Πολυεπίπεδη τουρκική προπαγάνδα στην Θράκη για την Μάχη της Καλλίπολης

19 Μαρτίου 202310:08

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Με ιδιαίτερη (διαδικτυακή) “λαμπρότητα” οι εκπρόσωποι των παρακρατικών δομών της Θράκης τίμησαν την …τουρκική επέτειο της Μάχη της Καλλίπολης με τα μηνύματα που δημοσίευσαν με αφορμή την Ημέρα των Μαρτύρων της 18ης Μαρτίου και την 108η επέτειο από τη Ναυτική Νίκη του Τσανάκκαλε!

  • ΑΣΕΜΤΔΘ” (BTTADK) : «Στην 108η επέτειο της Νίκης του Τσανάκκαλε της 18ης Μαρτίου, τιμούμε όλους τους ηρωικούς μάρτυρες μας, ιδιαίτερα τον Γαζή Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, που έγραψε αυτό το ένδοξο έπος, με έλεος και ευγνωμοσύνη. .”
  • ΤΕΝΚ” (GTGB): «Γιορτάζουμε περήφανα την 108η επέτειο από τη Νίκη του Τσανάκκαλε, η οποία γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία από τους προγόνους μας, και τιμούμε όλους τους ήρωες του Τσανάκκαλε, ιδιαίτερα τον Γκαζή Μουσταφά Κεμάλ. Ατατούρκ, με σεβασμό, ευγνωμοσύνη και έλεος. Το θυμόμαστε με σεβασμό». .
  • “ΤΕΞ” (ΙΤΒ): «Τιμούμε με έλεος τη μνήμη μας, ιδιαίτερα τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον αρχιτέκτονα αυτής της νίκης, τους Μεχμέττσικ, τους ηρωικούς μάρτυρες μας που θυσίασαν τη ζωή τους για χάρη της χώρας».
  • ΕΤΔΔΘ” (BTTÖB): “Μαζί, έγραψαν το έπος της νίκης του Τσανάκκαλε της 18ης Μαρτίου στην ιστορία με χρυσά γράμματα. Τιμούμε τον Γκαζή Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τους φίλους του με τα όπλα, τους ηρωικούς μάρτυρες και τους βετεράνους μας που θυσίασαν τη ζωή τους με έλεος και σεβασμό, που συνέβαλαν πολύ στη συγγραφή αυτού του έπους με το θάρρος και τη στρατιωτική του ιδιοφυΐα»
  • (ΨΕΥΔΟ) ΠΑΡΑΜΟΥΦΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ: «Ως μουσουλμανική τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, μνημονεύουμε όλους τους μάρτυρες μας με σεβασμό, ευγνωμοσύνη, έλεος και σεβασμό με την ευκαιρία της 108ης επετείου της 18ης Μαρτίου του Τσανάκκαλε. Νίκη, και προσευχόμαστε στον Κύριό μου να είναι ειρηνικοί οι τόποι τους».

Εκδήλωση Τουρκισμού στην Κομοτηνή

Στην Κομοτηνή, η (ΨΕΥΔΟ) ΠΑΡΑΜΟΥΦΤΕΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ από κοινού με τονσκληρό πυρήνα των τουρκοφρόνων εθνικιστικών παρακρατικών δομών παρουσία του Τούρκου Προξένου οργάνωσαν επετειακή εκδήλωσ για τον Αχμέτ Σαδίκ αλλά κι εκδήλωση εθνοθρησκευτικού περιεχομένου με διαγωνισμό ανάγνωσης Κορανίου από μικρούς μαθητές εκπέμποντας συνολικά μηνύματα εθνοθρησκευτικού τουρκισμού με αφορμή την επέτειο της Μάχης της Καλλίπολης.

Χαρακτηριστική ήταν και η παρουσία της οικογένειας Αχμέτ Σαδίκ με τον Λεβέντ Σαδίκ να τονίζει «Ως Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, μην εγκαταλείψετε ποτέ την τουρκικότητά σας. Όσες δυσκολίες και να αντιμετωπίσετε, μην εγκαταλείπετε ποτέ την τουρκικότητά σας. Βλέπετε τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στον κόσμο. Ας τον προσέχουμε πολύ».

Η χήρα Işık Sadık Ahmet τόνισε ότι : «Με την ευκαιρία της 18ης Μαρτίου, μνημονεύω όλους τους μάρτυρες και τους βετεράνους μας, ιδιαίτερα τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, με λαχτάρα και ευγνωμοσύνη. Καθώς το τουρκικό κράτος έγραψε έπος στο Τσανάκκαλε, θα περάσει αυτές τις δύσκολες μέρες λόγω του σεισμού. Υπό αυτή την έννοια, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης και της Τουρκίας για την υποστήριξή τους. Ο αρχηγός μας, Δρ. Συγχαίρω από καρδιάς τα παιδιά μας που έβαλαν τον Σαντίκ Αχμέτ στις καρδιές τους σε αυτόν τον διαγωνισμό. Πιστεύω ειλικρινά ότι θα ξεπεράσετε τα εμπόδια που μπορεί να βρεθούν στο δρόμο σας στο μέλλον. Έχουμε προεκλογική περίοδο μπροστά μας. Ας μην ξεγελιόμαστε από πολιτικές και λαϊκιστικές προσεγγίσεις, ας είμαστε πολύ προσεκτικοί»

Ποιός προετοιμάζει “πολλαπλό χτύπημα” στην καρδιά της Ελληνικής Θράκης;

Σε μία παράλληλη εξέλιξη ανάλογα μηνύματα προσπάθησαν συγκεκαλυμμένα να εκπέμψουν διστακτικά και οι υποψήφιοι βουλευτές της Μειονότητας που υποστηρίζονται από παρακρατικές δομές, με τον Οζγκιούρ Φερχάτ να κάνει μία αφαιρετικού τύπου ανάρτηση με την φωτογραφία της … Αγίας Σοφίας και την Σιμπέλ Μουσταφάογλου ν’αναρτά με νόημα μια παλαιότερη φωτογραφία της από το Τσανάκαλε.

Μία άκομψη και απερίσκεπτη ανάρτηση της κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου στο facebook…

Να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι η νίκη των Τούρκων στην Καλλίπολη το 1915 κατά των συμμαχικών δυνάμεων σχεδιάσθηκε αποκλειστικά από τους Γερμανούς επιτελικούς αξιωματικούς, οι οποίοι απλά χρησιμοποίησαν τους Τούρκους ως εκτελεστικά όργανα ενώ στελέχη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις.

«Μικρασιατική Εκστρατεία. Από τον Εθνικό Διχασμό στην Καταστροφή»

Η χερσόνησος της Καλλίπολης, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Θράκης, αποδόθηκε στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Σεβρών (Αύγουστος 1920) και αποτέλεσε τμήμα του ελληνικού κράτους. Ομως με τη Συνθήκη της Λωζάννης (Ιούλιος 1923) θα χαθεί οριστικά για την Ελλάδα, εντασσόμενη στο νέο τουρκικό έθνος-κράτος που δημιούργησε ο Μουσταφά Κεμάλ.

Αρθρογράφος