Πρωτοπόρος στην μάχη κατά της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στο διαδίκτυο η κ. Έλενα Ράπτη (video+pdf)

11 Φεβρουαρίου 202107:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, συμμετείχε στη διαδικτυακή εκδήλωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, που μεταδόθηκε με livestreaming με θέμα «Βάζουμε όρια στη χρήση του διαδικτύου – Επενδύουμε σε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας», με στόχευση τα παιδιά ηλικίας 4-10 ετών τα οποία χρησιμοποιούν τον παγκόσμιο ιστό μέσα από κάθε είδους τεχνολογική συσκευή και συζήτησαν τρόπους που θα βοηθήσουν τα παιδιά να παραμείνουν ασφαλή στον κόσμο του διαδικτύου.

Έχοντας την ευθύνη συντονισμού της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» επικεντρώθηκε τόσο στις δράσεις που οργάνωσαν από κοινού με τη Δ.Η.Ε., όσο και στα ενημερωτικά εργαλεία που κρατούν τα παιδιά ασφαλή.

Η κ. Έλενα Ράπτη ανέφερε χαρακτηριστικά:

 « Η παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο έρχεται να μας αφυπνίσει για ένα πρόβλημα που επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Europol το τελευταίο έτος τετραπλασιάστηκαν τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης λόγω των μέτρων εγκλεισμού, αυξήθηκαν οι προσπάθειες πρόσβασης σε παράνομους ιστότοπους διακίνησης υλικού σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και οι προσπάθειες ενήλικων παραβατών να ξεκινήσουν επαφή με παιδιά μέσω κοινωνικών δικτύων και παράλληλα 70 εκ. φωτογραφίες & βίντεο παιδιών που κακοποιούνται σεξουαλικά αναφέρθηκαν από εταιρείες τεχνολογίας.

Σκοπός μας είναι η ασφαλέστερη πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο και η μείωση της έκθεσής τους σε περιεχόμενο που θέτει σε κίνδυνο την ψυχική και σωματική τους ασφάλεια.

Η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» έχει υλοποιήσει δεκάδες δράσεις σε όλη την Επικράτεια σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στο διαδίκτυο ».

Η Βουλευτής είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το νέο video «Kiko and the Manymes» του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και το αντίστοιχο παραμύθι, που αφορούν στην ασφάλεια των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον.

Τέλος, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το παραμύθι με τίτλο «Ο Σήφης, ο ποντικός και το διαδίκτυο» που συνέγραψαν η Κάρμεν Ρουγγέρη και η υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αποδίδοντας με εύσχημο και βιωματικό τρόπο περιστατικά που χειρίζεται καθημερινά η υπηρεσία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ PDF ΕΔΩ

Ο Σίφης ο Ποντικός και το Διαδίκτυο – Κάρμεν Ρουγγέρη

Αρθρογράφος