Η Ταγματάρχης (ΠΖ) Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε τον δρόμο καταγγελιών από στελέχη ΕΔ, ΔΑ για σεξουαλική παρενόχληση;

19 Φεβρουαρίου 202111:35

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η κ.Σοφία Μπεκατώρου είναι δις Ολυμπιονίκης, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, Πρωταθλήτρια Ευρώπης, είναι γυναίκα, μάνα και σπουδαγμένος άνθρωπος, αλλά είναι και Ταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού.. Με λίγα λόγια μία εμβληματική Γυναίκα ,με πολλούς ρόλους, που άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου κι έτυχε της στήριξης της Ελληνικής Κοινωνίας, της Πολιτικής και Πολιτειακής Ηγεσίας.

Είναι γνωστές οι αντιδράσεις που προκάλεσε η τόλμη της αλλά και η “χιονοστιβάδα” αποκαλύψεων που είχαμε στον καλλιτεχνικό και αθλητικό χώρο με την Δικαιοσύνη να έχει ήδη ενεργοποιηθεί προς διερεύνηση πλήθους καταγγελιών.

Ωστοσο, δεν είναι γνωστό ότι, ανάλογες καταγγελίες έχουν ήδη δρομολογηθεί ή έχουν ήδη κατατεθεί από στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας με τις “εσωτερικές υποθέσεις” να διερευνούν την ορθότητα των σχετικών αναφορών. Επιθέσεις εναντίον γυναικών αλλά και ανδρών, εναντίον στρατιωτών, χαμηλόβαθμων στελεχών, πολιτικού προσωπικού διερευνώνται μαζί με καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι (άγνωστη) έρευνα διδάσκοντος καθηγητή Κοινωνιολογίας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στην Σχολή διαπιστώνει ότι

  • μια στις τρεις σπουδάστριες της 4ης Τάξης, δηλαδή το 33,3%, δήλωσε ότι ένοιωσε ότι παρενοχλήθηκε κάποια στιγμή στα τριάμισι περίπου χρόνια της ενδοστρατιωτικής ζωής της στην Σχολή από άνδρα.
  • Το 80% αυτών των περιπτώσεων δήλωσαν να έχουν μοιραστεί την συγκεκριμένη εμπειρία με κάποιο δικό τους πρόσωπο, ενώ
  • το 20% έχει αποφύγει τελείως έστω και να το αναφέρει.
  • Και ότι με βάση την μέχρι εκείνη την ώρα εμπειρίας τους από την ΣΣΕ, το 40% από τις σπουδάστριες της 4ης Τάξης δηλώνουν ότι μετάνιωσαν για την επιλογή τους να εισέλθουν στη Σχολή!
  • Στις σπουδάστριες του Γ’ Έτους καταγράφεται ένα ποσοστό 13,2% που απαντά ότι η πίεση που ασκείται στην ΣΣΕ ήταν ο λόγος «να ξεκινήσει το κάπνισμα και να πίνει περισσότερο». (βλ. Η γυναίκα Στρατιώτης, Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις, Καφφές Γεώργιος, Εκδόσεις Παπαζήση, 2013)

Ανάλογες περιπτώσεις έχουμε σε όλο τον δημόσιο τομέα αλλά είναι χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη ανέφερε σε απάντησή του σε σχετικό ερωτηματολόγιο οργάνωσης για τα δικαιώματα των γυναικών ότι ενώ η ανεξάρτητη αρχή δέχεται περίπου 2.000 καταγγελίες κάθε χρόνο για διακρίσεις λόγω φύλου, μόνο το 1-2% των υποθέσεων αφορούν στη σεξουαλική παρενόχληση. Τα περισσότερα από τα θύματα αποφεύγουν να καταγγείλουν το περιστατικό, επειδή φοβούνται το κοινωνικό στίγμα, την απώλεια της θέσης εργασίας τους ή πιθανές πράξεις αντεκδίκησης από τον δράστη.

Στον ευαίσθητο χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και σε σχετιζόμενες υπηρεσίες , έχουμε πληροφορίες πως διατυπώνονται καταγγελίες στις Εσωτερικές Υποθέσεις για επίμεμπτες πράξεις όπως αυτές της σεξουαλικής παρενόχλησης ή/και άσκησης σεξουαλικής βίας τόσο ενδουπηρεσιακά όσο και κατά την άσκηση των καθηκόντων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς όμως να έχουμε σχετικές καταγραφές ποιοτικών στοιχείων.

Χαρακτηριστική είναι μία περίπτωση καταγγελίας για σεξουαλική παρενόχληση που σοβεί ήδη από το 2018 σε μία υπερευαίσθητη υπηρεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συνδέεται άμεσα με την Κομοτηνή αλλά και τον ευαίσθητο χώρο της Εθνικής και Κρατικής Ασφάλειας. Μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη υπόθεση και ο πυρήνας των γεγονότων που την αφορούσαν, ήταν εν γνώσει μόνον των αρμοδίων αλλά και των άμεσα εμπλεκομένων σε αυτήν , ανάμεσα στους οποίους είναι υψηλά ιστάμενοι δημόσιοι λειτουργοί, διορισθέντες κρατικοί αξιωματούχοι, στελέχη υπηρεσιών, δημοσιογράφοι..

Στον παρόντα χρόνο, και μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις που προκάλεσε η θαραλλέα στάση της Ταγματάρχη του Ελληνικού Στρατού (ΠΖ) κ. Σοφίας Μπεκατώρου η συγκεκριμένη καταγγελία αποκτά δημόσιο χαρακτήρα και έρχεται στο φως μία περίπτωση μακροχρόνιας σεξουαλικής ενόχλησης με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από πρώην μεγαλοστέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, την οποία και καταγγέλλει επωνύμως γυναίκα –στέλεχος της ΕΥΠ που είχε υπηρετήσει σε κομβική μονάδα της χώρας , ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Με μηνυτήρια αναφορά της που κατατέθηκε ήδη στις εισαγγελικές αρχές ζητεί να διαπιστώσουν αν διαπράχθηκαν σειρά αδικημάτων για τα οποία επισυνάπτει και 3 μαρτυρίες, δυο υπαλλήλων της ΕΥΠ συναδέλφων της και ενός ακόμα προσώπου της περιοχής που υπηρετούσε όταν –φέρονται να –έγιναν όσα καταγγέλλει.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται στην θεματική ιστοσελίδα www.dikastiko.gr στο άρθρο με τίτλο Αποκάλυψη: Υπάλληλος της ΕΥΠ κατήγγειλε στον εισαγγελέα μεγαλοστέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για σεξουαλική παρενόχληση.

Βεβαίως, το ερώτημα για τον συντάκτη του παρόντος σημειώματος παραμένει αναπάντητο: ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΊ ΗΘΕΛΕ ΤΥΦΛΗ ΤΗΝ ΕΥΠ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ και για ποιό λόγο Η ΝΔ ΑΝΤΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.

Αρθρογράφος