157 3348

Ο Σύλλογος Γυναικών Πόρπης γιόρτασε τον Προφήτη Ηλία

20 Ιουλίου 201217:29

157 3348Λαϊκό πανηγύρι με αφορμή τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία, διοργάνωσε και φέτος, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Πόρπης.

«Πρόσφυγες στην καταγωγή οι Πορπιώτες ήταν και εξακολουθούν να είναι δεμένοι με την ορθοδοξία και τους αγίους της. Τους αγίους που συνυφαίνονται με τους χρόνους της γης, γεωργοί οι ίδιοι πρώτα απ’ όλα, επιλέγοντας τον Αη Γιώργη που εγκαινιάζει και εμπεδώνει την άνοιξη, και τον προφήτη Ηλία, που αποθεώνει το μήνα του θέρους των καρπών κάθε καλοκαίρι. Είναι μεγάλη η χαρά όλων μας γιατί αυτούς τους δύσκολους καιρούς που οι φλόγες των προβλημάτων και της οικονομικής κρίσης τσουρουφλίζουν τις ζωές μας, ο δικός μας ο άγιος του βουνού και της φωτιάς, ο Προφήτης Ηλίας μας εμβαπτίζει ξανά στη χαρά της ζωής και της συλλογικότητας.» ανέφερε μεταξύ άλλων σε χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Συλλόγου Σοφία Παιδαράκη.

Το πανηγύρι πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΔΚΕΠΠΑΚ του Δήμου Κομοτηνής, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης και χορηγούς επικοινωνίας τον «ΠτΘ». Συμμετείχαν σε αυτό τα χορευτικά συγκροτήματα Παιδικού Τμήματος Πόρπης, Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» και του Συλλόγου Θρακιωτών Επαρχίας Νέστου. Καλεσμένοι της βραδιάς ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Λοφαρίου, Αιγείρου, Μεσούνης, Μικρού και Μεγάλου Κρανοβουνίου, Ξυλαγανής, Νέου Σιδηροχωρίου καθώς και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αιγείρου και Θρακών Κομοτηνής.
Στην εκδήλωση εμφανίστηκε το σχήμα του Γιώργου Γιαρένη και Νίκου Αλβανόπουλου, φημισμένων οργανοπαικτών παραδοσιακής μουσικής και συνεργατών σε ηχογραφήσεις δίσκων του Χρόνη Αηδονίδη.
Ας σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση φωτογραφικού υλικού και γενεαλογικών δένδρων των πρώτων κατοίκων που δημιούργησαν ουσιαστικά και τον οικισμό της Πόρπης, των προσφύγων από το Μαστανάρ’, το Δερβένι, την Κεσσάνη της Ανατολικής Θράκης και τη Μικρά Ασία, προκειμένου με αφορμή την καταγραφή των ονομάτων των οικογενειών του οικισμού μέχρι την πέμπτη γενιά, κάτοικοι και επισκέπτες της να αποκτούν συνείδηση της συνέχειας στο χρόνο.

157 3380

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr