Ομόφωνα εγκρίθηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, για διαγραφή χρεών των δημοτών προς τον Δήμο.

14 Ιουλίου 201807:33

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Κομοτηνής κατέθεσαν πρόταση κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, χθές 12/7/2018, με την οποία ζητούσαν την διεκδίκηση ψήφισης τροπολογίας στα πλαίσια του «Κλεισθένη 1», σχετικά με την διαγραφή χρεών ορισμένων κατηγοριών δημοτών προς τον Δήμο καθώς και των ΔΕΥΑ και των ΝΠΔΔ των Δήμων.

Συγκεκριμένα η πρότασή της Λαϊκής Συσπείρωσης η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού τροποποιήθηκε μόνο ως προς το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος το οποίο απαλείφθηκε, έχει ως εξής :

 « Με αφορμή και την συζήτηση στη βουλή του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1» θα θέλαμε να επαναφέρουμε το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων λαϊκών νοικοκυριών για χρέη προς το Δήμο από 500€ και άνω. Όπως μας έχει ενημερώσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, δεν είναι λίγοι οι συνδημότες μας που χρωστάνε, ιδιαίτερα μέχρι 1000€ Συγκεκριμένα μέχρι 1000€ χρωστάνε 8679 δημότες(σύνολο 1.100.000€), από 1000 μέχρι 5000€ χρωστάνε 660(σύνολο 1.250.000€) και 179 χρωστάνε πάνω από 5000€ (σύνολο 3.300.000€) Η κατάσταση είναι πολύ πιθανό να χειροτερέψει με δεδομένη την φορολογική λαίλαπα της κυβέρνησης και του, δραματικά μειούμενου συνεχώς, λαϊκού εισοδήματος. Θεωρούμε λοιπόν ότι το λιγότερο που μπορεί να κάνει το δημοτικό μας συμβούλιο σήμερα και θέλουμε κ. πρόεδρε να το θέσετε για έγκριση, είναι, να ζητήσει με απόφασή του, από την κυβέρνηση να ψηφίσει τροπολογία στα πλαίσια του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1» με την οποία:

  Α. Να μπορούν τα δημοτικά συμβούλια με απόφασή τους:

1.Να διαγράφουν κάθε είδος χρέους, είτε βεβαιώθηκε είτε όχι, προς τους δήμους ολόκληρου η ένα μέρος του για τους  απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια άνεργους, όπως η ιδιότητα των ανωτέρω οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και τους δικαιούχους του πρώτου κεφαλαίου του ν. 4320/2015 (Α’ 29) και για περίπτωση που αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία που προήλθε ανεξάρτητα από δική τους υπαιτιότητα.

  1. Να μπορούν να θέτουν και τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω διαγραφής χρεών, ή μείωση, ή δοσοποίησή τους.

  Β. να μπορούν   Οι ΔΕΥΑ και τα ΝΠΔΔ των δήμων με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους να αποφασίζουν αντίστοιχα και με τα ίδια κριτήρια μετά από αίτηση των χρηστών τους. Οι ΔΕΥΑ μπορούν επίσης να θεσπίζουν διαγραφή χρεών ολοκληρωτικά ή εν μέρει, καθώς και τη δοσοποίησή τους για επαγγελματίες και αγρότες που αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία που προήλθε από γεγονότα ανεξάρτητα από δική τους υπαιτιότητα και των οποίων το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ. Με την ίδια απόφαση να θέτουν  τα εισοδηματικά και άλλα κοινωνικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω διαγραφής χρεών, ή μείωση, ή δοσοποίησή τους.

Η παράταξή μας θα συνεχίσει να διεκδικεί :

Να σταματήσει ο δήμος  κάθε διαδικασία κατάσχεσης λογαριασμών,  το  μπλοκάρισμα της φορολογικής ενημερότητας λαϊκών νοικοκυριών, μικροεπαγγελματιών για μικροοφειλές.

Να διασφαλίσει ο Δήμος τις διαδικασίες είσπραξης οφειλών από  από μεγάλες επιχειρήσεις».          

Αρθρογράφος