Κοινό το όραμα ΔΑΔΑΑ-Ευρ. Στυλιανίδη για τα παιδιά της Ροδόπης

26 Ιανουαρίου 202008:40

Συνάντηση “εργασίας” πραγματοποίηθηκε ανάμεσα σε μέλη του ΔΣ του Συλλόγου  Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών κι Ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό και Asperger Ν. Ροδόπης (ΔΑΔΑΑ) και τον βουλευτή Ν. Ροδόπης κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη.

Το ΔΣ του ΔΑΔΑΑ μετέφερε στον κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη κατ’αρχήν τα αιτήματα και τις αγωνίες των μελών του για τις καταστάσεις που χρόνια βιώνουν οι οικογένειες με ΑΜΕΑ και ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Για το 2020 το κύριο μέλημα του Συλλόγου ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης είναι η ανάδειξη ζητημάτων που σχετίζονται με την ποιότητα της καθημερινότητας όχι μόνον των ατόμων με αυτισμό και παρεμφερείς νευροαναπτυξιακές διαταραχές αλλά και όλων των ατόμων με (εμφανείς ή όχι) αναπηρίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, δια στόματος του Προέδρου του ΔΑΔΑΑ κ. Ευ. Λαφτσή και με την επιμέρους έκθεση της επικρατούσης καταστάσεως και υφισταμένων συνθηκών από την κ. Εύη Εξακοΐδου και τον κ. Δημ. Αναστασόπουλο παρουσιάσθηκε κατ’αρχή τον όραμα του Συλλόγου για την δημιουργία μιας προτύπου Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Η επαφή με τον Ευρ. Στυλιανίδη πραγματοποιήθηκε λόγω της εγνωσμένης ευαισθησίας του πρώην υπουργού για θέματα ατόμων με αναπηρίες.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο “νόμος Στυλιανίδη για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση”  είναι ΄το πρώτο ολοκληρωμένο, εξειδικευμένο νομοθετικό πλαίσιο για την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία  στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στις άλλες προβλέψεις του νόμου προετοιμάστηκε μελέτη για τη δημιουργία πρότυπου campus, όπου θα μπορούσαν να διαβιούν και να εργάζονται εφ’ όρου ζωής, υπό τη φροντίδα ειδικών, παιδιά που ολοκλήρωναν τον κύκλο εκπαίδευσης και δεν είχαν τη δυνατότητα ένταξης και αυτοσυντήρησης, ειδικότερα όταν θα εξέλιπαν από τη ζωή οι φροντιστές τους.

Η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε. όπου έτυχε θερμής υποδοχής.

Το πρώτο campus είχε προγραμματιστεί να γίνει στην περιοχή Κοσμίου Κομοτηνής. Δυστυχώς, το έργο ακυρώθηκε μετά το 2009.

Σε αυτή την πρόταση επανέρχονται τα μέλη του ΔΑΔΑΑ προσπαθώντας τόσο μέσα από την χρήση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινοτικών πόρων όσο και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για την δημιουργία μιας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στο Ν Ροδόπης.

Ο κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης άκουσε με προσοχή το σύνολο των αιτημάτων του Συλλόγου, μοιράσθηκε τις δικές του εμπειρίες  μαζί τους και δεσμεύθηκε να εξασφαλίσει το απαραίτητο πλαίσιο επαφών για την υλοποίηση αυτού του οράματος με ευρύτερη κοινωνική και οικονομική σημασία στο Ν. Ροδόπης.

 

 

Αρθρογράφος