Οι Αλεβίτες της Θράκης στόχος των εγκαθέτων της Άγκυρας με την στήριξη αιρετών (Ρ. Αχμέτ, Ε. Χουσεΐν, Τ. Μουλταζά)

21 Νοεμβρίου 202220:07

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Όπως είναι γνωστό οι εγκάθετοι της Άγκυρας στην Θράκη καταβάλλουν κάθε προσπάθεια εδώ και δεκαετίες για να μη μείνει ούτε ένας Αλεβίτης/Μπεκτασής στην ελληνική Θράκη εξυφαίνοντας σχέδιο ακραίου εκτουρκισμού των πληθυσμών Πομάκων και Ρομά προκειμένου να επιβληθεί μία ενιαία “τουρκομουσουλμανική ταυτότητα” στην Μειονότητα.

Επίσκεψη του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στον Τεκέ της Ρούσσας

Ένας εκ των επιμέρους στόχων, όπως το είδαμε και στις εκδηλώσεις στα Χίλια και τον Ακρίτα είναι και η “πολιτισμική αφομοίωση” των Αλεβιτών της Ροδόπης μέσα από συνδυαστικές επιχειρήσεις των παρακρατικών δομών του Προξενείου.

Την τελευταία (τουλάχιστον) δεκαετία βλέπουμε τους μηχανισμούς του τουρκοπροξενικού συστήματος στην Θράκη να εφαρμόζουν το σχέδιο της “εθνοθρησκευτικής ομογενοποίησης και διεύρυνσης” δημιουργώντας “φίλιους χώρους” στο δρομολόγιο που συνδέει τους ν. Έβρου και Ροδόπης με την θρακική ενδοχώρα.

Το πρωΐ Κουρμπάνι , το βράδυ ανθρωποθυσία – Διακομματική υποταγή στον προξενικό εσμό στην Χλόη

Το “πολιτικό ισλάμ” των εγκαθέτων της Άγκυρας μετατρέπεται σε “μοχλό ανατροπής” (γι’αυτό και χρησιμοποιούμε συχνά στο Komotinipress τον όρο “ανατρεπτικό ισλάμ”) της θρησκευτικής ελευθερίας που έχουν κατακτήσει οι Μουσουλμάνοι της τρίπτυχης Μειονότητας στην Θράκη με ένα σημαντικό βήμα την “χειραφέτηση των Αλεβιτών” που αποτελεί και την απάντηση στην απόπειρα εργαλειοποίησής τους από τους μηχανισμούς της Άγκυρας, που διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο για τους Αλεβίτες των Βαλκανίων.

Η «εργαλειοποίηση» του Ισλάμ και των Πιστών στην Θράκη, ως «όπλο» από την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας

Αυτό είναι και το πλαίσιο ενός “διημέρου συμποσίου μνήμης για Seyyid Ali ( Kızıldeli ) Sultan 19-20/112022” το οποίο έλαβε χώρα σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής με την συμμετοχή ομιλητών από εννέα χώρες και συνδιοργανωτές πανεπιστημιακά ιδρύματα από την Τουρκία κι ένα ερευνητικό κέντρο από την Βουλγαρία ενώ την ευθύνη διοργάνωσης είχε ο Σύλλογος Μειονοτικής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού SEÇEK.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν εντάσσεται στις γνωστές “μαζώξεις” του Προξενείου, αλλά αποτελεί μία αναγνωριστική κίνηση των μηχανισμών της Άγκυρας που ενεργοποιεί μία “δεύτερη γραμμή προξενικών στελεχών” όπως είναι ο Πρόεδρος του Συλλόγου “Χίλια” κ. Necmettin Kahya ο οποίος και αναγορεύθηκε ως ο ο νέος πρόεδρος του Seçek, με τον πρώην πρόεδρο κ.Μεσούτ Σερίφ ν’αναλαμβάνει την θέση του αντιπροέδρου.

Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2022, το νεοεκλεγέν ΔΣ του Συλλόγου πραγματοποίησε επίσκεψη στην Άγκυρα όπου και συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Τουρκίας Δρ. Σερντάρ Τσαμ , όπου και σχεδιάσθηκε η εκδήλωση του περασμένου διημέρου.

Στην εκδήλωση της Κομοτηνής εκτός των ομιλητών και των εγκαθέτων του Προξενείου έχει σημασία να τονισθεί η παρουσία των Νο 4 και Νο15 διωκτών της Ελεύθερης Έκφρασης , του Komotinipress κι εμού του ιδίου, του Δημάρχου Αρριανών κ.Ριντβάν Αμέτ, του επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κ. Ερντέν Χουσεΐν και του Περιφερειακού Συμβούλιου κ.Ταρκάν Μουλταζά ο οποίος και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του Δημάρχου Αρριανών.

Όπως ήταν αναμενόμενο δεν είχε προσκληθεί κανείς εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλεβιτών Μουσουλμάνων Θράκης ή κάποιος εκ των πλείστων ιστορικών και θεολόγων που διαθέτει η ελληνική επιστημονική κοινότητα ή το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Τους Αλεβίτες της Θράκης επισκέφθηκε η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Αρθρογράφος