογραφεί πριν τέσσερις μήνες και έληγε στις 14 Φεβρουαρίου του 2013.

Τι γίνεται μετά τις 14 Μαΐου 2012;

Σε όσες συμβάσεις λήγει η μετενέργεια στις 14/5/2012 παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη για άμεση κατάργηση όλων των επιδομάτων πλην προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και επικινδυνότητας. Φυσικά και μέσα στο επόμενο 2μηνο θα λήξει και η μετενέργεια όσων συμβάσεων καταγγέλθηκαν το

προηγούμενο 2μηνο κάτι που σημαίνει ότι η κατάργηση των επιδομάτων θα αφορά και αυτές τις συμβάσεις. Γνωστές κλαδικές συμβάσεις που καταγγέλθηκαν το προηγούμενο 2μηνο είναι οι ακόλουθες: Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Χημικής Βιομηχανίας, Πτυχιούχων Μηχανικών, Οδηγών Φορτηγών, ΚΤΕΛ, Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης, Ιδιωτικών Κλινικών, Αγροτικών Οργανώσεων, Ταξιδιωτικών Γραφείων, Τουριστικών Λεωφορείων, Αισθητικών, Κυτιοποιίας.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr