Ν. Τσαλικίδης: Η ανατολική Ροδόπη δοκιμάσθηκε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

14 Ιανουαρίου 202113:43

Κατά τις αυτοψίες μας με στελέχη της διεύθυνσης τεχνικών έργων, σε οικισμούς των Δήμων Μαρωνείας Σαπών- Αρριανών και Κομοτηνής παρουσία του περιφερειάρχη ΑΜΘ και αντιπεριφερειαρχών και σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές με τις οποίες βρισκόμαστε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, διαπιστώσαμε το σημαντικό εύρος των ζημιών που έχει προκληθεί σε οικίες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, από τις πλημμύρες. ◻️Μετά απο αίτημα πρός τον γγππ είναι σε αναμονή η απόφαση για να κηρυχθούν οι αντίστοιχοι Δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Είναι χαρακτηριστικό σχετικά με την ένταση της βροχόπτωσης να αναφέρουμε ότι συμφωνα με στοιχεια της Πολιτικής Προστασίας και Σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις στο Πολύαρνο στα ορεινά δυτικά της Ροδόπης καταγράφηκαν ύψη βροχής 51.8 χλστ. ενώ στον Κέχρο αντίστοιχα 170.2 χλστ! Οι ροές του Κέχρου διαχύθηκαν στο Λίσσο που υπερχείλισε καλύπτοντας με νερό, μεγάλες εκτάσεις.

Στο φράγμα Γρατινής παρατηρήθηκε αυξηση της στάθμης του νερού κατά 50 εκ. λόγω της μεγάλης βροχόπτωσης. Βρισκόμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ξεκινά άμεσα η απογραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, με τον οποίο επικοινωνήσαμε άμεσα για την εκκίνηση των απαιτούμενων διαδικασιών.

Ειδικότερα οι κτηνοτρόφοι καταθέτουν στον ανταποκριτή ΕΦΚΑ (πρωην ΕΛΓΑ) στον οικείο Δήμο, αιτήσεις για: αποζημίωση ζώων , ζωοτροφών και αίτηση για αποζημιωση σταυλικών εγκαταστάσεων (εφόσον έχει προβλημα) αντίστοιχα.

Η αποζημίωση για τις ζημιές σε ζώα καλύπτεται άμεσα από τον ΕΛΓΑ.

Η αποζημιωση για ζωοτροφές και σταυλικές εγκαταστασεις καταβάλλεται στο τέλος του χρόνου μετά από έγκριση συγκεντρωτικών καταστασεων από το ΥΠΑΑΤ. Καλυπτεται μέσω ΠΣΕΑ.

Η περιφέρεια μέσω ειδικού προγράμματος που υλοποιεί μεριμνά για περισυλλογή νεκρών ζώων και καταβάλλει αποζημίωση 25 ευρώ για κάθε νεκρό ενήλικο ζώο στους κτηνοτρόφους.

Αρθρογράφος