Somuncu Baba: Η Θράκη αντιμέτωπη με τα τάγματα του πολιτικού ισλάμ

20 Απριλίου 202409:02

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Αναφερόμαστε συχνά στο αναλυτικό πλαίσιο των κειμένων μας, για τον ρόλο του πολιτικού ισλάμ στις επιλογές του παραερντογανικού καθεστώτος εντός κι εκτός Τουρκίας, με σαφείς αναφορές στο ερντογανικό ΑΚΡ το οποίο τη νύχτα του πραξικοπήματος της 15/7/2016 χρησιμοποίησε τους μουεζίνηδες για να καλέσει τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να δείξει υποστήριξη στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Ρ. Τ. Ερντογάν.

Η παρατήρηση των όσων συμβαίνουν στην γείτονα, μέσα από το πρίσμα των θρησκευτικών επιλογών στην δράση των λεγομένων ισλαμικών ταγμάτων που είναι εχθρικά προς τη νεωτερικότητα και αντιτίθενται στην προσαρμογή του ισλάμ στην σύγχρονη κοινωνία δεν μπορεί παρά να προκαλέσει έντονο προβληματισμό για το μέλλον του πολιτικού ισλάμ που “δεν ενδίδει στην κοινωνία, αλλά επιβάλλει το παραδοσιακό ισλάμ σε αυτήν”….

Μία βόλτα στη γειτονιά Çarşamba στο Fatih, στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, είναι αρκετή για να μας δείξει ποιό είναι το σημερινό τουρκικό ισλαμικό μοντέλο που διαχέεται εντός κι εκτός χώρας.Αυτό που είναι σημαντικό να τονιστεί στη σύγχρονη Τουρκία είναι η δυναμική και η ισχύς – και ίσως η κατάχρηση εξουσίας – των μουσουλμανικών κοινοτήτων Σούφι, μυστικιστικές μόνο ονομαστικά, ενώ de facto εμπλέκονται στο πολιτικό τοπίο της χώρας και στην γεωπολιτική διάσταση της θρησκείας.

Η Θράκη βρίσκεται αντιμέτωπη με την άνοδο της επιρροής των ταγμάτων αυτών, τα οποία δεν κρύβουν την αποστολή κι εκτός Τουρκίας και συνδέονται με το τουρκικό παραθρησκευτικό παρακρατικό μηχανισμό που στεγάζεται στις ψευδομουφτείες κι ελέγχεται από το τουρκικό Προξενείο.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του ισλαμικού τάγματος Hulusi Efendi πουδρύθηκε το 1986 , με έδρα το Darende της Μαλάτια. , και δρα εντός κι εκτός Τουρκίας για περισσότερα από 30 χρόνια στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της κοινωνικής βοήθειας, της αποκατάστασης ιστορικών μνημείων, της κατασκευής και του εξωραϊσμού και έχει το καθεστώς ενός κοινωφελούς ιδρύματος με τη χορήγηση φοροαπαλλαγής με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2007. Η οργάνωση Hulusi Efendi συνδέεται με την οικογένεια Ρ.Τ.Ερντογάν και θεωρείται ότι διαδραμάτισε καταλυτικής σημασίας ρόλο στην εδραίωση του ΑΚΡ στην περιοχή. Ο πρόεδρος του ιδρύματος Hamid Hamidettin Ateş Efendi διατηρεί δεσμούς με το προεδρικό ζεύγος και τον Μπιλάλ Ερντογάν.

Βασικό όργανο διάδοσης των ιδεών του τάγματος είναι το περιοδικό Somuncu Baba , το οποίο εκδίδεται από το 1994 με περιεχόμενο στους τομείς της επιστήμης, του πολιτισμού, της λογοτεχνίας, της ιστορίας και του σουφισμού. Από το 2022 διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή.

Για το Somuncu Baba “Τα Βαλκάνια, που μυρίζουν έντονα Οθωμανική Αυτοκρατορία, μας θυμίζουν τη Δυτική Θράκη και την πρωτεύουσά της Κομοτηνή. Αν και σήμερα παραμένει εκτός των συνόρων μας, η Κομοτηνή συνεχίζει να είναι δική μας για περισσότερο από έναν αιώνα με τον πολιτισμό, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της. Από τη στιγμή που τέθηκε η οθωμανική-τουρκική σφραγίδα στην Κομοτηνή, δεν θα σβήσει ποτέ ξανά… ενώ ο μεγαλύτερος προστάτης της τουρκικής μειονότητας σε αυτή τη περιοχή που γνώρισε καταπίεση και εκφοβισμό είναι ο δρ. Σαδήκ Αχμέτ “ [ https://www.somuncubaba.net/makale/bati-trakyada-tarihi-ve-kulturel-miraslarimiz].
Το Somuncu Baba κάνει ιδιαίτερες θεολογικές αναφορές στην Θράκη με γνώμονα την διατήρηση της παραδοσιακής μορφής της ισλαμικής θρησκείας ήδη από την εποχή των οθωμανικών κτήσεων [https://www.somuncubaba.net/makale/bati-trakyada-kuran-hizmetleri]

Αντί Επιλόγου

Οι φόβοι για την πιθανή εξέλιξη του βαλκανικού μετα-ισλαμισμού

Η ανθελληνική προπαγάνδα του πολιτικού ισλάμ συνεχίζεται

Δίκτυο θρησκευτικής κατασκοπείας στήνει η Τουρκία στην Θράκη

Τουρκία-Χαμάς-Θράκη και “πολιτικό ισλάμ”

Αριστερά, ριζοσπαστικό – πολιτικό ισλάμ και οι Εγκάθετοι

Το πολιτικό ισλάμ “στοχεύει” την μειονοτική εκπαίδευση

Το πολιτικό ισλάμ της Θράκης προσηλυτίζει τους Μουσουλμανόπαιδες;

Το τουρκικό πολιτικό ισλάμ ενισχύει το ριζοσπαστικό ισλάμ;

Το τουρκικό κράτος στηρίζει τις δομές του πολιτικού ισλάμ στην Θράκη

Οι Αλεβίτες της Θράκης στόχος των εγκαθέτων της Άγκυρας με την στήριξη αιρετών (Ρ. Αχμέτ, Ε. Χουσεΐν, Τ. Μουλταζά)

Η ΑΣΕΤΜΔΘ υπονομεύει τους θεσμούς της Πολιτείας στην Θράκη

Ποιά μηνύματα στέλνει ο θρησκευτικός εθνικισμός του Χ. Μπαλτατζή;

“Μιράτζ Καντιλί” -Στοχευμένες δράσεις του πολιτικού ισλάμ σε Πομακοχώρια Ροδόπης – Έβρου

Τί σημαίνει για την Ελλάδα και την Θράκη η δράση του ISIS-K;

 

Αρθρογράφος