Η “αγλωσσία” της Συμφωνίας των Πρεσπών

14 Δεκεμβρίου 202207:47

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

 

Διαβάζοντας προσεκτικά το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμη και ο μη ειδικός αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι  οι πολίτες της πρώην ΠΓΔΜ, σημερινής Βόρειας Μακεδονίας μιλούν μια γλώσσα που δεν έχει καμιά σχέση με τα αρχαία μακεδονικά. Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 3β και 3γ της Συμφωνίας των Πρεσπών οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας ονομάζονται «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «μακεδονική». Ταυτόχρονα το άρθρο 7 παρ. 4 δεσμεύει το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας να αναγνωρίσει ότι «η επίσημη γλώσσα του, η μακεδονική, ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών.»

Επίσης, πρέπει ν’αναφερθούμε στην κοινοποιηθείσα ρηματική διακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης της πρώην ΠΓΔΜ/ Βόρειας Μακεδονίας προς το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ.  με την οποία ενημέρωνε την Αθήνα για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στο δισέλιδο κείμενο της 16/1/2019 αναφέρεται  ότι « στο Άρθρο 1 (3) (γ), το Άρθρο 7 και συγκεκριμένα στο Άρθρο 7 (3) και (4), η “μακεδονική γλώσσα” αναφέρεται στην επίσημη γλώσσα του Δεύτερου Μέρους, όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που έγινε στην Αθήνα το 1977, και η οποία (σ.σ. γλώσσα) ανήκει στην ομάδα των νότιο-σλαβικών γλωσσών».

Σε παλαιότερο ρεπορτάζ του newsbomb.gr  είχαμε επισημάνει ότι τα πειράματα στα Βαλκάνια συνεχίζονται με την διεθνή κοινότητα να εισάγει ένα διεθνοπολιτικό bypass των ιστορικών δεδομένων αλλά και του διεθνούς δικαίου,μετατρέποντας την Συμφωνία των Πρεσπών σε ένα πειραματικό εργαλείο εισάγοντας την καινοφανή πρακτική της μεικτής ιδιωτικής και δημόσιας διπλωματίας.

Πώς , όμως, φθάσαμε σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά, να μιλάμε για “μακεδονική γλώσσα” και “μακεδονόφωνους Έλληνες σε 500 χωριά και οικισμούς της Ελλάδας” με αφορμή την αναγνώριση ενός σωματείου από το Πρωτοδικείο της Φλώρινας;

Για όσους δεν γνωρίζουν, στην Ελλάδα υπάρχουν -πλέον- δύο κέντρα εκμάθησης της “μακεδονικής γλώσσας”:

  • 1.Η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) με την επωνυμία «Krste Misirkov – Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» που ιδρύθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2018,  με αριθμό καταχώρησης 5/2018 στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Έδεσσας, με στόχο την προώθηση της «μητρικής γλώσσας» και την ανάδειξη των «περιφερειακών ή μειονοτικών γλωσσών».
  • 2.Το νεοσύστατο «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» στη Φλώρινα που έχει εγγραφεί και έχει εγκριθεί επίσημα ως μη κυβερνητική οργάνωση από τις δικαστικές αρχές της Ελλάδας. Η αίτηση του Συλλόγου εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Φλώρινας στις 28 Ιουλίου 2022 και η απόφαση ανακοινώθηκε στο Δελτίο Δικαστικών Εκδόσεων στις 7 Νοεμβρίου 2022.

Στην περίπτωση της ΑΜΚΕ Krste Misirkov η Ελληνική Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού ανακάλεσε την έγκριση της εν λόγω ΑΜΚΕ από το μητρώο Πολιτιστικών Φορέων που πιστοποιούνται για κρατικές επιχορηγήσεις ενώ το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών   στην υπ’ αριθ. 545 από 06.09.2019 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου είχε επισημάνει ότι α) η γλώσσα της Β. Μακεδονίας ανήκει στην ομάδα των Νοτίων Σλαβικών γλωσσών και ουδεμία σχέση έχει με την ελληνική Μακεδονία και την ελληνική κληρονομιά της από την αρχαιότητα έως σήμερα. Αυτά ισχύουν για τη γειτονική χώρα και τους πολίτες της. β)το ποιες γλώσσες διδάσκονται στη δική μας χώρα είναι θέμα που διέπεται από τους ελληνικούς νόμους. γ) Στην περίπτωση που επιχειρηθεί διδασκαλία της ανωτέρω γλώσσας από ιδιωτικό φορέα, ο φορέας αυτός θα πρέπει να πληροί απολύτως, όπως και κάθε άλλος αντίστοιχος, τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία διατάξεις.δ) Ως γνωστόν, στην Ελλάδα δεν υπάρχει «μακεδονική μειονότητα».

Σε ό,τι αφορά στο  «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» , οι αναγνώστες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι πρωτοεμφανίσθηκε διαδικτυακά τον Ιούλιο 2022 κι ενώ βρισκόταν σε κλιμάκωση ο υπόγειος υβριδικός ελληνοτουρκικός πόλεμος και ο ιστότοπός του που παρείχε υπηρεσίες “διδασκαλίας μακεδονικής γλώσσας”. Η έδρα του συγκεκριμένου κέντρου εκτιμάται ότι βρισκόταν εκτός Ελλάδας, σε χώρα με έντονη παρουσία μεταναστών από την πρώην ΠΓΔΜ/Βόρεια Μακεδονία.

Αξιοσημείωτη, επίσης, η μυστικότητα με την οποία ενεργούν τα μέλη του συγκεκριμένου σωματείου  ενώ από την δημοσιογραφική έρευνα προκύπτει ότι  πρωτεργάτης τουκέντρου είναι ένας, κάτοικος Φλώρινας, που αυτοπροβάλλεται ως ένας από τους ακτιβιστές των “σλαβομακεδόνων στην Ελλάδα” ευθυγραμμιζόμενος με την παλαιογιουγκοσλαβική προπαγάνδα για το “Μακεδονικό Ζήτημα”.

Να επισημανθεί ότι μέλη και των δύο προαναφερθέντων κέντρων συνδέονται με τον σκληρό εθνικιστικό πυρήνα των εγκαθέτων του Τουρκικού Προξενείου της Θράκης.Να επισημανθεί ότι συνεργάζονται επίσης η Μακεδονική πολιτιστική μη κερδοσκοπική οργάνωση ′′ Krste Misirkov ′′ και το ακροδεξιό, ισλαμοφασιστικό ′′ Κόμμα Φιλίας, Ισότητας και Ειρήνης ′′  (ΚΙΕΦ/DEB) σε θέματα που αφορούν στις γλωσσικές και εθνικές μειονότητες και βρίσκονται σε κοινή γράμμη πλεύσης σε διεθνή fora.

   Πώς φθάσαμε, όμως, στην σημερινή πραγματικότητα:

Θα ήταν σκόπιμο να επισημανθεί ότι η αναγνώριση ενός σωματείου ή συλλόγου είναι μία τυπική διαδικασία. Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων ΑΚ 78-80 προκύπτει ότι το Δικαστήριο, προκειμένου να δεχτεί ή να απορρίψει αίτηση των ιδρυτών ή διοικητών του σωματείου περί εγγραφής αυτού στο οικείο βιβλίο ελέγχει μόνο αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για τη σύσταση του σωματείου και δεν μπορεί να ελέγξει τη σκοπιμότητα της ίδρυσής του. Με άλλα λόγια, η ίδρυση και η λειτουργία του σωματείου υπόκειται μόνο σε δικαστικό έλεγχο νομιμότητας και όχι σε οποιονδήποτε έλεγχο σκοπιμότητας.

Κι αυτή η τυπική διαδικασία προφανώς συνδέεται και με τις εγγενείς αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης αλλά και ενδεχομένως την ανεπάρκεια του Ειρηνοδίκη που στην μακρινή Φλώρινα δεν μπήκε καν στον κόπο να διαβάζει το καταστατικό του συλλόγου ή έστω την ιστοσελίδα του και να ζητήσει επιπλέον εξηγήσεις.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρος αφορά στην αποδόμηση των υπηρεσιών που σχετίζονται με την Κοινότητα των Πληροφοριών από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ.αλλά και ορισμένες άστοχες επιλογές συνεργατών του σημερινού Πρωθυπουργου κ. Κυρ. Μητσοτάκη, που προφανώς δημιούργησαν κενό συντονισμού δράσης και ανάληψης άμεσων πρωτοβουλιών για την ανάσχεση υβριδικών απειλών και ψυχολογικών επιχειρήσεων χαμηλής ή μεσαίας κλίμακας.

Η συνέχεια ήταν η αναμενόμενη με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να πλήττεται επικοινωνιακά από την Αντιπολίτευση που έπεσε θύμα ή αποτελεί μέρος μιας καλά σχεδιασμένης εξωχώριας ψυχολογικής επιχείρησης . Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι τα τουρκόφωνα μειονοτικά έντυπα και οι εγκάθετοι δημοσιογράφου του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή ανέδειξαν πολλαπλώς το συγκεκριμένο θέμα για προφανείς λόγους.

Τσιγδέμ Ασάφογλου και παπά-Τσαρκνιάς σε “στενές τουρκοσκοπιανές επαφές”

Συμπερασματικά, ο προσχηματικός θόρυβος που δημιουργήθηκε σχετικά με το «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» προήλθε από συγκεκριμένους παρακυβερνητικούς και παρασυστημικούς κύκλους της πρώην ΠΓΔΜ/Βόρειας Μακεδονίας που ενισχυόμενοι από εξωχώριες δομές προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Β. Μακεδονίας, να πλήξουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό  και να δημιουργήσουν νέα δεδομενα στην παρούσα φάση εντόνων γεωπολιτικών διεργασιών όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τις εξελίξεις στο Ρωσο-Ουκρανικό Μέτωπο και την διαμόρφωση ενός νέου πολυπολικού κόσμου.

Πέντε ειδικοί αναλύουν το σχέδιο των Σκοπιανών με τη “Μακεδονική Γλώσσα”

Αρθρογράφος