Με τα σχολικά κυλικεία τί γίνεται;

9 Φεβρουαρίου 202121:20

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ένας ακόμη πληττόμενος κλάδος από την πανδημία με πολύ σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της εκπαιδευτικής λειτουργίας, είναι και οι εργαζόμενοι στα σχολικά κυλικεία.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα σχολικά κυλικεία παρέμειναν κλειστά από τις 10 Μαρτίου 2020, με ένα μικρό διάστημα λειτουργίας 20-25 εργάσιμων ημερών έως και σήμερα, που ξανακλείνουν ή θα …ξανακλείσουν.

Πρόκειται για έναν επαγγελματικό κλάδο με χαμηλά εισοδήματα που απασχολεί περίπου 10.000 αυτοαπασχολούμενους κι εργαζόμενους.Δυστυχώς, οι οικονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση δεν κάλυψαν τον κλάδο αφού τόσο από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 όσο και από την 5 απεντάχθηκε μεγάλο μέρος των απασχολουμένων ενώ τίθεται λοιπόν, καθαρά θέμα επιβίωσης των συναδέλφων και των οικογενειών τους.

Αρκετοί από αυτούς μάλιστα είναι πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, μονογονείς, αφού σε αυτές τις κοινωνικές αλλά και ευπαθείς ομάδες , ανήκει μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών σχολικών κυλικείων, μιας και ανήκουν στα κοινωνικά κριτήρια που μοριοδοτούνται γι’ αυτές τις επαγγελματικές δραστηριότητες.Με απλά λόγια πρόκειται για 10.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις με 40.000 χιλιάδες εξαρτώμενα μέλη, τις οικογένειές τους.

Στο τρέχον ασαφές πλαίσιο λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων, εν μέσω πανδημίας, αρκετοί γονείς διατυπώνουν τις δικές τους παρατηρήσεις και αγωνίες όσον αφορά στο κατά πόσο τα κυλικεία λειτουργούν με εφαρμόζοντας όλες τις κείμενες διατάξεις και εάν διαθέτουν προϊόντα καταλλήλων ποιοτικά προδιαγραφών και όχι κάποια υποδεέστερα προκειμένου να εξασφαλίσουν υψηλότερο ποσοστό κέρδους.

Είναι χαρακτηριστικές οι συνημμένες φωτογραφίες από προϊόντα που διατίθεται σε κυλικεία της περιοχής μας γεγονός που εγείρει ερωτήματα επίσης για τους ελέγχους που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας και ΕΦΕΤ.

Αρθρογράφος