Τάκης Θεοδωρικάκος: « Η Ελλάδα είναι από τους πλέον ασφαλείς προορισμούς και οι αρχές ασφαλείας κάνουν πολύ σωστά την δουλειά τους»

29 Μαρτίου 202319:15

Με θέματα εθνικής ασφάλειας δεν παίζει κανείς και γι’ αυτό όλοι οι χειρισμοί στην υπόθεση της τρομοκρατίας με τους δύο Πακιστανούς έγιναν με απόλυτη μυστικότητα, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στις εκπομπές “Live News” του Mega με τον Νίκο Ευαγγελάτο και «Αλήθειες με τη Ζήνα», του STAR με τη Ζήνα Κουτσελίνη.

Σε όσους υποστήριξαν ότι επρόκειτο για προσπάθεια εντυπωσιασμού ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε λέγοντας ότι αυτοί οι ισχυρισμοί στερούνται οποιασδήποτε σοβαρότητας και είναι επιπολαιότητες να λέει κανείς τέτοια πράγματα. Με την εθνική ασφάλεια και την άποψη που έχουν διεθνώς τα άλλα κράτη για την ασφάλεια που υπάρχει στην Ελλάδα, δεν παίζει κανείς. Έχουμε απόλυτη ευθύνη και γι’ αυτό όλοι οι χειρισμοί έχουν γίνει με απόλυτη μυστικότητα, τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, οι αρχικές πληροφορίες είδαν περιέλθει υπ’ όψιν των ελληνικών αρχών προ καιρού. Ύστερα από συνεργασία της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ αποκαλύφθηκε το δίκτυο. Όπως διευκρίνισε οι δύο συλληφθέντες σε Λακωνία και Ζάκυνθο, έπαιρναν οδηγίες από ομοεθνή τους, ο οποίος φέρεται ότι βρίσκεται στο Ιράν. Το κίνητρο των δύο Πακιστανών, σημείωσε, ήταν οικονομικό. Συνολικά, όπως είπε, οι αρχές ερεύνησαν 12 άτομα και συνεχίζονται περαιτέρω. Ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο που κινήθηκαν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τονίζοντας ότι: « Η Ελλάδα είναι από τους πλέον ασφαλείς προορισμούς και οι αρχές ασφαλείας κάνουν πολύ σωστά την δουλειά τους».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση και δίκτυο και από τη στιγμή που έγιναν συλλήψεις και οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σε ανακριτική αρχή δεν είχαμε δικαίωμα να κρατήσουμε μυστική αυτήν την υπόθεση», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε ότι: « Έπρεπε να καταστεί σαφές διεθνώς ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που έχουν τεθεί υπ’ όψιν της Δικαιοσύνης για την προετοιμασία τρομοκρατικού χτυπήματος σε βάρος στόχων εβραϊκού ενδιαφέροντος. Σε ό,τι αφορά τη δήλωσή του ότι «ο εγκέφαλος φέρεται να βρίσκεται στο Ιράν», είπε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει τις αρχές και σημείωσε ότι οφείλουμε όλοι να ήμαστε προσεκτικοί γιατί οι χειρισμοί που γίνονται έχουν σχέση με την αξιοπιστία και τη διεθνή θέση της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Φράχτη στον Έβρο επεσήμανε ότι την Παρασκευή θα υπογραφεί η σύμβαση για τα επί πλέον 35 χιλιόμετρα, κόστους 100 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθούν από τον τακτικό Προϋπολογισμό. Τόνισε δε, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μέσα στην επόμενη τριετία να ολοκληρώσει την κατασκευή φράχτη στο σύνολο των συνόρων με την Τουρκία που είναι 140 χλμ.

Αναφερόμενος στην ενδοοικογενειακή βία, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι λειτουργούν 18 γραφεία στην Ελλάδα που στελεχώνονται από 6.000 αστυνομικούς, ενώ οι δικογραφίες που έχουν συνταχθεί για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο 2022 ανέρχονται σε 11.500. Ανέφερε δε ότι από προχθές λειτουργεί το panic button όπου μέσω των κινητών μπορεί να γίνει άμεση ενημέρωση των αρχών σε περίπτωση απειλής.

Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε επιθέσεις στη χώρα μας

Τάκης Θεοδωρικάκος στον ΑΝΤ1: Ισχυρό μήνυμα η σύλληψη των τρομοκρατών. Ασφαλής προορισμός η Ελλάδα

Η ετοιμότητα των ελληνικών αρχών, χάρη στην οποία επετεύχθη εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που είχε σκοπό να χτυπήσει εβραϊκούς στόχους στην Αθήνα, δείχνει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός, τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, κατά τη διάρκεια του Δελτίου Ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Όπως είπε, η εξάρθρωση του δικτύου επετεύχθη ύστερα από την αποτελεσματική συνεργασία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ που διενήργησαν έρευνες σε Αθήνα και Ζάκυνθο.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Θεοδωρικάκος συνελήφθησαν δύο Πακιστανοί και εγκέφαλος του δικτύου ήταν ομοεθνής τους από το Ιράν και τόνισε ότι η έρευνα θα συνεχισθεί.

Ερωτηθείς για τον Φράχτη στον Έβρο, είπε ότι τα επί πλέον 35 χιλιόμετρα, η σύμβαση κατασκευής των οποίων θα υπογραφεί την Παρασκευή ενώπιον του Πρωθυπουργού, θα ολοκληρωθούν εντός του επομένου 10μήνου. Στόχος, είπε, είναι να εξασφαλισθεί χρηματοδότηση από την ΕΕ για να ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο με τρία χρόνια η κατασκευή του συνόλου του Φράχτη στο μήκος των 140 χλμ της συνοριογραμμής. Θύμισε δε ότι το 2022 απετράπη η είσοδος 265.000 μεταναστών.

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Μύκονο, κάλεσε όλους να συνειδητοποιήσουν ότι οι νόμοι ισχύουν για όλους. Σε πρώτη φάση θα σταλούν στο νησί 100 επί πλέον αστυνομικοί, ενώ, όπως ανακοίνωσε, οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. (οικονομική Αστυνομία, ΟΠΚΕ και όποια άλλη χρειασθεί) θα κάνουν ειδικές δράσεις, όποτε και όπου χρειάζεται. «Δεν γίνεται ανεκτή καμία παρανομία», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν η ΝΔ είναι «ανάδελφο κόμμα» και αν ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι ρεαλιστικός μετά την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι η ΝΔ είναι η μεγαλύτερη λαϊκή παράταξη της χώρας με αναφορά απ’ ευθείας στο λαό. Επανέλαβε τα μεγάλα διακυβεύματα για την οικονομία, την ανάγκη βελτίωσης των εισοδημάτων, την ολοκλήρωση της προσπάθειας για ανασυγκρότηση του κράτους και την ενίσχυση της ασφάλειας και τόνισε ότι για να διασφαλισθούν όλα αυτά απαιτείται σταθερότητα την οποία μόνο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί. Επίσης κάλεσε τους Έλληνες να αναλογισθούν πόσα επετεύχθησαν στην τετραετία που πέρασε μέσα σε αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις.

«Η αντιπολίτευση δεν έχει κυβερνητική πρόταση», είπε και σημείωσε ότι αν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συνεργαστεί πράγματι με το ΠΑΣΟΚ θα το έπραττε από το 2015, αλλά τότε προτίμησε να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ. Σε ό,τι αφορά στη στάση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνά ότι συνεργάσθηκε με τη ΝΔ και μάλιστα επιτυχημένα, με πρωθυπουργό τον τότε πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά.

Και κατέληξε: «Εμείς στεκόμαστε στην ουσία. Οι πολιτικές μας προτάσεις το έργο και οι δεσμεύσεις μας είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού. Ο λαός θέλει σταθερότητα. Δεν έχει κανένα λόγο να ρισκάρει. Δεν έχει κανένα λόγο να επαναλάβει αποτυχημένα πειράματα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι έχει τη δυνατότητα να δώσει την αυτοδυναμία στη ΝΔ».

Αρθρογράφος