ΚΑΙ ΑΛΛΑ «ΟΧΙ»…, του πατρός Ευστρατίου Δήσσου

29 Οκτωβρίου 201718:27

Ολόκληρο το Ελληνικό έθνος γιόρτασε την μεγάλη και ιστορική επέτειο, την ημέρα του «ΟΧΙ». Όταν τις πόρτες της Ελλάδας χτυπούσε απειλητικά ο μαύρος φασισμός και οι ευρωπαϊκές χώρες, η μια μετά τις άλλης παραδίνονταν σχεδόν αμαχητί, ολόκληρος ο Ελληνικός λαός με τη θαρραλέα γλώσσα του Ιωάννη Μεταξά, Πρωθυπουργού τότε της Ελλάδας, έδωσε την ιστορική και γενναία απάντηση του «ΟΧΙ».

Και ο Ελληνικός λαός πολέμησε. Δε σκέφτηκε τις πολυάριθμες σιδηρόφραχτες στρατιές του εχθρού. Δε σκέφτηκε τη δύναμη του πυρός του εχθρού. Τα παιδιά της Ελλάδας πολέμησαν και νίκησαν. Πολέμησαν οι Έλληνες, όχι γιατί ήταν φιλοπόλεμοι, αλλά γιατί ήθελαν να υπερασπιστούν τα ιερά τους εδάφη. Πολέμησαν, όχι γιατί ήθελαν να υποδουλώσουν άλλους λαούς, αλλά για να ζήσουν οι ίδιοι ελεύθεροι. Πολέμησαν, γιατί πίστευαν στο δίκαιο του αγώνα τους. Πολέμησαν και νίκησαν. Και οι νίκες των Ελλήνων προκάλεσαν βαθιά συγκίνηση σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Και το σπουδαιότερο όλων αναπτέρωσαν το πεσμένο φρόνημα πολλών λαών, που απογοητευμένοι από τις επιτυχίες του άξονα, πίστευαν ότι ο φασισμός είναι αήττητος και πολύ γρήγορα θα κυριαρχούσε σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.

Αλλά μετά παρέλευση 77 χρόνων το έθνος μας και πάλι αντιμετωπίζει κινδύνους. Και σήμερα ένας άλλος εχθρός χτυπά τις πόρτες από την ανατολή. Ο Τουρκικός σοβινισμός, αφηνιασμέ νος και απειλητικός, προκαλεί και απειλεί την ακεραιότητα της Πατρίδας μας. Αδιάντροπα προβάλλει τις αξιώσεις του. Τα νησιά τα θέλει δικά του και το Αιγαίο κατά το ήμισυ στην κυριαρχία του. Αλλά πολύ γρήγορα θα αντιληφθούν οι σρατοκράτες της Άγκυρας, ότι ο Ελληνικός λαός δεν αστειεύεται και ούτε υποχωρεί στις ιταμές αξιώσεις του οποιουδήποτε δυνάστη.

Και οι κίνδυνοι που απειλούν το Έθνος μας συνεχίζονται. Σκοτεινές δυνάμεις κινούν τα νήματα ενός σατανικού σχεδίου που αποσκοπεί στην αποχριστιανοποίηση του Ελληνικού λαού και την αποδυνάμωση των θρησκευτικών δυνάμεων της Πατρίδας μας. Εδώ καλείται ο ευσεβή λαός μας να υψώσει τη φωνή και να φωνάξει δυνατά ένα καινούριο Όχι! Ναι, «ΟΧΙ» σ’ αυτούς πουν επιδιώκουν να κόψουν τις ρίζες του Έθνους, που είναι βυθισμένες στο χώμα της Ελληνικής Ορθοδοξίας. ¨Όχι! Ναι, «όχι» σ’ αυτούς που επιδιώκουν να απομακρύνουν το λαό μας από τις αγιασμένες πηγές της πίστης μας. ‘Όχι! Ναι, «όχι» σ’, αυτούς που αρνούνται τη χριστιανική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας και επιδιώκουν μια άθεη και άθρησκη παιδεία. Όχι! Ναι, «όχι» σ’ αυτούς που μεθοδεύουν μια κοινωνία στηριγμένη στα σάπια δεκανίκια της απιστίας και τις αθεΐα

Και οι κίνδυνοι κλιμακώνονται. Νέο κίνδυνο αντιμετωπίζει η χώρα μας και μαστίζεται απ’ αυτόν τελευταία. Το κύμα του αναρχισμού, που οι κυβερνήσεις το ανέχονται ή – επιεικέστερα – δεν το αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά. Η Κυβέρνηση, ο λαός μας οφείλει να πει δυνατά ένα «όχι» κα να δράσει αποτελεσματικά, αναχαιτίζοντας, επιτέλους, το κύμα βίας. Ο λαός μας είναι φίλος της ειρήνης και αγαπά την ησυχία του. Ουδέποτε πειράζει και κανέναν δεν απειλεί. Δεν επιτρέπει όμως και δεν ανέχεται κανένας να τον πειράζει και να τον ενοχλεί. Σέβεται την ειρήνη των άλλων και έχει την απαίτηση και οι άλλοι να σέβονται τη δική του γαλήνη. Όσοι αναστατώνουν το λαό και επιβουλεύονται την κοινωνική γαλήνη του τόπου, πρέπει να αποδυναμωθούν ώστε να καταστούν ανίκανοι να αναστατώνουν κάθε τόσο το φιλειρηνικό μας λαό.

Φίλοι μου,

Οι καιροί είναι κρίσιμοι. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Το κακό περίσσευσε. Η αμαρτία κατακλύζει με τα θολά της νερά την αγαπημένη μας Πατρίδα. Οι άνθρωποι απομακρύνονται από το δρόμο του Θεού. Ο θείος νόμος ποδοπατείται. Τα θρησκευτικά ενδιαφέροντα λιγοστεύουν. Οι σκοτεινές δυνάμεις θριαμβεύουν και εμείς οι χριστιανοί ησυχάζουμε! Τα «παιδιά» της νύχτας αγρυπνούν και τα παιδιά της ημέρας κοιμούνται. Είναι καιρός πια να κάνουμε κάτι. Είναι καιρός όρθιοι να προβάλουμε αντίσταση. Να πούμε όλοι μαζί δυνατά. «ΟΧΙ», η Πατρίδα μας θα μείνει για πάντα κοντά στο Χριστό. Ο Ελληνικός λαός κι’ αν όλοι οι λαοί της γης αποστατήσουν, θα μείνει για πάντα πιστή στην Ορθοδοξία, στα ιερά και τα όσια του Έθνους μας, της Ορθόδοξης και αθάνατης ΕΛΛΑΔΑΣ.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευστράτιος Δήσσο είναι προϊστάμενος του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο ιερό προσκύνημα στον Μανταμάδο Λέσβου

Αρθρογράφος