Πίσω από την βιτρίνα: Αγιασμός, υγρασία και …μπουφές

14 Σεπτεμβρίου 202106:50

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Πέρα από τις γλυκανάλατες ευχές για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς διανθισμένες από τον Αγιασμό και τις Ευχές της Εκκλησίας η Ροδόπη έχει ν’αντιμετωπίσει μία πολύ συγκεκριμένη εκπαιδευτική πραγματικότητα βασισμένη στα δημογραφικά δεδομένα της περιοχής.

Στην ΠΕ Ροδόπης σε διάστημα 40 χρόνων συνολικά 111 σχολικές μονάδες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους όπως μας ενημέρωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης..

Οι κεντρικοί δήμοι του Νομού θα κληθούν να φιλοξενήσουν ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλλο με αρκετές ιδιαιτερότητες που κατ’αρχάς απαιτεί υποδομές.

Καλά τα φανάρια και τα led αλλά χρειαζομαστε κτίρια, αίθουσες, εξοπλισμό κοκ και κυρίως σχολεία που θα διασφαλίζουν ισότιμες συνθήκες μάθησης, κοινωνικοποίησης και ασφαλούς φοίτησης.

Δεν είναι στα υπέρ της δημοτικής αρχής η εικόνα ορισμένων σχολείων αλλά ούτε και της μείζονος και ήσσονος αντιπολίτευσης που ασχολούνται ευκαιριακά με τα προφανή..

Τις παραπάνω σκέψεις έρχονται να συνοδεύσουν και να “δικαιώσουν” οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής όπου στις 10:00 έγινε ο επίσημος αγιασμός για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα.

Η τελετή Αγιασμού διήρκεσε περίπου 10 λεπτά και ακολούθησαν οι ομιλίες των επισήμων ημίωρης διάρκειας.

Να επισημάνουμε, ότι οι μικροί μαθητές είχαν προσέλθει ήδη από τις 9.30 και περίμεναν κατω από τον ήλιο ώσπου να ολοκληρωθεί η τελετή με κάποια παιδιά (όσα ήταν εκτός ως αντιπροσωπεία μαθητών ) να βρίσκονται στα πρόθυρα της λιποθυμίας (σκεφθείτε μάσκες, ήλιος, ορθοστασία κοκ). Τελικά αποφύγαμε τα χειρότερα διότι κάποιοι εκπαιδευτικοί φρόντισαν να μεταφέρουν τα παιδιά στην σκιά. Οι γονείς, όμως που περίμεναν έξω συνωστίζονταν κι αυτοί ώσπου να τελειώσει η τελετή….

Το σχολείο που είχε την τιμή σήμερα να πρωταγωνιστήσει στην πρώτη σελίδα της νέας σχολικής χρονιάς έχει υγρασία εδώ και χρόνια, χωρίς να έχουν γίνει έργα μόνωσης ενώ ένα “φρεσκάρισμα” με βάψιμο έγινε το σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Η ωραία τελετή ολοκληρώθηκε με ΜΠΟΥΦΕ που προοριζόταν μόνον για τους επισήμους της τελετής με έξι τεμάχια ανά πιάτο ενώ στα ημιλιπόθυμα “εκτάκια” δόθηκε πορτοκαλάδα σε πλαστικό ποτηράκι (εναλλακτική θα ήταν σφραγισμένος χυμός).

Σε άλλα σχολεία (όπως αυτό του Κοσμίου) δεν είχαμε ούτε καθυστερήσεις ούτε μπουφές αλλά ούτε και βαψίματα..

Ωραία θα περάσουμε και αυτή την χρονιά…Το ερώτημα ωστόσο παραμένει επίκαιρο

Πώς θ’αποτραπεί η δημογραφική κατάρρευση της Θράκης;

 

Αρθρογράφος