Σε Μακεδονία και Θράκη καταγράφεται το 41% των θανάτων – Σε κρίσιμη κατάσταση το ΕΣΥ – Αδράνεια των τοπικών αρχών στην ΑΜΘ

29 Νοεμβρίου 202108:30

 

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η σημερινή κεντρική είδηση από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ επισημαίνει αυτό που από τον Μάρτιο του 2020 παρακολουθούμε και στο Komotinipress: Μακεδονία και Θράκη καταβάλλουν διαρκώς φόρο θανάτου στην πανδημία με τις επίσημες τοπικές αρχές είτε να επιρρίπτουν τις ευθύνες στην κεντρική εξουσία (όχι αδίκως) είτε να αποκρύπτουν τα στοιχεία ελπίζοντας σε ένα …. θαύμα.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Όπως επισημαίνει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ “το 41% του συνόλου των θανάτων της πανδημίας αναφέρεται από τα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, σε μια μοιραία καταγραφή που ξεκίνησε ουσιαστικά πέρυσι τον Οκτώβριο με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που σηκώθηκε από τη Βόρεια Ελλάδα….Βαρύ φορτίο σήκωσαν τα περιφερειακά νοσοκομεία των «κόκκινων» περιοχών στη Βόρεια Ελλάδα. Από τους 6.847 νεκρούς που μετρά η Μακεδονία και η Θράκη, οι 3.373 κατέληξαν στα νοσοκομεία των περιφερειακών ενοτήτων, πλην Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά, στο Νοσοκομείο Σερρών έχουν καταγραφεί 527 θάνατοι, σχεδόν όσοι και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης 399, Καβάλας 354, Κατερίνης 364, Δράμας 221, Εδεσσας 261. “

Την προηγούμενη εβδομάδα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η 4η ΥΠΕ στη δημοσιότητα για τον μήνα Οκτώβριο, το 92,9% των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ Covid των νοσοκομείων της είναι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, 295 πολίτες έχασαν τη μάχη με τον Covid-19. Σε επίπεδο νοσηλειών, τον Οκτώβριο έγιναν 1.340 εισαγωγές θετικών στον κορωνοϊό ασθενών, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 35% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.Αντίστοιχα, οι εισαγωγές σε ΜΕΘ Covid αυξήθηκαν κατά 27% συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο και 74% σε σχέση με τον Αύγουστο. Η 4η ΥΠΕ σημειώνει δε ότι ο μέσος όρος ολοκληρωμένης εμβολιαστικής κάλυψης σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας είναι μικρότερη του 55% τονίζοντας ότι οι εμβολιασμένοι έχουν 25 φορές μικρότερη πιθανότητα για νοσηλεία.

4η ΥΠΕ: Black Friday -Free Covid Life!!!

Crash Test για το ΕΣΥ

Η σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τουλάχιστον τραγική , σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ. Με βάση το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας σήμερα λειτουργούν 620 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού. Εντός των ΜΕΘ βρίσκονται 558 ασθενείς διασωληνωμένοι και μη (μη διασωληνωμένοι περί τους 50). Ως εκ τούτου οι επί πλέον διασωληνωμένοι από τους 500 που θα ανακοινωθούν σήμερα βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.
Κενές κλίνες ΜΕΘ κατά το πληροφοριακό σύστημα είναι 62.
Στην ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ οι κενές κλίνες είναι στα εξής νοσοκομεία. Στην ΑΤΤΙΚΗ 22 κλίνες κενές και στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 4. Σύνολον 26.
Τα χειρουργεία σταμάτησαν τη λειτουργία τους και σταδιακά βαπτίζονται σε ΜΕΘ.

Από την ηλικία των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ και από τις ηλικίες των θανόντων στις κλινικές διαπιστώνει κανείς την επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια για εισαγωγή στις ΜΕΘ.
Μεγάλο νοσοκομείο της ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ με ΜΕΘ κορωνοϊού νοσηλεύει τις εξής ηλικίες.
Κάτω από 30 ετών ένας ασθενής.
Από 30 ετών εως 40 ετών νοσηλεύονται 3 ασθενείς.
Από 40 ετών έως 50 ετών νοσηλεύονται 5 ασθενείς.
Από 50 ετών εως 55 ετών νοσηλεύονται 3 ασθενείς.
Από 55 ετών έως 62 ετών νοσηλεύονται 2 ασθενείς και μόνο ένας άνω των 75 ετών.
Οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στις κλινικές είναι ηλικιωμένοι κατά πλειοψηφία. Στις κλινικές πεθαίνουν στη πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι ασθενείς από κορωνοϊό.

Κυριαρχεί η Δ – Αναγκαίοι οι εμβολιασμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 28/11/2021 οι Αρχές ανακοίνωσαν 3.823 νέα κρούσματα και 96 θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 924.506 και των θυμάτων σε 17.959. Παραμένουν διασωληνωμένοι 647 συμπολίτες μας, ενώ 3.499 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν ελεγχθεί συνολικά 7.457.790 κλινικά δείγματα PCR και 28.167.051 δείγματα Rapid Ag. Ενώ η επικαιρότητα στρέφεται στην νέα μετάλλαξη Ο , στην χώρα μας κυριαρχεί πλήρως η μετάλλαξη «Delta» (100% των νέο-απομονωθέντων στελεχών). Το 0,95% αυτών των στελεχών (5 περιπτώσεις) ανήκουν στην νέα παραλλαγή ΑΥ.4.2.Η θνητότητα επί των 924.506 αναγνωρισμένων κρουσμάτων είναι 1,94% (+0,01%) ενώ η θνησιμότητα στον πληθυσμό αυξήθηκε σε 167,52 θανάτους / 100.000 κατοίκους.Η θνησιμότητα 1ου δεκαπενθημέρου Νοεμβρίου: 8,7 θάνατοι /100.000 κατοίκους (+2,96 από το προηγούμενο).

Όπως αναφέρει και η ΕΡΑ Ορεστιάδας στις 26/11  αναφορικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής μας “εξαιρετικά υψηλό και πάλι εχθές, το ποσοστό του Έβρου στον συνολικό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Με τα 156 κρούσματα που εντοπίστηκαν στον νομό, έφτασε να έχει το 39% των κρουσμάτων όλης της Περιφέρειας. Η Ξάνθη είχε 71 νέα κρούσματα, η Δράμα 65, η Ροδόπη 57, η Καβάλα 41 και η Θάσος 9. Σε όλη τη χώρα τα νέα κρούσματα ήταν 6.565. Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το πρωί βρίσκονταν 12 ασθενείς στη ΜΕΘ, 62 νοσηλεύονταν στις απλές κλίνες covid, ενώ δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο.”

Όπως επισημαίνει και ο Διευθυντής Κλινικής ΕΣΥ Ν. Ευρυτανίας κ. Απ. Σοφόςδυστυχώς μέχρι τώρα εκτελούνται λίγοι εμβολιασμοί / ημέρα. Την 27/11/2021, 1ης δόσης λίγο λιγότεροι από 19.000 και σχεδόν 14.000 2ης δόσης. Μια μικρή αύξηση παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί και να πολλαπλασιαστεί για να υπάρξει σημαντικό αποτέλεσμα. Σήμερα το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του ελληνικού πληθυσμού είναι της τάξης του 61%. Αν το επίπεδο εμβολιασμού για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας πρέπει να είναι στο 80-85% του συνολικού πληθυσμού (10.720.000 κάτοικοι το 2019) τότε απαιτούνται επιπλέον 3-3,5 εκατομμύρια εμβολιασμένοι. Για τον υπολογισμό της συλλογικής ανοσίας, σε αυτούς θα πρέπει να συμπεριληφθεί ο αριθμός όσων αποκτούν ανοσία μετά από νόσηση.Με απλά λόγια, σε πρώτη φάση πρέπει να φτάσουμε 100.000 πρώτες δόσεις την ημέρα μια και χρειάζονται 3-3,5 εκατομμύρια καινούργιοι εμβολιασμένοι. Τώρα με το ζόρι πιάνουμε 17-18.000….”

Καταδρομικοί Εμβολιασμοί στην ΠΕ Σερρών

Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί συγκεκριμένες λύσεις, όπως αυτή που επέλεξε η ΠΕ Σερρών: Ξεκινούν στις 30 Νοεμβρίου καταδρομικοί εμβολιασμοί από τους γιατρούς των ΚΥ της ΠΕ Σερρών σε συνεργασία με την 4η ΥΠΕ και θα διαρκέσουν και για τον μήνα Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης οικογενειακών Γιατρών κ. Χρήστο Χαϊδευτό, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή ΚΑΘΕ ΜΕΣΗΜΕΡΙ και την Ελένη Μωραΐτη ,παρόλη την κόπωση των ιατρών είναι πρόθυμοι να συνδράμουν καθώς η κατάσταση το επιβάλλει.

 Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικής Ιατρικής κ. Χρήστο Χαϊδευτό που μίλησε στην εκπομπή ΚΑΘΕ ΜΕΣΗΜΕΡΙ και την Ελένη Μωραΐτη στις 30 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν καταδρομικοί εμβολιασμοί στο Βαμβακόφυτο, το χαρωπό και το Πετρίτσι και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και σε άλλες περιοχές κατά τον μήνα Δεκέμβριο. Με την ενέργεια αυτή οι γιατροί των ΚΥ έρχονται κοντά στους πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν αλλά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την μετακίνηση τους καθώς υπάρχει γηραιός πληθυσμός στα χωριά της ΠΕ Σερρών.

Παρόλη την κόπωση που έχουν οι γιατροί των ΚΥ σύμφωνα με τον κ. Χαϊδευτό είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν στους συγκεκριμένους εμβολιασμούς καθώς επιβάλλεται μιας και η κατάσταση έχει ξεφύγει, προσφέροντας από το δικό τους πόστο τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που έχει ξεσπάσει.

Τα κρούσματα είναι πολλά αναφέρει ο κ. Χαϊδευτός ο οποίος εκφράζει και την αγανάκτηση του για κάποια συγκεκριμένα περιστατικά, καθώς από ότι λέει οι νοσούντες άλλες φορές αρνούνται πως πάσχουν από κορωνοϊό και άλλες ζητούν επιτακτικά να πάρουν αντιβίωση.

Τί νέα από την ΠΑΜΘ;

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία αντίδραση ή ενημέρωση από τις επίσημες αρχές της ΠΑΜΘ , το πολιτικό δυναμικό, τους δημάρχους, τον Περιφερειάρχη, την πνευματική, θρησκευτική, οικονομική ηγεσία του τόπου… Αντιθέτως σχεδιάζουν στολισμούς, φωτισμούς και εορτάστικες εκδηλώσεις σε συνθήκες αβεβαιότητας και υγειονομικής απειλής..

Το ερώτημα βεβαίως παραμένει:

Ποιός αφήνει χωρίς σχολεία και ιατρεία την Ροδόπη;

 

Αρθρογράφος