Η εισαγγελέας Φλώρινας κατά της αναγνώρισης του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα».

9 Ιανουαρίου 202309:22
Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
 
Ο Lefteris Theodorakopoulos μας προέτρεψε τότε ν’αναλύσουμε τα γεγονότα σχετικά με την ίδρυση “Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσα στο https://www.newsbomb.gr/…/pente-eidikoi-analyoun-to… πολλοί μας κοίταξαν περίεργα και με δυσπιστία..
Ήμασταν και οι πρώτοι που θα μιλούσαν για το θέμα και μάλιστα out of the box των κομματικών ή άλλων στεγανων. Στην πορεία αυτό το αφιέρωμα εκτινάχθηκε διαδικτυακά…
Ακολούθησε σειρά ανακοινώσεων από την Παμμακεδονική Ένωση και άλλα σωματεία.
Την αμέσως επόμενη εβδομάδα ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος κατέθεσε στον κ Ισίδωρο Ντογιάκο αίτημα προκειμένου να διαβιβαστεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών της Φλώρινας, κατά της απόφασης ίδρυσης Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα το οποίο επιδιώκει να διδάσκει τη «μακεδονική» γλώσσα.
Επίσης, τριτανακοπή κατά της αναγνωρίσεως κατέθεσε και κ. Πρόδρομος Ἐμφιετζόγλου, ζητώντας «Νά ἀκυρωθεῖ καί νά ἐξαφανιστεῖ ἡ ὑπ’ ἀριθμ. 27/28-07-2022 Διάταξη Ἀναγνώρισης Σωματείου τοῦ Εἰρηνοδικείου Φλώρινας, μέ τήν ὁποία ἀπαραδέκτως, ἄλλως ἀσυννόμως, ἄλλως ὡς ἀντιβαίνουσα στήν δημόσια τάξη καί ἀσφάλεια, ἄλλως νόμῳ καί οὐσίᾳ ἀβασίμως, ἀναγνωρίστηκε σωματεῖο μέ τήν ἐπωνυμία “ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”».
Τριτανακοπή κατέθεσαν επίσης ὁ σύλλογος «Αριστοτέλης» από την Φλώρινα και η «Ελεύθερη Πατρίδα» του Νίκου Βασιλειάδη.
Σήμερα με δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ βλέπουμε ότι υπάρχουν εξελίξεις και σχετική κινητικότητα από τους Θεσμούς της Πολιτείας και μάλιστα την Ελληνική Δικαιοσύνη, εκφράζοντας το ΚΟΙΝΟ ΑΙΣΘΗΜΑ των Ελλήνων Πολιτών.
Αυτή η κινητικότητα έχει μεγάλη σημασία και για την Θράκη και ειδικά για όλους όσοι ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΣΤΕ από τους Εγκαθέτους του Τουρκικού Προξενείου αλλά και δεν αποδεχόμαστε τις ΠΡΟΚΑΤ ΛΥΣΕΙΣ των κομμάτων και των πολιτικών…
Υ.Γ.: Και το ακροδεξιό ισλαμοφασιστικό ΚΙΕΦ/DEB μαζι με την Νο1 διώκτη μου Τσιγδεμ Ασάφογλου έχει εμπλοκή στο ζήτημα https://www.komotinipress.gr/tsigdem-asafoglou-ke-papa…/

Ανακοπή κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Φλώρινας, με την οποία αναγνωρίστηκε το σωματείο με την επωνυμία «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα», άσκησε στις 29/12/2022 η εισαγγελέας Πρωτοδικών Φλώρινας. Το Πρωτοδικείο Φλώρινας με απόφαση στις 27/7/2022 είχε εγκρίνει την ίδρυση σωματείου που είχε στόχο τη «διατήρηση και καλλιέργεια της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα» και την «υποστήριξη της εισαγωγής της μακεδονικής γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια στην Ελλάδα».

Πέντε ειδικοί αναλύουν το σχέδιο των Σκοπιανών με τη “Μακεδονική Γλώσσα”

 

Φρένο στο σχέδιο για «μακεδονική» γλώσσα στην Ελλάδα –
Η εισαγγελέας Φλώρινας κατά της αναγνώρισης του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα»

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Φλώρινας Αναστασία Καλαϊτζή υποστηρίζει ότι η απόφαση αναγνώρισης του σωματείου παραβιάζει τη διεθνή συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κάνει λόγο για προσπάθεια δημιουργίας μειονότητας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της, το καταστατικό του σωματείου θεωρεί δεδομένη την αυθαίρετη θέση «ότι υφίσταται στα όρια της ελληνικής επικράτειας ως ομιλούμενη μια ξένη γλώσσα, η “μακεδονική”, οποία “ομιλείται ιδίως στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας”». Oπως διευκρινίζει η δικαστικός, ως «μακεδονική» αναγνωρίζεται η γλώσσα μόνο των πολιτών του κράτους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. «Ο προσδιορισμός της γλώσσας “μακεδονική”, που αναφέρεται στη συμφωνία των Πρεσπών, μόνο περιγραφική ομοιότητα ενέχει με τη γεωγραφική περιφέρεια της Μακεδονίας, που αποτελεί ενιαίο και αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με αυτήν, ως σλαβικό γλωσσικό ιδίωμα, το οποίο, κατά κάποιους, ομιλούνταν στα γεωγραφικά όρια της Μακεδονικής Περιφέρειας της Ελληνικής Δημοκρατίας (…) Αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν “Μακεδόνες” πολίτες, που ομιλούν αυτή τη γλώσσα, αλλά Eλληνες πολίτες, που ομιλούν την ελληνική γλώσσα, είναι πρόδηλο ότι οι ως άνω σκοποί του αναγνωρισθέντος σωματείου δεν είναι διόλου σαφείς, καθώς το καταστατικό του είναι αντικειμενικά πρόσφορο να δημιουργήσει παραπλανητική εικόνα και την εντύπωση ότι το αναγνωρισθέν σωματείο ενδεχομένως να επιδιώκει την προώθηση άλλου γλωσσικού ιδιώματος υπό τον τίτλο μακεδονική γλώσσα, μη υπαρκτού στην Ελλάδα…». Επιπλέον, όπως υποστηρίζει, από τη σκοπούμενη συστηματική καλλιέργεια σε βάθος χρόνου στον πληθυσμό της Μακεδονίας και της Θράκης μιας άλλης, ξένης γλώσσας που αναγνωρίζεται από την ελληνική πολιτεία ως γλώσσα ενός ξένου κράτους που συνορεύει με την ελληνική επικράτεια, προκύπτει αντίθεση του σκοπού του σωματείου με την ελληνική τάξη και ασφάλεια. Η δικάσιμος ορίστηκε για τις 2/2/2023.

(πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/Λίνα Γιάνναρου)

Η “αγλωσσία” της Συμφωνίας των Πρεσπών

 
 

Αρθρογράφος