Πώς θ’αποτραπεί η δημογραφική κατάρρευση της Θράκης;

29 Αυγούστου 202109:20

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το (όχι και τόσο) μακρινό 2015 σε μία συνάντηση-συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα-ερευνητή κ. Αν. Λαυρέντζο είχε αναδειχθεί ένα σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής κι αφορούσε στις δημογραφικές εξελίξεις που συντελούνται στη Θράκη.

Στο εκδοθέν βιβλίο του Η ΘΡΑΚΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ο κ. Αν. Λαυρέντζος είχε αναφερθεί στον πληθυσμιακό μαρασμό της Θράκης και ειδικά των χριστιανικών χωριών της (βλ. σελ. 213-229) έχοντας καταθέσει μια πρότυπη μελέτη των δημογραφικών εξελίξεων για την ύπαιθρο χώρα, βασισμένη σε απογραφικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το 1981 και εντεύθεν.

Είχε τονίσει τότε ο κ. Αν. Λαυρέντζος ότι “οι δημογραφικές εξελίξεις στο μέλλον είναι πιθανόν να διαμορφώσουν ένα σκηνικό που θα κρύβει κινδύνους. Για παράδειγμα δεν μπορεί να μην μας απασχολεί η ερήμωση που έχει συμβεί τα τελευταία τριάντα χρόνια στον Βόρειο και Κεντρικό Έβρο. Ούτε θα πρέπει να δεχτούμε ως ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα της αστυφιλίας την εικόνα εγκατάλειψης που εμφανίζουν τα περισσότερα χριστιανικά χωριά στην πεδιάδα της Ροδόπης. Οι εξελίξεις αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της οικονομικής υστέρησης της Θράκης, για την οποία έχουν ευθύνη πολλοί…”

Το 2021 η Θράκη και ιδιαίτερα η Ροδόπη αντιμετωπίζουν πλέον έντονα τον κίνδυνο της ερήμωσης και την βίαιη αλλαγή της δημογραφικής πραγματικότητας στην περιοχή με την αναστολή λειτουργίας των ακόλουθων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων κ των Μειονοτικών Δημοτικών Σχολείων, για το σχολικό έτος 2021-2022 ανά Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης όπως προβλέπει απόφαση του περιφερειακού Διευθυντή Κώστα Μπαντίκου:

Εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή σύμφωνα με τις υπό στοιχεία Φ.2.1/9378/05-08-2019 (Β’ 3260) και Φ.2.1/7288/10-08-2020 αποφάσεις του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαδευσης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και κατά το σχολικό έτος 2021-2022 λόγω παντελούς έλλειψης εγγραφέντων μαθητών, οι παρακάτω σχολικές μονάδες:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ – ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Δροσιάς, Μεγάλου Δουκάτου, Μελέτης, Τυχηρού, (3η σχολική χρονιά) και Βελκίου, Ισάλου, Ληνού και Σκαλώματος (2η σχολική χρονιά).

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ – ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Ζηλωτής(3η σχολική χρονιά)και Βελοχωρίου, Ευλάλου (2η σχολική χρονιά).

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΕΒΡΟΥ – ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Γονικού, Πετρολόφου (2η σχολική χρονιά).

Επίσης αναστέλεται η λειτουργία Γενικών Λυκείων και Γυμνασίων, για το σχολικό έτος 2021-2022 ανά Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ως ακολούθως:

Η χαριστική βολή για την περιοχή ήρθε με την ανακοίνωση των εισαχθέντων στις σχολές του ΔΠΘ, όπου λόγω της ΕΒΕ και των εκπαιδευτικών αλλαγών του ΥΠΕΠΘ θα έχουμε φέτος περίπου 1000 φοιτητές λιγότερους σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές (βλ. Πάνω από 1000 πρωτοετείς εκτός ΔΠΘ λόγω ΕΒΕ) γεγονός που θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην τοπική καθημερινότητα, αλλά κυρίως δημιουργεί την αίσθηση ότι κανείς δεν ασχολείται πλέον με την περιοχή, παρά τις υποσχέσεις και τις φιλόδοξες προθέσεις και της περίφημης Διακομματικής για την Ανάπτυξη της Θράκης. (βλ. εδώ τις κατατεθείσες Προτάσεις φορέων) της οποίας το πόρισμα ακόμη περιμένουμε, εκτός κι αν το ξέχασαν κάποιοι στο Αρνεμούσι του Ιάσμου.

Μέχρι τότε ας διαβάσουμε το Πόρισμα Τσουδερού του 1992 ή

A-9-2021-0061_EL

την Μελέτη με αντικείμενο την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη της Θράκης που συνέταξε το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών του 1994 που τότε ανατέθηκε σε ομάδα ειδικών επιστημόνων, υπό την εποπτεία των Ακαδημαϊκών Ξενοφώντος Ζολώτα, Αγγέλου Αγγελοπούλου και Ιωάννου Πεσμαζόγλου.

Τεράστιες οι ευθύνες στο πολιτικό δυναμικό της περιοχής, από τον τελευταίο κοινοτάρχη μέχρι βουλευτές και περιφερειάρχη αλλά κυρίως στις κυβερνήσεις εκείνες ( και της σημερινής συμπεριλαμβανομένης) που έχουν αφήσει , άγνωστο γιατί, την Θράκη εκτός αναπτυξιακών σχεδιασμών που θα αναδιαμορφώσουν την εσωτερική συνοχή της.

Η Θράκη είναι μία εξαιρετική περίπτωση, υψίστου εθνικού ενδιαφέροντος και για αυτό απαιτεί την εφαρμογή δέσμης μέτρων που θα ορίζονται από έναν lex specialis με τον οποίον θα πρέπει να προωθηθούν συγκεκριμένες πολιτικές πρακτικές που θα θωρακίσουν την κοινωνία, την οικονομία, τους θεσμούς της περιοχής δημιουργώντας προϋποθέσεις για την επιβίωση των κατοίκων της περιοχής . (να τονίσουμε εδώ ότι όλο και μεγαλύτερος αριθμός συμπολιτών μας μεταναστεύουν ΕΚΤΟΣ Θράκης).

Ενδεχομένως, να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο ανάλυσης η “ΕΚΘΕΣΗ του ΕΚ σχετικά με την ανατροπή των δημογραφικών εξελίξεων στις περιφέρειες της ΕΕ με τη χρήση μέσων της πολιτικής για τη συνοχή” και να δούμε τους πολιτικούς της περιοχής που αναλίσκονται σε φεστιβάλ και πανηγύρια να ασχοληθούν επιτέλους και με την πραγματικότητα που απειλεί την περιοχή μας.

A-9-2021-0061_EL

Μέχρι τότε ας γίνουν απλά βήματα για να ενισχυθεί ο παραμένων πληθυσμός και να δοθούν άμεσα κίνητρα παραμονής, διαμονής κι εγκατάστασης ενεργού πληθυσμού που ζει, εργάζεται, φοιτά σε τέτοιο βαθμό ώστε να δημιουργηθούν άμεσα οι προϋποθέσεις για πληθυσμιακή τόνωση της περιοχής.

Διαφορετικά, οι Θερμοπύλες θα μείνουν διάπλατα ανοιχτές για όλους τους εισβολείς, εσωτερικούς κι εξωτερικούς.

Αρθρογράφος