«Πράσινα» τέλη κυκλοφορίας, νέα τεκμήρια στα Ι.Χ

31 Οκτωβρίου 201612:25

Σημαντικές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας του 2017 καθώς επίσης και στα τεκμήρια διαβίωσης για τα ΙΧ, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Προκρίνεται η «πράσινη» ή οικολογική πρόταση που θέλει τα τέλη κυκλοφορίας να υπολογίζονται με βάση τους ρύπους και όχι τον κυβισμό, για αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν στους ελληνικούς δρόμους μετά το 2007. Παράλληλα το ΥΠΟΙΚ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μείωσης του ετήσιου τεκμηρίου των ΙΧ μεγάλου κυβισμού, σε μια προσπάθεια αναχαίτησης του «φαινομένου» κατάθεσης των πινακίδων, από ιδιοκτήτες οχημάτων μεγάλης ηλικίας και κυβισμού, που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Κριτήριο οι ρύποι

Η λογική που θα διέπει πλέον τα τέλη κυκλοφορίας, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα έχει ως βάση την εκπομπή ρύπων του Ι.Χ. Η εν λόγω… πράσινη λογική, δεν θα αφορά πλέον μόνο όσα οχήματα κυκλοφόρησαν μετά την 1/11/2010, αλλά θα σχετίζεται και με όλα τα οχήματα που βγήκαν στους ελληνικούς δρόμους μετά το 2007. Στον «καμβά» των επιβαρύνσεων, αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας, μπαίνουν και τα μικρά ή μικρομεσαίας κατηγορίας αυτοκίνητα, όπως για παράδειγμα αυτά των 1.400 κυβικών. Όπως προκύπτει από την αλλαγή της κλίμακας υπολογισμού των τελών βάση τους ρύπους (ευρώ ανά γραμμάριο)-που περιλαμβάνεται στο προωθούμενο σχέδιο-, αν κάποιο μικρό ή μικρομεσαίο αυτοκίνητο ανήκει στα πολύ ρυπογόνα οχήματα, τότε η επιβάρυνση στα τέλη κυκλοφορίας μπορεί να φτάσει έως και το 40%.

Επιπρόσθετα στη πρόταση που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ, προβλέπεται μείωση του ορίου ρύπων για την απαλλαγή από τα τέλη από τα 90 στα 85 ή και 80 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα.

Ευνοϊκή πρόβλεψη γίνεται για τα οχήματα υψηλού κυβισμού που είχαν κυκλοφορήσει πριν το 2002 και για τα οποία θα προκύψουν μειώσεις των τελών κυκλοφορίας.

Μείωση του ετήσιου τεκμηρίου των ΙΧ μεγάλου κυβισμού

Όπως προαναφέρθηκε στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να δώσει «ανάσα» στους ιδιοκτήτες ΙΧ μεγάλης ηλικίας και κυβισμού και παράλληλα να προσφέρει τα κίνητρα προκειμένου να άρουν την ακινησία των οχημάτων τους, βγάζοντάς τα και πάλι στην κυκλοφορία. Εκτός από τις «περικοπές» στα τέλη κυκλοφορίας, το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να μειώσει και το ετήσιο τεκμήριο των ΙΧ μεγάλου κυβισμού, άνω των 10 ετών. Μια από τις λύσεις που φαίνεται να έχει το προβάδισμα, προβλέπει οριζόντια μείωση του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης κατά 20% έως 30% για τα οχήματα άνω των 2.000 κυβικών και ηλικίας άνω των 10 ετών.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να οριστικοποιήσει το σχέδιο εντός του Νοεμβρίου, έτσι ώστε να υπάρξει χρόνος για τον υπολογισμό και την ανάρτηση των αναλυτικών ποσών, που προκύπτουν από τα τέλη, στο Τaxisnet.

Πηγή: sofokleousin.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr