Σε εξέλιξη οι έρευνες για το παραδικαστικό στην Αλεξανδρούπολη

30 Νοεμβρίου 202015:01

Ενώ η υπόθεση στην Κέρκυρα με την εξαφάνιση και την μετέπειτα εύρεση, χιλιάδων δικογραφιών, όπως έχει αποκαλύψει το edolio5 ουσιαστικά έχει ξεκαθαρίσει, εντοπίζοντας μέχρι και δικαστικό υπαίτια για την εξαφάνιση των φακέλων, στην Αλεξανδρούπολη κατά περίεργο τρόπο υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά με την ανάλογη υπόθεση εξαφάνισης λιγότερων μεν δικογραφιών (180) αλλά για σοβαρότερα θέματα όπως διακίνηση λαθρομεταναστών, ναρκωτικά, υποθέσεις με αστυνομικούς.

Εκεί ως μόνες υπαίτιες βρέθηκαν δύο δικαστικές υπάλληλοι με την υπόθεσή τους να μην έχει τελεσιδικήσει ακόμη.

Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει το γεγονός να δημοσιοποιηθεί κατάλογος με τις παρανομίες που αφορούσαν αυτές οι υποθέσεις και τους δικηγόρους των δύο πλευρών τουλάχιστον. Δεν είναι δυνατόν η ευθύνη να εντοπίζεται μόνο σε δύο υπαλλήλους, αφού αυτές προφανώς προσεγγίστηκαν από άλλους που έχουν μεγαλύτερο ρόλο και καθοριστικό συμφέρον για “κατάλληλο χειρισμό” του αποδεικτικού υλικού.

Είναι άξιο απορίας πώς είναι δυνατόν να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση στην Κέρκυρα με πλήρη επίλυση του θέματος και διαδικασία αποκατάστασης των στοιχείων, ενώ στην Αλεξανδρούπολη να εμφανίζεται μία ακατανόητη, αδικαιολόγητη και παρεξηγήσιμη παγωμάρα. Υπάρχει βέβαια η είδηση ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία επανεξέτασης του θέματος, προφανώς θεωρώντας ότι η ποινική δίωξη μόνο δύο δικαστικών υπαλλήλων δεν αποτελεί σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος. Μέχρι τώρα όμως στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αλεξανδρούπολης δεν έχει έρθει καμία επίσημη ειδοποίηση για εμπλοκή δικηγόρων. Δεν μπορεί να προσδιοριστεί κατά πόσο η αλλαγή προέδρου στον Δικηγορικό Σύλλογο επηρεάζει το θέμα (το κύκλωμα έδρασε κυρίως κατά τη θητεία του προηγούμενου προέδρου και νυν δημάρχου), αλλά το μόνο που θα μπορούσαμε να δούμε ως επηρεασμό είναι θετικό, δεδομένο ότι η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης θα μπορούσε να κινηθεί όπως ο συνάδελφός της στην Κέρκυρα και να δώσει λίστα των υποθέσεων που επηρεάζονται. Με αυτό τον τρόπο θα ξεκινήσει, φυσικά μαζί με τις δικαστικές αρχές, διαδικασία εξέτασης της ακεραιότητας των φακέλων των υποθέσεων και αν χρειάζεται, πρόσθετη διαδικασία αποκατάστασης της ακεραιότητας του περιεχομένου τους αν αποδειχθεί ότι προστέθηκαν ή αφαιρέθηκαν έγγραφα κλπ.

Ειδική αξία έχει η συνέντευξη που έδωσε στις 30 Ιουνίου 2020, σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό (https://statusradio.gr/2020/06/skandalo-dikastikis-diafthoras-epi/) ο κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, πρώην δήμαρχος και πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης. Το συνοδευτικό κείμενο στο ηχητικό αρχείο της εκπομπής αναφέρει χαρακτηριστικά: «Απόλυτη σιωπή επικρατεί για ένα σκάνδαλο δικαστικής και ίσως και αστυνομικής διαφθοράς που σοβεί στην Αλεξανδρούπολη από το 2018. Ήδη έχουν αποδοθεί ποινικές ευθύνες σε δύο δικαστικές υπαλλήλους της Αλεξανδρούπολης, που αποπέμφθηκαν επίσης από την υπηρεσία, η μία εκ των οποίων μάλιστα ήταν και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη του νυν Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, χωρίς επιτυχία εκλογής. Η υπόθεση αφορά την «απώλεια» ή αλλοίωση φακέλων περίπου 180 δικογραφιών, για υποθέσεις ναρκωτικών και διακίνησης μεταναστών, που τελικά βρέθηκαν σε ιδιωτικό επαγγελματικό χώρο. Ανάλογο δικαστικό σκάνδαλο ανακαλύφθηκε σχεδόν ταυτόχρονα στην Κέρκυρα, όπου όμως ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του νησιού πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη της υπόθεσης και πρωταγωνίστησε στην ανασύσταση των αλλοιωμένων δικογραφιών. Αντίθετη στάση, κράτησε ο τότε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, που τήρησε απόλυτη μυστικότητα και δεν ανέπτυξε καμία πρωτοβουλία, σχολίασε ο πρώην Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης».

Ο κ. Λαμπάκης ανέφερε ότι από τη πρώτη στιγμή παρακολουθεί το θέμα και μεταξύ άλλων είπε ότι αυτό το θέμα αμαύρωσε τον χώρο της Δικαιοσύνης στην Αλεξανδρούπολη. Η αντανάκλαση αυτής της απώλειας είχε αποτελέσματα όπως να απολυθούν και καταδικαστούν ποινικά δύο δικαστικές υπάλληλοι. Ο κ. Λαμπάκης συμπλήρωσε ότι η απώλεια δικογραφιών σημαίνει ότι υπάρχουν μέσα πολλαπλά συμφέροντα, μπορεί να ήταν και δικηγόροι από άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους. Είπε ότι περιμένει με αγωνία την διαλεύκανση της υπόθεσης και την αποκατάσταση της αλήθειας με απόδοση δικαιοσύνης.

Το ερώτημα όμως που είναι αμείλικτο για τους τοπικούς παράγοντες στην Αλεξανδρούπολη, είναι αφού όλοι ξέρουν ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο πρόβλημα και η καταδίκη των δύο υπαλλήλων δεν έλυσε το μεγάλο πρόβλημα, αλλά ακόμη και με άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους μπορεί να υπάρχει εμπλοκή, γιατί δεν κάνουν τίποτα; Εδώ είναι φανερό ότι τα συμφέροντα που έστησαν το παραδικαστικό κύκλωμα υπάρχουν άθικτα και μόνο δύο εξιλαστήρια θύματα βρέθηκαν, μπλεγμένα μεν, αλλά χωρίς να είναι οι εγκέφαλοι και τα μεγάλα κεφάλια.

(πηγή:edolio5)

Αρθρογράφος