satyagraha_2

Η όπερα του Φίλιπ Γκλας στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

17 Νοεμβρίου 201118:05

satyagraha_2Η όπερα «Satyagraha» του Philip Glass παρουσιάζεται το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στις 19:55 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής σε ζωντανή μετάδοση από την σκηνή της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.

Μια εντυπωσιακή παραγωγή κι ένα έργο αφιερωμένο στον Γκάντι και τη φιλοσοφία του «ενάντια στη βία».

Το έργο «Satyagraha» («Επιμονή στην αλήθεια» αποδίδεται στα ελληνικά ο εν λόγω σανσκριτικός τίτλος) είναι το δεύτερο έργο της τριλογίας του Philip Glass (της πολυσυζητημένης Τριλογίας των προσώπων που ‘γεννήθηκε’ το διάστημα μεταξύ 1976-1983 ), σε λιμπρέτο του ιδίου και της Κονστανς ντε Γιονγκ.

H όπερα επικεντρώνεται στη θεωρία του Γκάντι περί παθητικής αντίστασης απέναντι στην αδικία και το λιμπρέτο – το οποίο αντλείται από το «Μπαγκαβάτ Γκίτα», ένα από τα σημαντικότερα ιερά κείμενα του ινδουισμού – ερμηνεύεται στα σανσκριτικά. Ο Γκλας δηλώνει ότι η μοιραία ‘απόσταση’ του θεατή από τον λόγο είναι απολύτως ηθελημένη καθώς «τον βοηθά να επικεντρωθεί στη μουσική, στα σκηνικά, στα κοστούμια και γενικότερα στη δράση».

Μια εξαιρετικά εντυπωσιακή παραγωγή της Metropolitan Opera, που επιστρέφει για μια ακόμη φορά μετά το 2008. Στο ρόλο του «Γκάντι» ο Richard Croft στη συγκλονιστική, όπερα του Philip Glass, την οποία η εφημερίδα «Washington Post» αποκαλεί «όμορφο και βαθυστόχαστο θεατρικό έργο».

 

● «Satyagraha»  

Ο μεγάλος αμερικανός καλλιτέχνης Φίλιπ Γκλας με σημαντική επιρροή από τον σπουδαίο Ραβί Σανκάρ ήταν από τους πρωτοπόρους του κινήματος του μινιμαλισμού στη μουσική. Για την όπερα που θα «ζωντανέψει» σε κοινό 55 χωρών από όλο τον κόσμο το βράδυ του Σαββάτου έχει μιλήσει ο ίδιος: «Στην όπερα «Satyagraha» χρησιμοποίησα σαν κείμενο τη Μπαγκαβάτ Γκίτα (ιερό κείμενο της Αρχαίας Ινδίας) και το έκανα στα Σανσκριτικά (αρχαία Ινδική γλώσσα). Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τη γλώσσα για να μεταβιβάσω ένα μήνυμα. Προτιμώ να χρησιμοποιώ τη μουσική και εικόνες». Μ’ αυτό τον τρόπο ο διάσημος συνθέτης μεταβιβάζει στους ακροατές του το μήνυμα των αρχαίων αυτών πολιτισμών και τη φιλοσοφία τους, τον τρόπο που έβλεπαν τον κόσμο και τον άνθρωπο, τις δοξασίες τους για τη ζωή. Πολιτισμούς πολύ παλιούς, που ήξεραν να ζουν σε συμφωνία με το σύμπαν και να οδηγούν τον άνθρωπο στο να γνωρίσει τον εαυτό του και την ευτυχία. Στην ίδια συνέντευξη ο Γκλας αναφέρει: «Η όπερα «Satyagraha» σημαίνει «αληθινός» και είναι ένα όνομα με το οποίο ο Γκάντι συνήθιζε να περιγράφει την κίνηση της πολιτικής του ανυπακοής. Η όπερα αναφέρεται στα 20 χρόνια που ο Μαχάτμα Γκάντι πέρασε στην Νότια Αφρική… Νιώθω ότι τα πιο σημαντικά, δημιουργικά γεγονότα της ζωής του συνέβησαν εκεί. Πολλές ιδέες του διαμορφώθηκαν εκεί… Έτσι έχω πάρει επτά στιγμές από τη ζωή του και τις έχω κάνει επτά σκηνές. Και τι μπορώ εγώ να πω γι’ αυτό;».

 

Opera Forum –«Προάγωνες» 3η συνάντηση: Satyagraha του Philip Glass.

Παρασκευή 18/11/11 ώρα 19.00

 

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 19:00 στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής πραγματοποιηθούν οι προάγωνες για την όπερα του Φίλιπ Γκλας «Satyagraha» από τον κ. Τσομή ο οποίος θα μυήσει το κοινό στον ιδιαίτερο κόσμο της μουσικής του Φίλιπ Γκλας. Η είσοδος είναι ανοιχτή για το κοινό, με την προϋπόθεση να δηλώσουν συμμετοχή στην Αναπτυξιακή, στο 2531034071. Η διάρκεια του Forum θα είναι περίπου μία ώρα

 

 

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

1. ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ (ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ) Αγ. Βαρβάρας, Κομοτηνή τηλ.: 25310 34072

2. ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Ο.Τ.Α. (AN.PO. A.E), Ν. Πλαστήρα & Κ. Αντωνιάδη, Κομοτηνή τηλ.: 25310 34071

3. ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΟ, Δημοκριτου 7Α, Κομοτηνή ΤΗΛ.:25310 84040-1

4. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ, Αδριανουπόλεως 4Α, Αλεξανδρούπολη τηλ.25510-22908, 2551022808

5. Βιβλιοπωλείο ΔΗΜ. ΠΥΡΓΕΛΗ, Ξάνθη τηλ. 2541072363

 

 

Τιμές Εισιτηρίων:

25 €, 20 €, 15 €

 

 

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr