Το «μυστήριο» του ΙΚΙΛ/ISIS

19 Αυγούστου 201407:55

Εδώ και δύο δεκαετίες τα Βαλκάνια βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κι έχουν αναδειχθεί σε κέντρο δράσης ισλαμικών ριζοσπαστικών ομάδων που άρχισαν να πληθύνονται μετά τις εχθροπραξίες στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και στο Κοσσυφοπέδιο με βάσεις εκπαίδευσης και ορμητήρια σε Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο , Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στο Σαντζάκιο της Σερβίας.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90 εκτιμάται ότι περισσότεροι από 20.000 ισλαμιστών μισθοφόρων και εθελοντών πολεμιστών με εμπειρία στους βαλκανικές συγκρούσεις συγκρότησαν θύλακες της Αλ Κάϊντα και αποτέλεσαν «εξαγώγιμο πολεμικό προϊόν» σε χώρες της ΕΕ αλλά και στη Μέση Ανατολή ως τμήματα των μονάδων της Αλ Κάϊντα.

20 χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και 15 χρόνια μετά την Κοσοβική κρίση ο ισλαμικός φονταμενταλισμός άρχισε να στρατολογεί εθελοντές τζιχαντιστές σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Ζώνη της Γάζα και να τους εκπαιδεύει σε «κέντρα νεοσυλλέκτων» στα Βαλκάνια εν γνώσει και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και των ΗΠΑ. Η εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο «αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία της Αλ Κάϊντα» δεν αποσκοπούσε και στην πλήρη εξουδετέρωση του ριζοσπαστικού ισλάμ αλλά μάλλον στην «παροχέτευσή» του σε άλλες περιοχές με ένοπλες συγκρούσεις.

Τα παραπάνω είναι λίγο πολύ γνωστά τόσο στους ειδικούς όσο και στην κοινή γνώμη που επιζητά εξειδικευμένη πληροφόρηση. Το ζητούμενο είναι το πώς συνδέεται η δραστηριότητα του βαλκανικού Ισλάμ με την ισλαμική επανάσταση του ΙΚΙΛ/ISIS και εάν τελικώς έχουμε μία αμφίδρομη σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο φαινόμενα ισλαμικής τρομοκρατίας.

Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή οι μαχητές της ISIS αυξάνονται σε καθημερινή βάση (γεγονός που βοηθάει και μία ιδιότυπη «αρνητική» διαφήμιση) δημιουργώντας θύλακες σε παγκόσμια κλίμακα, και αυτή τη στιγμή ελέγχουν έδαφος που ισοδυναμεί στην έκταση της Μεγάλης Βρετανίας ενώ κάτω από την επιρροή ενός τέτοιου υπερσυντηρητικού Ισλάμ ζουν περίπου 6 εκατομμύρια «πιστοί».

Μία παρατήρηση που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, στο βαθμό που επιθυμούμε να κατανοήσουμε τον πραγματικό δημιουργό του διαδόχου της Αλ Κάϊντα, αφορά στην δομή της οργάνωσης ως προς τους τομείς της λογιστικής υποστήριξης και της επικοινωνιακής στρατηγικής της (διάφορες μορφές πληροφοριακών παρεμβάσεων και ψυχολογικών επιχειρήσεων).

Σύμφωνα με αναλυτές οι τζιχαντιστές έχουν σύγχρονες δομές, οργάνωση και οικονομική επιφάνεια, ενώ δημιουργούν εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να επιβιώσουν οικονομικά και στο μέλλον.

Όπως αναφέρει η New York Times, η ISIS έχει έσοδα άνω του 1 εκατ. δολαρίων την ημέρα και σήμερα είναι η πιο πλούσια τρομοκρατική οργάνωση στον πλανήτη.Η ISIS, αναμένεται να παραμείνει εύρωστη οικονομικά και στο μέλλον, με άλλα 100 με 200 εκατ. να αναμένεται να μπουν ακόμα στα ταμεία της μόνο για το 2014

Όπως έχουμε δει και στην δημιουργία του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου αλλά και στην περίπτωση της Αλ Κάϊντα η ΙΚΙΛ έχει επαφή με κέντρα στρατολόγησης και διοικητικής υποστήριξης που βρίσκονται στην Δύση ενώ η βασική οργάνωση φαίνεται αποτελείται από επιμέρους συστατικά τμήματα που δρουν κάτω από το κάλυμμα ΜΚΟ και οργανώσεων που έχουν την βάση του σε τζαμιά και οργανώσεις μεταναστών.

Τα Βαλκάνια, τα τελευταία χρόνια, αποτελούν φυτώριο φανατικών ισλαμιστών που δεν διστάζουν να θυσιάσουν ακόμη και τη ζωή τους στον «ιερό πόλεμο» των μουσουλμάνων. Όλο και πιο συχνά, νεαροί από το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εκτελούν επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ειδικών σε θέματα ασφαλείας εκτιμάται ότι 150 Αλβανοκοσοβάροι αυτή τη στιγμή έχουν ενταχθεί σε ένοπλους σχηματισμούς εθελοντών τζιχαντιστών στη Συρία. Να επισημάνουμε ότι η «επίσημη κυβέρνηση του Κοσόβου» (με την ανοχή των δυτικών δυνάμεων και του ΝΑΤΟ) ήδη από το 2012 διατηρούν διπλωματικές (και όχι μόνον σχέσεις) με την αντιπολίτευση της Συρίας.

Οι ίδιες εκτιμήσεις λένε ότι περίπου 300 τζιχαντιστές από τη Βοσνία συμμετέχουν στους πολέμους, με θρησκευτικά κίνητρα. Οι περισσότεροι στη Συρία και λιγότεροι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Να επισημάνουμε ότι ο πρώην πράκτορας της CIA, Edward Snowden, εξέφρασε, πάλι, τη θέση, ότι ο ηγέτης του «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνάντι, έχει εκπαιδευθεί από το Ισραήλ.

Ο Snowden πρόσθεσε ότι η   Κεντρική Υπηρεσία Πληροροφιών- CIA, μαζί με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και τη Mossad έχουν σχηματίσει την τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» που στόχευε τη συγκέντρωση και την εκμετάλλευση των ισλαμιστών εξτρεμιστών σε έναν συγκεκριμένο χώρο.

Η δημιουργία και ο εξοπλισμός της οργάνωσης εξυπηρετεί στην αποσταθεροποίηση των αραβικών χωρών με κύριο όπλο τη θρησκεία.

Ο Σνόουντεν αναφέρει ότι ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, έχει εκπαιδευθεί από την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών- Μοσάντ, και πέρασε από μαθήματα επικοινωνίας με ομιλίες προς το κοινό, με στόχο να συγκεντρώσει «τρομοκράτες από όλον τον κόσμο» με τελικό στόχο την προστασία της ασφάλειας του Ισραήλ, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

Το ελληνικό περιβάλλον ασφαλείας ακόμη κι αν απειλείται λόγω της γειτνίασης με κρίσιμες περιοχές, δεν κινδυνεύει αν και δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητος και ο ρόλος της Τουρκίας στην λογιστική υποστήριξη που παρέχει στους τζιχαντιστές και στους επίδοξους μισθοφόρους του ΙΚΙΛ.

Μακριά από οποιαδήποτε διάθεση τρομολαγνείας και αφοριστικών τοποθετήσεων θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα το νέο διεθνοπολιτικό περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται και τον ρόλο των νέων πρωταγωνιστών του διεθνούς συστήματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και η (αντι)μεταναστευτική πολιτική της Χώρας μας ενώ θα πρέπει να δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκολύνσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και τις Δυνάμεις Ασφαλείας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και της αντιμετώπισης ενδεχομένων ασυμμέτρων απειλών ασφαλείας.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr